Izkušnja podjetja:

SONIMPEX upa, da vam je všeč tudi motenje.

SONIMPEX upa, da vam je všeč tudi motenje.

Ime nekaterih evropskih regij je sopomenka za posebno specializirano hrano in pijačo. EU podeljuje status zaščitene geografske označbe (ZGO) za zagotovitev, da lahko samo sir iz Gorgonzole v Italiji ali peneče vino iz šampanjca v Franciji uporablja ime svoje regije pri označevanju in trženju. Enako velja za Topoloveni Magiun, džem sliv iz romunske regije Topoloveni. Za proizvajalca Sonimpex so zaradi te dodane zaščite trgovinski sporazumi odločilni dejavnik pri obravnavi novih trgov. Trgovinski sporazumi EU namreč vključujejo ZGO, ki zagotavljajo pravno zaščito pred nelojalno konkurenco.

Trgovinski sporazum in zaščitena geografska označba skupaj zagotavljata našo kakovost
Diana Stanciulov, generalno direktorico v Sonimpexu

Od leta 2008 so se osredotočali na prodajo kozarcev Topoloveni Magiun pod lastno blagovno znamko in ne v razsutem stanju. S tem je Sonimpex začel iskati nove trge ter se udeleževati sejmov in razstav po vsem svetu. Po mnenju ge. Stanciulov je ta nova strategija privedla tudi do „napredka na področju kakovosti proizvodov ter nacionalnega in mednarodnega priznavanja te kakovosti“.

Zaščiteni proizvodi

Evropska komisija je leta 2011 Topolovenju Magiunu podelila status zaščitene geografske označbe (ZGO). Ta certifikat priznava kakovost proizvoda in edinstven odnos med regijo in proizvodom ter zagotavlja, da je proizvod zaščiten pred nelojalno konkurenco. Trgovinski sporazumi so bistveni za zagotavljanje, da se ZGO priznajo in zaščitijo zunaj EU. S. Stanciulov pravi, „ko smo vstopili na japonski in kanadski trg, smo bili prijetno presenečeni, da je bil naš proizvod zaščiten z zaščiteno geografsko označbo zaradi trgovinskih sporazumov“.

Deli to stran:

Hitre povezave