Yritysesimerkki:

Kauppasopimuksilla luodaan oikeanlaiset edellytykset kasvulle

Kauppasopimuksilla luodaan oikeanlaiset edellytykset kasvulle

Kauppasopimukset lisäävät toimintavapautta ja lisäävät tuotteiden valvontaa.
Frank Meyer,
toimitusjohtaja, CeraNovis

Tämä Saarbrückenin yritys vie 35 prosenttia tuotannostaan EU:n rajojen ulkopuolelle maihin, joilla on tai ei ole kauppasopimuksia. ”Kauppasopimuksen aikaansaama ero”, sanoo Meyer, ”merkittävä”.

CeraNovis tuottaa monenlaisia korkean suorituskyvyn pinnoitteita teollisiin sovelluksiin lämmönvaihdossa, valimoteollisuudessa ja avaruusteollisuudessa. Tuotteet ovat markkinoiden ylhäällä, mutta hinnat vaikuttavat aina asiakkaisiin. Juuri näin kauppasopimukset todella osoittavat vahvuutensa. ”Tullien poistamisen ansiosta CeraNovis on todella kilpailukykyinen toimija Kanadassa, Etelä-Koreassa ja Etelä-Afrikassa”, Meyer toteaa, ja yrityksen tulot ovat kasvaneet suoraan näiden markkinoiden kanssa tehtyjen kauppasopimusten seurauksena.

Säästetty aika on säästettyä rahaa

Kemikaalien kuljettaminen rajojen yli voi olla monimutkaista. Paperityöt voivat olla erittäin työläitä nuorelle yritykselle, jonka toimitusketjua hoitava ryhmä on pieni, jos kauppasopimusta ei ole. Esimerkiksi CeraNovisin tuotteiden saaminen kiinalaisille asiakkaille on aina vaikea prosessi, kun taas EU:n ja Etelä-Korean välisen kauppasopimuksen mukainen myynti Etelä-Korean asiakkaille on ”kakkua”, sanoo Meyer.

EU:n ja Kanadan välinen kauppasopimus on tuonut erityisiä etuja CeraNovisille, CETAlle. CETA:n jälkeen vaatimustenmukaisuusilmoituksen tekeminen on helpottunut huomattavasti ja yleisesti ottaen hallinnolliset menettelyt, joihin aiemmin meni kaksi päivää, hoituvat nyt kahdessa tunnissa. CeraNovis voi myös toimia nyt rekisteröitynä viejänäja käyttää alkuperätodistusta. ”Asiakkaidemme kannalta tuontiprosessi on helpottunut merkittävästi ja tullien poistuminen on vähentänyt tuotteemme loppukustannuksia Kanadassa 5–10 prosenttia”, Frank Meyer toteaa. 

Henkilökohtainen kosketus tuo lisäarvoa

CeraNovis, joka on pieni yritys, joka toimittaa kapea-alaista erikoistuotetta, arvostaa todellista suoraa yhteydenpitoa asiakkaisiinsa. ”Tämä auttaa meitä pitämään sormemme asiakkaiden tarpeiden pulmalla”, sanoo Meyer. Hänen mielestään läheiset suhteet asiakkaisiin ovat lähes mahdottomia ilman kauppasopimusta.

Kun CeraNovis vie tuotteita maihin, joilla ei ole kauppasopimusta, niiden on käytettävä paikallista edustajaa. Tämä ei vaikuta ainoastaan alaviivaan, koska edustaja käyttää tiettyä prosenttiosuutta, ja lisäksi se, että erittäin tärkeä suora asiakasyhteys menetetään usein. Jos kauppasopimus on tehty, niillä on tiiviit liikesuhteet, joiden avulla ne voivat tarjota räätälöityjä ratkaisuja ja vastata suoraan asiakkaidensa tarpeisiin.

Vain muutamassa vuodessa CeraNovis on saanut jalansijaa markkinoilla: sillä on 15 työntekijää ja se toimii nyt riippumatta alkuperäisestä riskipääomastaan. Kauppasopimuksilla on ollut keskeinen asema sen kansainvälisten markkinoiden kehittämisessä, ja yritys etsii uusia markkinoita maista, joiden kanssa on tehty kauppasopimus. Sopimuksen etuja ei kannata jättää hyödyntämättä.

Jaa tämä sivu: