Izkušnja podjetja:

Trgovinski dogovori pripravljajo plodna tla za rast

Trgovinski dogovori pripravljajo plodna tla za rast

Trgovinski sporazumi vodijo k večji svobodi delovanja in večjemu nadzoru nad našim proizvodom.
Frank Meyer,
generalni direktor, CeraNovis

To podjetje Saarbrücken izvaža 35 % svoje proizvodnje zunaj meja EU v države s trgovinskimi sporazumi in brez njih. „Razlike, ki jih trgovinski sporazum prinaša,“ pravi g. Meyer, je „pomembna“.

CeraNovis dobavlja široko paleto visoko zmogljivih premazov za industrijsko uporabo v toplotni izmenjavi, livarski in vesoljski industriji. Proizvodi so na vrhu trga, vendar cene vedno vplivajo na stranke. Na tem področju trgovinski sporazumi resnično kažejo svojo moč. „Zaradi odprave tarif je CeraNovis resnično konkurenčen akter v Kanadi, Južni Koreji in Južni Afriki,“ pravi g. Meyer, prihodki podjetja pa so se povečali neposredno zaradi trgovinskih sporazumov s temi trgi.

Prihranjen čas je prihranjen denar

Čezmejni prevoz kemikalij je lahko zapleten. Za mlado podjetje z majhno ekipo, ki skrbi za upravljanje dobavne verige, je lahko dokumentacija zelo obremenjujoča, če ne obstaja trgovinski sporazum. Na primer, pridobivanje izdelkov družbe CeraNovis kitajskim strankam je vedno težaven proces, medtem ko je prodaja njihovim južnokorejskim strankam v skladu s trgovinskim sporazumom med EU in Južno Korejo „pogača“, pravi g. Meyer.

Za CeraNovis je sporazum CETA, trgovinski sporazum med EU in Kanado, prinesel posebne prednosti. Od sklenitve sporazuma je priprava izjave o skladnosti veliko enostavnejša, upravni postopek, ki je prej trajal dva dni, pa zdaj vzame le dve uri. Poleg tega lahko CeraNovis zdaj posluje kot registrirani izvoznik s potrdilom o poreklu. „Za naše stranke je to precej olajšalo uvozni postopek, poleg tega pa je odprava dajatev znižala končne stroške naših izdelkov v Kanadi za 5–10 %,“ pojasnjuje g. Meyer. 

Osebni dotik prinaša dodano vrednost

CeraNovis kot malo podjetje, ki dobavlja nišni izdelek, resnično ceni neposreden stik s svojimi strankami. „To nam pomaga ohraniti prst na utripu tega, kar stranke potrebujejo,“ pravi g. Meyer. Po njegovem mnenju so tesni odnosi s strankami skoraj nemogoči brez trgovinskega sporazuma.

Ko CeraNovis izvaža v države brez trgovinskega sporazuma, morajo uporabiti lokalnega predstavnika. To ne vpliva le na spodnjo mejo, saj predstavnik zavzema odstotek, temveč se pogosto izgubijo vsi pomembni neposredni stiki s strankami. Če obstaja trgovinski sporazum, ohranijo tesne poslovne odnose, ki jim omogočajo, da zagotovijo prilagojene rešitve in neposredno zadovoljijo potrebe svojih strank.

Podjetje CeraNovis si je svoj položaj na trgu ustvarilo v zgolj nekaj letih. Trenutno ima 15 zaposlenih in deluje neodvisno od tveganega kapitala, s katerim je začelo poslovati. Trgovinski sporazumi so ključni za razvoj mednarodnih trgov in prizadevanja za njihov razvoj v državah, s katerimi so bili sporazumi sklenjeni, se nadaljujejo. Dodatne prednosti so prevelike, da bi jih lahko prezrli.

Deli to stran:

Hitre povezave