Företagsberättelse:

SONIMPEX hoppas att du också ska stöta på.

SONIMPEX hoppas att du också ska stöta på.

Namnet på vissa europeiska regioner är synonymt med särskilda specialdestinerade livsmedel och drycker. EU beviljar skyddad geografisk beteckning (SGB) för att se till att endast ost från Gorgonzola i Italien eller mousserande vin från Champagne i Frankrike kan använda regionens namn vid märkning och marknadsföring. Detsamma gäller Topoloveni Magiun, ett plommonsylt från regionen Topoloveni i Rumänien. För Sonimpex, tillverkaren, gör detta ytterligare skydd handelsavtal till en avgörande faktor vid bedömningen av nya marknader. Detta beror på att EU:s handelsavtal omfattar geografiska beteckningar som erbjuder ett rättsligt skydd mot illojal konkurrens.

Handelsavtalet och den skyddade geografiska beteckningen fungerar tillsammans som en garanti för vår kvalitet,
Diana Stanciulov, chef för Sonimpex

Från och med 2008 var de inriktade på att sälja Topoloveni Magiun i burkar under eget varumärke snarare än i bulk. Sonimpex började då leta efter nya marknader och deltog i mässor och utställningar runtom i världen. Denna nya strategi ledde också till ”framsteg när det gäller produktkvalitet och nationellt och internationellt erkännande av denna kvalitet”, enligt Stanciulov.

Skyddade produkter

År 2011 beviljade Europeiska kommissionen Topoloveni Magiun status som skyddad geografisk beteckning (SGB). Certifieringen tar hänsyn till produktens kvalitet och det unika förhållandet mellan regionen och produkten och säkerställer att produkten skyddas från illojal konkurrens. Handelsavtal är avgörande för att säkerställa att geografiska beteckningar erkänns och skyddas utanför EU. Nana Stanciulov sade följande: ”När vi kom in på de japanska och kanadensiska marknaderna var vi behagligt förvånade över att vår produkt skyddades av den skyddade geografiska beteckningen till följd av handelsavtalen”.

Dela sidan:

Genvägar