Priča o iskustvu poduzeća:

Uklanjanje prepreka: Nizozemska televa ponovno pristupa kineskom tržištu

Uklanjanje prepreka: Nizozemska televa ponovno pristupa kineskom tržištu

Pravedan pristup tržištima trećih zemalja od ključne je važnosti za nas. Budući da je Europa naše najvažnije prodajno tržište, stjecanje pristupa izvoznim tržištima ključno je za rast našeg poduzeća. Danas izvozimo teletinu i hranu za životinje u više od 60 zemalja diljem svijeta, čime jamčimo najvišu kvalitetu i sigurnost naših proizvoda. Međutim, kineska su tijela 2000. uvela zabranu uvoza teletine i proizvoda od goveđeg mesa podrijetlom iz EU-a, čime je našem poduzeću do danas omogućen pristup vrlo obećavajućem tržištu.

Marijke Everts
direktor korporativnih poslova u klubu VanDrie

Rukovoditelj: Marijke Everts, direktorica za korporativna pitanja u klubu VanDrie

Društvo

Grupa VanDrie, izgrađena na obiteljskim tradicijama, nizozemska je grupa specijalizirana za telematsko tržište. Od ranih 1960-ih, kada je Jan van Drie kupio svoje prvo novorođeno tele za tov, Klub zastupnika sada je postao najveći integrirani proizvođač teletine na svijetu i najveći proizvođač telećeg mlijeka koji obuhvaća više od 25 poduzeća.

Pravedan pristup tržištima trećih zemalja od ključne je važnosti za nas

„S obzirom na to da je Europa naše najvažnije prodajno tržište, pristup izvoznim tržištima ključan je za rast našeg poduzeća. Danas izvozimo teletinu i hranu za životinje u više od 60 zemalja diljem svijeta, čime jamčimo najvišu kvalitetu i sigurnost naših proizvoda. Međutim, kineske vlasti uvele su 2000. zabranu uvoza teletine i proizvoda od goveđeg mesa podrijetlom iz EU-a, čime je našem poduzeću do danas omogućen pristup vrlo obećavajućem tržištu.”

Pitanje pristupa tržištu: zabrana uvoza teletine i proizvoda od goveđeg mesa zbog GSE-a

Kina je zadržala zabranu uvoza teletine i govedine iz EU-a uvedenu 2000., koja se odnosi na rizik od goveđe spongiformne encefalopatije (GSE). Međutim, to dugogodišnje ograničenje trgovine povezano s goveđom spongiformnom encefalopatijom goveda sada je neopravdano i stvorilo znatnu i nepoštenu prepreku trgovini EU-a s Kinom jer se poduzećima u Nizozemskoj onemogućuje pravedan pristup tom novom tržištu na kojem je sve popularnija zapadna kuhinja.”

Partnerstvo EU-a za pristup tržištu ukida zabranu uvoza

„Naše poduzeće ne bi moglo samo riješiti to pitanje. Zato smo se udružili s Europskom komisijom i nizozemskom vladom u suradnji s drugim zainteresiranim državama članicama i poduzećima u okviru partnerstva EU-a za pristup tržištu. Komisija je na to pitanje upozorila u čvršći položaj s obzirom na to da je EU odmah započeo sa strategijom uklanjanja prepreka i nastavio postavljati pitanje koliko god je to bilo potrebno, koristeći se svim mogućim forumima kako bi se naše zabrinutosti prenijele kineskim vlastima. Među brojnim demarševima, čak smo pratili Phila Hogana, europskog povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj te trgovinske delegacije EU-a u Kini kako bismo izrazili zabrinutost zbog uvođenja takve zabrane s obzirom na međunarodno prihvaćene sigurne trgovinske uvjete europske teletine i proizvoda od goveđeg mesa. Zahvaljujući našim zajedničkim naporima našem je društvu u listopadu 2018. odobren pristup kineskom tržištu.”

Stvaranje konkretnih koristi za naše poduzeće

„Naša grupa već ima koristi od pristupa tržištu koji je odobren Nizozemskoj. VanDrie je prvi europski proizvođač teletine koji je dobio odobrenje za izvoz proizvoda od teletine u Kinu. Naši proizvodi mogu se pronaći u supermarketima u raznim gradovima kao što su Peking ili Šangaj. Već radimo na razvoju strategije za svoje isticanje kao nizozemskog kvalitetnog proizvoda koji je prošao sve provjere i za koji se jamči da će biti siguran u Kini i srdačno tvrdimo da očekujemo prodati 15 milijuna EUR vala u Kini tijekom sljedeće tri godine.”

Pretvaranje tog važnog uspjeha u daljnje otvaranje

EU pozdravlja činjenicu da je Kina 2018. ukinula ograničenja na uvoz podrijetlom iz Nizozemske i Irske. Zbog složenosti problema bilo je potrebno vrijeme za rješavanje te prepreke, što, međutim, pokazuje i ustrajnost EU-a u obrani interesa svojih izvoznika sve dok traje.

EU će sada nastaviti ulagati sve napore kako bismo osigurali da naš rad na pristupu tržištu sada ostvaruje rezultate i za druge države članice EU-a koje su se također primjenjivale na izvoz teletine i proizvoda od goveđeg mesa i čiju je jednako visoku razinu sigurnosti hrane međunarodno priznala Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Taj je uspjeh ključan znak da je naš zajednički rad u okviru partnerstva za pristup tržištu, zajedno s Delegacijom EU-a u Kini, državama članicama i poduzećima, ključan za daljnje olakšavanje trgovine telećem i goveđim proizvodima s Kinom u bliskoj budućnosti, uz snažnu odlučnost da se osigura da je VanDrie Group prva od mnogih poduzeća u EU-u i njihovih radnika koji će iskoristiti prednosti tog otvaranja.

Pogledajte više

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice