Kako se koristiti Mojim pomoćnikom za trgovinu za usluge i ulaganja

Moj pomoćnik za trgovinu za usluge i ulaganja pruža informacije o zahtjevima koje bi poduzeća iz EU-a trebala ispunjavati za izvoz usluga i pristup tržištima izvan EU-a. Nudi i informacije o izvorima koji se mogu konzultirati te o nadležnim tijelima u trećim zemljama s kojima se može stupiti u kontakt.

Što je njome obuhvaćeno?

 

Trenutačno su dostupne informacije o pravnim uslugama i uslugama pomorskog prijevoza u Kanadi i Ujedinjenoj Kraljevini. Obuhvaćene usluge i zemlje postupno će se širiti.

 

Informacije dostupne na mojem pomoćniku za trgovinu za usluge i ulaganja nisu pravno obvezujuće.

Kako funkcionira?

Informacije koje tražite pronađite u nekoliko jednostavnih koraka.

Stupanj 1.: Definiranje kriterija pretraživanja

Definirajte kriterije pretraživanja u dva koraka.

I. Pokretanje pretraživanja

 • „Služba”: ovo se polje može uređivati i možete:
  • upišite tekst – jednu ili više riječi – i sustav će vam pomoći u pronalasku odgovarajućeg uslužnog sektora koji tražite, ili
  • ostavite polje praznim i potvrdite kriterije pretraživanja u drugom koraku (vidjeti ii. u nastavku „potvrđivanje kriterija koraka”)
 • „Zemlja”: ovo je polje obvezno i može se uređivati te možete:
  • upišite prva slova zemlje koju želite i odaberite ih ili
  • kliknite na strelicu kako biste pristupili padajućem popisu, a zatim kliknite na ime zemlje kako biste ga odabrali.
 • „Nadležnost”: ovo se polje može uređivati i primjenjuje se samo ako zemlja ima više jurisdikcija. Možete:
  • upišite prva slova jurisdikcije koju želite i odaberite ih ili
  • Kliknite na strelicu kako biste pristupili padajućem popisu i zatim kliknite na jurisdikciju kako biste ga odabrali, ili
  • ostaviti polje praznim i vidjeti informacije za sve jurisdikcije zemlje

Zatim kliknite na plavi gumb „Pretraži”.

II. Potvrđivanje kriterija pretraživanja

Nakon pokretanja pretraživanja prikazat će se popis uslužnih sektora i podsektora. Pregledajte „popis usluga”. Kliknite simbol + dok ne pronađete uslugu koju tražite. Ako ste pretražili tipkanjem u jednu ili više riječi, bit će istaknuti svi rezultati koji odgovaraju vašim pretraživanim riječima.

Stupanj 2.: Pregledajte rezultate

Na temelju kriterija pretraživanja (sektor, zemlja i jurisdikcija) vidjet ćete rezultate o dostupnim uvjetima pristupa tržištu i njihovim odgovarajućim zahtjevima.

Rezultati su organizirani u tri načina opskrbe: prekogranično pružanje usluga; komercijalna prisutnost; i kretanje stručnjaka. U naslovu možete pročitati definiciju svakog prava. Možete se kretati među njima klikom na karticu koja vas zanima.

Za svaki način pružanja usluga popis odgovarajućih uvjeta pristupa tržištu prikazan je abecednim redom na lijevoj strani. U naslovu možete pročitati definiciju svakog uvjeta za pristup tržištu. Uvjet za pristup tržištu pojavljuje se samo ako ima barem jedan zahtjev.

Kako biste pregledali rezultate, možete:

 • Kliknite na strelica prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu.
 • Kliknite na „Exand all” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.

Alternativno, možete vidjeti „sve uvjete za pristup tržištu” odabranog načina opskrbe (vidjeti opciju na kraju popisa uvjeta za pristup tržištu s lijeve strane). Kako biste pregledali rezultate, možete:

 • Odaberite kako biste pregledali rezultate u „Popisu”. Ovdje vidite sve zahtjeve koji se odnose na sve uvjete za pristup tržištu u obliku popisa. Uvjet na koji se zahtjev odnosi podcrtan je plavom naljepnicom. Kliknite na strelica prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu. Kliknite na „Exand all” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.
 • Odaberite kako biste pregledali rezultate u „pregled”. Ovdje možete vidjeti sve zahtjeve koji se odnose na sve uvjete pristupa tržištu organizirane prema uvjetima za pristup tržištu. Broj dostupnih zahtjeva naveden je u zagradama pored naslova. Kliknite na strelica prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu. Kliknite na „Exand all” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.

Korak 3.: Pročitajte zahtjeve i sve pojedinosti

Informacije o svakom zahtjevu specifične su za

 • uslužni sektor ili podsektor
 • zemlja i, ako je primjenjivo, njezine jurisdikcije
 • način opskrbe
 • uvjet za pristup tržištu.

U većini slučajeva informacije o svakom zahtjevu uključuju:

 • prema potrebi, naslov
 • prema potrebi, pravna osnova
 • izvor informacija (poveznica na internetske stranice i/ili upućivanje na zakone i propise) i informacije o autorskim pravima
 • podatke za kontakt nadležnog regulatornog tijela.

Kako se informacije mogu koristiti?

Korištenje Mojeg pomoćnika za trgovinu za usluge i ulaganja besplatno je. Međutim, određene su informacije zaštićene autorskim pravom. Informacije dostupne na mojem pomoćniku za trgovinu za usluge i ulaganja ne smiju se upotrebljavati za preprodaju ili za pružanje savjetodavnih usluga, preraspodjelu, izgradnju baza podataka, pohranu ili u bilo koju drugu svrhu osim referentne uporabe za potporu korisnikovim vlastitim međunarodnim poslovnim procesima. Zabranjena je svaka druga uporaba osim ako ih vlasnik podataka izričito ne odobri u pisanom obliku. 

Provjerite politiku o autorskim pravima ili nam se obratite putem obrasca za kontakt.

Koji su jezici dostupni?

Moj pomoćnik za trgovinu za usluge i ulaganja trenutačno je dostupan na engleskom jeziku. Uskoro će se dodati strojno prevođenje na sve jezike EU-a.

Gdje mogu pronaći više informacija?

Pročitajte najčešća pitanja.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice