Kako se koristiti mojim pomoćnikom za trgovinu za usluge i ulaganja

Moja pomoćnica za trgovinu u području usluga i ulaganja pruža informacije o zahtjevima koje bi poduzeća iz EU-a trebala ispuniti u pogledu izvoznih usluga i pristupa tržištima izvan EU-a. Sadržava i informacije o izvorima s kojima se može savjetovati te o nadležnim tijelima u trećim zemljama s kojima se može stupiti u kontakt.

Što je njome obuhvaćeno?

 

Informacije su trenutačno dostupne za pravne usluge i usluge pomorskog prijevoza u Kanadi i Ujedinjenoj Kraljevini. Obuhvaćene usluge i zemlje postupno će se širiti.

 

Informacije o mojem asistentu za trgovinu za usluge i ulaganja nisu pravno obvezujuće.

Na koji način djeluje?

Informacije koje tražite pronađite u nekoliko jednostavnih koraka.

Korak 1.: Definirati kriterije pretraživanja

Definirajte kriterije pretraživanja u dva koraka.

I. Pokretanje pretraživanja

 • ‚Usluga’: ovo se polje može uređivati i možete:
  • unesite tekst – jednu ili više riječi – a sustav će vam pomoći u pronalasku odgovarajućeg uslužnog sektora koji tražite ili
  • ostaviti polje praznom i potvrditi kriterije pretraživanja u drugom koraku (vidjeti ii. u nastavku „Potvrđivanje kriterija koraka”)
 • ‚Zemlja’: ovo je polje obvezno i može se uređivati te možete:
  • upišite prva slova zemlje koju želite i odaberite je ili
  • kliknite na strelicu kako biste pristupili padajućem izborniku, a zatim kliknite na ime zemlje kako biste je odabrali.
 • ‚Jurisdikcija’: ovo se polje može uređivati i primjenjuje se samo ako zemlja ima više jurisdikcija. Možete:
  • unesite prva slova jurisdikcije koju želite i odaberite je ili
  • Kliknite na strelicu kako biste pristupili padajućem izborniku, a zatim kliknite na jurisdikciju kako biste je odabrali ili
  • ostaviti polje praznom i vidjeti informacije za sve jurisdikcije u zemlji

Zatim kliknite na plavi gumb „Pretraživanje”.

II. Potvrđivanje kriterija pretraživanja

Nakon pokretanja pretraživanja prikazat će se popis uslužnih sektora i podsektora. Pregledajte „popis usluga”. Kliknite na simbol + dok ne pronađete uslugu koju tražite. Ako ste pretražili tipkanjem jedne ili više riječi, bit će istaknuti svi rezultati koji odgovaraju vašim pretraživanim riječima.

Korak 2.: Pregledajte rezultate

Na temelju kriterija pretraživanja (sektor, država i jurisdikcija) vidjet ćete rezultate o dostupnim uvjetima pristupa tržištu i njihovim odgovarajućim zahtjevima.

Rezultati su organizirani u tri načina opskrbe: prekogranično pružanje usluga; komercijalna prisutnost; i kretanje stručnjaka. Možete pročitati definiciju svakog prava pod naslovom. Možete se snaći među njima klikom na karticu za koju ste zainteresirani.

Za svaki način isporuke popis odgovarajućih uvjeta pristupa tržištu prikazan je abecednim redom na lijevoj strani. Definiciju svakog uvjeta za pristup tržištu možete pročitati pod naslovom. Uvjet pristupa tržištu pojavljuje se samo ako ima barem jedan zahtjev.

Za pretraživanje rezultata možete:

 • Kliknite na strelicu prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu.
 • Kliknite na „Proširenje svih” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.

Alternativno, možete odabrati „sve uvjete pristupa tržištu” odabranog načina opskrbe (vidjeti opciju na kraju popisa uvjeta pristupa tržištu s lijeve strane). Za pretraživanje rezultata možete:

 • Odaberite za pregled rezultata u „popisu”. Ovdje možete vidjeti sve zahtjeve koji se odnose na sve uvjete pristupa tržištu u obliku popisa. Uvjet na koji se zahtjev odnosi podcrtan je plavom oznakom. Kliknite na strelicu prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu. Kliknite na „Proširenje svih” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.
 • Odaberite za pregled rezultata u „pregledu”. Ovdje možete vidjeti sve zahtjeve koji se odnose na sve uvjete pristupa tržištu organizirane prema uvjetu pristupa tržištu. Broj dostupnih zahtjeva naveden je u zagradama pored naslova. Kliknite na strelicu prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu. Kliknite na „Proširenje svih” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.

Korak 3.: Pročitajte zahtjeve i sve pojedinosti

Informacije o svakom zahtjevu specifične su za

 • uslužni sektor ili podsektor
 • zemlja i, ako je primjenjivo, njezina nadležnost
 • način napajanja
 • uvjet pristupa tržištu.

U većini slučajeva informacije o svakom zahtjevu uključuju:

 • prema potrebi, naslov
 • prema potrebi, pravnu osnovu
 • izvor informacija (poveznica na internetske stranice i/ili upućivanje na zakone i druge propise) i informacije o njihovim autorskim pravima
 • podatke za kontakt nadležnog regulatornog tijela.

Kako se informacije mogu upotrijebiti?

Upotreba Mojg pomoćnika za trgovinu za usluge i ulaganja besplatna je. Međutim, određene su informacije zaštićene autorskim pravom. Informacije dostupne na mojem asistentu za trgovinu za usluge i ulaganja ne smiju se upotrebljavati za daljnju prodaju ili pružanje savjetodavnih usluga, redistribuciju, izgradnju baza podataka, pohranu ili za bilo koju drugu svrhu osim referentne za potporu korisnikovim međunarodnim poslovnim procesima. Zabranjena je svaka druga uporaba osim ako to u pisanom obliku izričito odobri vlasnik podataka. 

Provjerite politiku autorskih prava ili nam se obratite putem obrasca za kontakt.

Koji su jezici dostupni?

Moj asistent za trgovinu za usluge i ulaganja trenutačno je dostupan na engleskom jeziku. Uskoro će se dodati strojno prevođenje na sve jezike EU-a.

Gdje mogu pronaći više informacija?

Pročitajte najčešća pitanja.

 

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice