Cégtörténet:

Az akadályok felszámolása: A holland borjú újra bejut a kínai piacra

Az akadályok felszámolása: A holland borjú újra bejut a kínai piacra

A harmadik országok piacaihoz való tisztességes hozzáférés alapvető fontosságú számunkra. Mivel Európa a legfontosabb értékesítési piacunk, vállalataink növekedéséhez elengedhetetlen az exportpiacokhoz való hozzáférés. Ma a világon több mint 60 országba exportálunk borjút és takarmányt, ami garantálja termékeink legmagasabb minőségét és biztonságát. 2000-ben azonban a kínai hatóságok importtilalmat vezettek be az EU-ból származó marha- és marhahústermékekre, és mindmáig megszüntették vállalatunk hozzáférését egy nagyon ígéretes piachoz.

Marijke Everts, a VanDrie csoport vállalati ügyekért felelős igazgatója

Az ügyvezető: Marijke Everts, a VanDrie csoport vállalati ügyekért felelős igazgatója

A társaság

A családi hagyományokra épülő VanDrie csoport holland tulajdonban lévő, borjúágazatra szakosodott csoport. Az 1960-es évek eleje óta, amikor Jan van Drie megvásárolta az első újszülött hízóborjút, a csoport immár a világ legnagyobb integrált borjútermelőjévé és a borjútej legnagyobb termelőjévé vált, több mint 25 vállalatot foglal magában.

A harmadik országok piacaihoz való tisztességes hozzáférés alapvető fontosságú számunkra

„Mivel Európa a legfontosabb értékesítési piacunk, vállalatunk növekedéséhez elengedhetetlen az exportpiacokhoz való hozzáférés. Ma a világon több mint 60 országba exportálunk borjút és takarmányt, ami garantálja termékeink legmagasabb minőségét és biztonságát. 2000-ben azonban a kínai hatóságok importtilalmat vezettek be az EU-ból származó borjú- és marhahústermékekre, ami a mai napig teljesen bezárja vállalatunkat egy nagyon ígéretes piachoz.”

Piacra jutási kérdés: a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmára és a marhahústermékekre vonatkozó behozatali tilalom

„Kína fenntartotta az EU-ból származó borjúhúsra és marhahúsra vonatkozó, 2000-ben bevezetett behozatali tilalmat, amely a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmának (BSE) kockázatára utal. Ez a régóta fennálló, BSE-vel kapcsolatos kereskedelmi korlátozás azonban mára indokolatlanná vált, és jelentős és méltánytalan akadályt gördített az EU és Kína közötti kereskedelem elé azáltal, hogy megakadályozta a hollandiai vállalatokat abban, hogy tisztességesen hozzáférjenek ehhez az új piachoz, ahol a nyugati konyhák egyre népszerűbbek.”

Az EU piacra jutási partnersége megszünteti az importtilalmat

„Vállalatunk nem tudott volna egyedül foglalkozni ezzel a kérdéssel. Ezért tett erőfeszítéseinket az Európai Bizottsággal és a holland kormánnyal közösen dolgoztunk együtt más érdekelt tagállamokkal és vállalatokkal az EU piacra jutási partnersége keretében. A Bizottság figyelmének felhívása határozottabb helyzetbe hozott bennünket, mivel az EU azonnal megkezdte az akadályok eltávolítására irányuló stratégiáját, és mindaddig felvetette a kérdést, amíg az szükséges volt, és minden lehetséges fórumot felhasznált annak érdekében, hogy aggályainkat közvetítsük a kínai hatóságok felé. A számos démarche között részt vettünk Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős európai biztos és az EU kínai kereskedelmi küldöttsége is, hogy kifejezzük aggályainkat egy ilyen tilalomnak az európai borjú- és marhahústermékek nemzetközileg elfogadott, biztonságos kereskedelmi feltételeire való tekintettel történő bevezetésével kapcsolatban. Közös erőfeszítéseink eredményeként vállalatunk 2018 októberében beléphetett a kínai piacra.”

Konkrét előnyök teremtése vállalkozásunk számára

„Vállalatunk már részesül a Hollandiának biztosított piacra jutás előnyeiből. A VanDrie az első európai borjútermelő, amely engedélyt kapott a borjútermékek Kínába irányuló exportjára. Termékeink különböző városokban, például Pekingben vagy Sanghajban található szupermarketekben találhatók. Már kidolgoztunk egy stratégiát annak érdekében, hogy magunkat olyan holland minőségi terméknek tekintsük, amely minden ellenőrzésen átesett, és amely garantáltan biztonságos Kínában, és azt mondjuk, hogy az elkövetkező három évben várhatóan 15 millió EUR borjút értékesítünk Kínában.”

Ezt a fontos sikert további nyitássá kell alakítani

Az EU üdvözli, hogy Kína 2018-ban feloldotta a Hollandiából és Írországból származó behozatalra vonatkozó korlátozásokat. A kérdés összetettsége miatt időbe telt ennek az akadálynak a megoldása, ami azonban azt is bizonyítja, hogy az EU kitart az exportőrök érdekeinek védelme mellett mindaddig, amíg az szükséges.

Az EU a továbbiakban is minden erőfeszítést megtesz annak biztosítása érdekében, hogy a piacra jutással kapcsolatos munkánk a többi olyan uniós tagállam számára is eredményes legyen, amelyek a borjú- és marhahústermékek exportjára is pályáztak, és amelyek hasonlóan magas szintű élelmiszer-biztonságát az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) nemzetközileg elismerte.

Ez a siker alapvető jele annak, hogy a piacra jutási partnerség keretében végzett közös munkánk az EU kínai küldöttségével, a tagállamokkal és a vállalkozásokkal együtt kulcsfontosságú ahhoz, hogy a közeljövőben tovább könnyítsük a borjú- és marhahústermékek kereskedelmét Kínával, és határozottan elszántan gondoskodjunk arról, hogy a VanDrie csoport legyen az első számos uniós vállalat és munkavállalóik közül, akik ki fogják használni a megnyitás előnyeit.

Lásd még

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások