Priča o iskustvu poduzeća:

Trgovinski sporazumi stvaraju pravu kemiju za rast

Trgovinski sporazumi stvaraju pravu kemiju za rast

Trgovinski sporazumi dovode do veće slobode djelovanja i veće kontrole nad našim proizvodom.
Frank Meyer
general direktor, CeraNovis

Poduzeće Saarbrücken izvozi 35 % svoje proizvodnje izvan granica EU-a, u zemlje s trgovinskim sporazumima i bez njih. „Važna je razlika koju trgovinski sporazum donosi”, kaže g. Meyer.

CeraNovis opskrbljuje širok raspon visokodjelotvornih premaza za industrijsku primjenu u izmjenjivanju topline, ljevaonicama i svemirskoj industriji. Proizvodi su na vrhu tržišta, ali na kupce uvijek utječe cijena. U tom području trgovinski sporazumi zaista pokazuju svoju snagu. „Zbog ukidanja carina CeraNovis je istinski konkurentan akter u Kanadi, Južnoj Koreji i Južnoj Africi”, kaže g. Meyer, a prihodi društva povećali su se kao izravna posljedica trgovinskih sporazuma s tim tržištima.

Kad štedimo vrijeme, štedimo i novac

Prekogranični prijevoz kemikalija zna biti složen. Za mlado poduzeće s timom za upravljanje malim lancem opskrbe papirologija može biti vrlo opterećujuća ako ne postoji trgovinski sporazum. Na primjer, nabava proizvoda CeraNovisa kineskim kupcima uvijek je težak proces, dok je prodaja kupcima iz Južne Koreje, u skladu sa Sporazumom o trgovini između EU-a i Južne Koreje, „komad kolača”, kazao je g. Meyer.

CeraNovisu, CETA-om, trgovinskim sporazumom između EU-a i Kanade, ostvarene su posebne prednosti. Nakon CETA-e izjava o sukladnosti postala je mnogo jednostavnija i općenito je za administrativni postupak koji je prethodno trajao dva dana potrebno dva sata. Osim toga, CeraNovis sada može poslovati kao registrirani izvoznik s potvrdom o podrijetlu. „Našim je kupcima to uvelike pojednostavnilo uvoz, a ukidanje carina usto je smanjilo krajnji trošak naših proizvoda u Kanadi za 5 – 10 %”, kaže Meyer. 

Osobni dodir dodaje vrijednost

CeraNovis, kao malo poduzeće koje isporučuje nišni proizvod, zaista vrednuje izravan kontakt sa svojim klijentima. „To nam pomaže u zadržavanju prsta na pulsu onoga što klijenti trebaju”, kaže g. Meyer. Za njega su bliski odnosi s kupcima gotovo nemogući bez trgovinskog sporazuma.

Kada CeraNovis izvozi u zemlje bez trgovinskog sporazuma, mora angažirati lokalnog predstavnika. To ne utječe samo na donju crtu jer predstavnik uzima postotak, nego se često gubi vrlo važan izravan kontakt s kupcem. Ako postoji trgovinski sporazum, održavaju bliske poslovne odnose koji im omogućuju pružanje prilagođenih rješenja i izravno odgovaranje na potrebe svojih klijenata.

Za samo nekoliko godina CeraNovis je izborio svoje mjesto na tržištu te sada ima 15 zaposlenika i posluje neovisno o poduzetničkom kapitalu s pomoću kojeg je pokrenut. Trgovinski sporazumi imali su središnju ulogu u njegovu proboju na međunarodna tržišta pa u tom poduzeću i dalje traže zemlje s kojima postoje takvi sporazumi kako bi se proširili na nova tržišta. Prekvalificirane su preporučljive da bi se ignoriralo.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice