Bedrijfservaring:

Handelsovereenkomsten zijn goede voedingsbodem voor groei

Handelsovereenkomsten zijn goede voedingsbodem voor groei

Handelsovereenkomsten leiden tot meer vrijheid om te opereren en meer controle over ons product.
Frank Meyer
Algemeen Directeur, CeraNovis

Deze bedrijven van Saarbrücken exporteren 35 % van hun productie buiten de grenzen van de EU naar landen met en zonder handelsovereenkomsten. „Het verschil maakt een handelsovereenkomst,” zegt Meyer, „is significant”.

CeraNovis levert een breed scala aan hoogwaardige coatings voor industriële toepassingen in de warmtewisselings-, gieterings- en ruimtevaartindustrie. De producten bevinden zich in het topsegment van de markt, maar de afnemers worden niettemin altijd beïnvloed door de prijs. Dit is waar handelsovereenkomsten echt hun kracht tonen. „Door de afschaffing van de tarieven is CeraNovis een echt concurrerende speler in Canada, Zuid-Korea en Zuid-Afrika”, zegt de heer Meyer, en de inkomsten van het bedrijf zijn gestegen als rechtstreeks gevolg van handelsovereenkomsten met deze markten.

Tijd besparen is geld besparen

Het grensoverschrijdend vervoer van chemische stoffen kan ingewikkeld zijn. Voor een jonge onderneming met een klein managementteam voor toeleveringsketens kan de administratie zeer belastend zijn wanneer er geen handelsovereenkomst is. Zo is het bijvoorbeeld altijd moeilijk om de producten van CeraNovis bij Chinese klanten te krijgen, terwijl de verkoop aan Zuid-Koreaanse klanten door de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea een „fluitje van een cent” is, aldus Meyer.

CETA, de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada, heeft ook bijzondere voordelen opgeleverd. Sinds CETA is de conformiteitsverklaring veel eenvoudiger geworden; een administratieve procedure die vroeger twee dagen in beslag nam, duurt nu twee uur. CeraNovis kan nu ook optreden als geregistreerd exporteur met een certificaat van oorsprong. „Zo is importeren voor onze klanten een stuk eenvoudiger geworden en bovendien zijn door de afschaffing van de rechten de eindkosten van ons product in Canada met 5-10 % gedaald”, vertelt Meyer. 

Persoonlijke aanraken levert toegevoegde waarde op

CeraNovis, een klein bedrijf dat een nicheproduct levert, waardeert echt het rechtstreekse contact met zijn klanten. „Dit helpt ons om onze vinger te houden op wat klanten nodig hebben”, zegt de heer Meyer. Voor hem zijn nauwe relaties met klanten vrijwel onmogelijk zonder een handelsovereenkomst.

Wanneer CeraNovis exporteert naar landen zonder handelsovereenkomst, moeten zij een plaatselijke vertegenwoordiger gebruiken. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de ondergrens, aangezien de vertegenwoordiger een percentage neemt, maar ook dat belangrijk direct contact met de klant vaak verloren gaat. Wanneer er een handelsovereenkomst is, onderhouden zij nauwe zakelijke relaties die hen in staat stellen op maat gesneden oplossingen aan te bieden en rechtstreeks in de behoeften van hun klanten te voorzien.

In een paar jaar tijd heeft CeraNovis een eigen plek veroverd, met 15 mensen in dienst. De onderneming staat nu op eigen benen na haar start met durfkapitaal. Handelsovereenkomsten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van haar internationale markten. Voor de ontsluiting van nieuwe markten blijft de onderneming zich richten op landen met handelsovereenkomsten. De voordelen zijn te groot om er geen gebruik van te maken.

Deze pagina delen:

Snelle links