Priča o iskustvu poduzeća:

Trgovinski sporazumi stvaraju pravu kemiju za rast

Trgovinski sporazumi stvaraju pravu kemiju za rast

Trgovinski sporazumi dovode do veće slobode djelovanja i veće kontrole nad našim proizvodom.
Frank Meyer
generalni direktor, CeraNovis

To poduzeće Saarbrücken izvozi 35 % svoje proizvodnje izvan granica EU-a u zemlje s trgovinskim sporazumima i bez njih. „Razlika koju trgovinski sporazum donosi”, poručio je g. Meyer „značajan”.

CeraNovis opskrbljuje širok raspon premaza visokih performansi za industrijsku primjenu u izmjenjivanju topline, ljevaonicama i svemirskoj industriji. Proizvodi su na vrhu tržišta, ali na kupce uvijek utječe cijena. To je situacija u kojoj trgovinski sporazumi zaista pokazuju svoju snagu. „Zbog ukidanja carina CeraNovis je istinski konkurentan sudionik u Kanadi, Južnoj Koreji i Južnoj Africi”, kaže g. Meyer, a prihodi za to poduzeće povećali su se kao izravna posljedica trgovinskih sporazuma s tim tržištima.

Ušteđeno vrijeme je ušteđeno novcem

Prekogranični prijevoz kemikalija može biti složen. Za mladu tvrtku s malim timom za upravljanje lancem opskrbe papirologija može biti vrlo zahtjevna ako ne postoji trgovinski sporazum. Primjerice, dobivanje proizvoda društva CeraNovis kineskim kupcima uvijek je težak proces, dok je prodaja kupcima iz Južne Koreje u okviru trgovinskog sporazuma između EU-a i Južne Koreje „kolačić”, kaže g. Meyer.

CETA, trgovinski sporazum između EU-a i Kanade, donio je posebne prednosti za CeraNovis. Budući da je CETA-a postala mnogo jednostavnija i općenito, administrativni postupak koji je trajao dva dana sada traje dva sata. Osim toga, CeraNovis sada može djelovati kao registrirani izvoznik s potvrdom o podrijetlu. „Za naše kupce to je znatno olakšalo uvozni postupak te je, osim toga, ukidanje carina smanjilo krajnji trošak našeg proizvoda u Kanadi za 5 – 10 %”, kaže g. Meyer.

Osobni dodir donosi dodanu vrijednost

CeraNovis, kao malo poduzeće koje isporučuje nišni proizvod, zaista cijeni izravan kontakt sa svojim kupcima. „To nam pomaže da zadržimo prst na ono što je kupcima potrebno”, kaže g. Meyer. Smatra da su bliski odnosi s kupcima gotovo nemogući bez trgovinskog sporazuma.

Kada CeraNovis izvozi u zemlje bez trgovinskog sporazuma, moraju se koristiti lokalnim predstavnikom. To ne utječe samo na donju liniju jer zastupnik uzima postotak, nego se često gubi izravan kontakt s potrošačima koji je od velike važnosti. Ako postoji trgovinski sporazum, održavaju bliske poslovne odnose koji im omogućuju pružanje prilagođenih rješenja i izravno zadovoljavanje potreba njihovih kupaca.

U nekoliko je kratkih godina CeraNovis otvorio prostor za sebe, zapošljavao 15 osoba i sada djelovao neovisno o početku svojeg rizičnog kapitala. Trgovinski sporazumi imali su ključnu ulogu u razvoju svojih međunarodnih tržišta i nastavljaju razmatrati zemlje s trgovinskim sporazumima za nova tržišta. Perlice su prekvalitetne da bi se zanemarile.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice