Priča o iskustvu poduzeća:

SONIMPEX se nada da biste htjeli i ometanje

SONIMPEX se nada da biste htjeli i ometanje

Naziv nekih europskih regija sinonim je s posebnim specijaliziranim prehrambenim proizvodima i pićima. EU dodjeljuje status zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) kako bi osigurao da samo sir iz Gorgonzole u Italiji ili pjenušavo vino iz Champagnea u Francuskoj mogu upotrebljavati naziv svoje regije u brendiranju i stavljanju na tržište. Isto vrijedi i za Topoloveni Magiun, šljiva iz rumunjske regije Topoloveni. Kad je riječ o proizvođaču Sonimpexu, zbog te dodatne zaštite trgovinski sporazumi odlučujući su čimbenik pri razmatranju novih tržišta. To je zato što trgovinski sporazumi EU-a uključuju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koje pružaju pravnu zaštitu od nepoštenog tržišnog natjecanja.

Trgovinski sporazum i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla zajedno služe kao jamstvo naše kvalitete
Diana Stanciulov, glavne direktorice u Sonimpexu.

Od 2008. usredotočili su se na prodaju Topolovenija Magiuna u staklenkama pod vlastitom robnom markom, a ne u rasutom stanju. Time je Sonimpex počeo tražiti nova tržišta i sudjelovati na sajmovima i izložbama diljem svijeta. Prema mišljenju gđe Stanciulov, ta je nova strategija dovela i do „napretka u kvaliteti proizvoda te nacionalnog i međunarodnog priznavanja te kvalitete”.

Zaštićeni proizvodi

Europska komisija dodijelila je 2011. Topoloveni Magiun status zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Tom se certifikacijom prepoznaje kvaliteta proizvoda i jedinstven odnos između regije i proizvoda te se osigurava zaštita proizvoda od nepoštenog tržišnog natjecanja. Trgovinski sporazumi ključni su za osiguravanje priznavanja i zaštite ZOZP-a izvan EU-a. Gđa Stanciulov kaže: „kada smo ušli na japansko i kanadsko tržište, ugodno smo iznenađujući iznenađenost da je naš proizvod zaštićen zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla zbog trgovinskih sporazuma”.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice