EU:n ja Kanadan välinen laaja-alainen ja taloudellinen kauppasopimus
CETA on EU:n ja Kanadan välinen kauppasopimus. Se alentaa tulleja ja helpottaa tavaroiden ja palvelujen vientiä, mikä hyödyttää sekä EU:n että Kanadan kansalaisia ja yrityksiä.
CETA tuli väliaikaisesti voimaan 21. syyskuuta 2017, mikä tarkoittaa, että suurinta osaa sopimuksesta sovelletaan nyt. EU-maiden kansallisten parlamenttien – ja joissakin tapauksissa myös alueellisten parlamenttien – on sitten hyväksyttävä CETA ennen kuin se voi tulla täysimääräisesti voimaan.
Sopimus lyhyesti
EU:n ja Kanadan laaja-alainen talous- ja kauppasopimus (CETA) tuli väliaikaisesti voimaan 21. syyskuuta 2017.
Alat, jotka eivät ole vielä tulleet voimaan, ovat
- sijoitussuoja ja investointituomioistuinjärjestelmä
- arvopaperisijoitusmarkkinoille pääsy
- kameravalvontaa koskevat säännökset
- kaksi säännöstä, jotka liittyvät hallinnollisten menettelyjen avoimuuteen, uudelleentarkasteluun ja muutoksenhakuun jäsenvaltioiden tasolla
Sopimus tulee täysimääräisesti voimaan, kun kaikkien jäsenvaltioiden parlamentit ovat virallisesti ratifioineet sen.
Mitkä ovat yrityksellesi koituvat hyödyt?
Sopimus
- poistaa tai alentaa kaupan esteitä, tulleja ja vientiin liittyviä kustannuksia
- yksinkertaistetaan paperityötä, teknisiä määräyksiä, tullimenettelyjä ja alkuperäsääntöjä, tuotetestausvaatimuksia, hankintatietoja, teollis- ja tekijänoikeuksia jne.
- edistää elintarvike-, eläin- ja kasvituotteiden kauppaa säilyttäen samalla ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden ja turvallisuuden korkean tason
- yritys voi tehdä tarjouksia kaikilla Kanadan hallinnon tasoilla
- parannetaan markkinoille pääsyä tietyillä aloilla, parannetaan työntekijöiden liikkuvuutta ja helpotetaan ammattipätevyyden vastavuoroista tunnustamista
- suojelee laajaa valikoimaa korkealaatuisten eurooppalaisten elintarvikkeiden maantieteellisiä merkintöjä Kanadan markkinoilla
- edistää korkealaatuisia investointeja EU:n ja Kanadan välillä
Soveltamisalaan kuuluvat tavaroiden markkinoille pääsyä koskevat säännöt, kaupan tekniset esteet, terveys- ja kasvinsuojelutoimet, investoinnit, palvelut, sähköinen kaupankäynti, kilpailupolitiikka, julkiset hankinnat, teollis- ja tekijänoikeudet, sääntely-yhteistyö ja riitojen ratkaiseminen. Liitteisiin sisältyvät tullien poistoluettelot, kiintiöt, menettelyt, alkuperäsäännöt, vaatimustenmukaisuusarviointien vastavuoroinen hyväksyminen jne.
Sopimuksen luvut selitetään lyhyesti tässä, ja niihin liittyvä teksti on ladattavissa.
Tullit
Kanada ja EU poistivat jo 98 % tullinimikkeistään 21. syyskuuta 2017 ja sopivat poistavansa asteittain lähes kaikki jäljellä olevat tullinimikkeet. Vuoteen 2024 mennessä 99 % kaikista tullinimikkeistä poistetaan.
Kanadalaisia tuotteita, joihin sovelletaan tullien asteittaista poistamista, ovat
- moottoriajoneuvot
- alukset
- ohra ja maltaat
- puhdistettu sokeri
- perunatärkkelys
- kukat
Eurooppalaisia tuotteita, joihin sovelletaan tullien asteittaista poistamista, ovat
- moottoriajoneuvot
- joitakin kaloja ja äyriäisiä ja nilviäisiä
- raaka ja puhdistettu sokeri
- tietyt jyvät
Tullien asteittainen poistaminen tapahtuu tullien poistamisen aikataulun mukaisesti. Vähennykset ilmaistaan vaiheluokina sopimuksen liitteessä 2A.
- A: tullittomuus 21. syyskuuta 2017
- B: tulli alennetaan nollaan tasasuuruisina paloina 3 vuoden aikana
- C: tulli alennetaan nollaan tasasuuruisina paloina 5 vuoden aikana
- D: tulli alennetaan nollaan tasasuuruisina paloina 7 vuoden aikana
- E: tullia ei poisteta
- S: tulli pysyy samana 5 vuoden ajan, minkä jälkeen se poistetaan kolmessa tasasuuruisessa vaiheessa vuoden 8 1. tammikuuta.
- AV0 + EP: arvotulli on tullessa voimaan nolla; näihin alkuperätuotteisiin sovellettavasta tulohintajärjestelmästä johtuva paljoustulli pidetään voimassa.
Kauppaavustajani näyttää asianomaisten tullinimikkeiden tullien poistamisaikataulut.
Teollisuustuotteet
Molemmat osapuolet ovat sopineet poistavansa 100 % teollisuustuotteiden tullinimikkeistä, joista 99,6 % tulee voimaan Kanadan osalta ja 99,4 % EU:n osalta. Niistä harvoista tuotteista, joita ei ole vapautettu tullessa voimaan, on rajallinen määrä autoteollisuuden tuotteita, jotka vapautetaan vastavuoroisesti 3, 5 tai 7 vuoden aikana (17 tuotetta Kanadan tariffitarjouksessa ja vastaavat tuotteet EU:n tarjouksessa). Kanada vapauttaa jäljellä olevat laivoihin sovellettavat tullimaksut yli 7 vuoden ajan (eli vuoteen 2024 mennessä).
Maataloustuotteet
Sopimuksen tullessa voimaan Kanada poisti tullit 90,9 %: lta kaikista maatalouden tullinimikkeistään. Vuoteen 2023 mennessä se nousee 91,7 %: iin.
Herkille maataloustuotteille myönnetään erityiskohtelu:
Tariffikiintiöt
Molemmat osapuolet soveltavat tariffikiintiöitä tiettyihin tuotteisiin, kuten kanadalaiseen naudanlihaan, sianlihaan ja sokerimaissiin sekä eurooppalaiseen juustoon. Nämä ovat erityisiä tavaramääriä, jotka ovat oikeutettuja tullietuuskohteluun tiettynä ajanjaksona.
Tuonti Kanadasta
Tariffikiintiöiden jakaminen perustuu tariffikiintiössä käytettävissä oleviin määriin ja haettuun määrään, jotka kansalliset viranomaiset ovat ilmoittaneet EU:n komissiolle.
Kun Euroopan komissio on laskenut jaot ja ne on julkistettu, EU-maiden on myönnettävä tuonti- tai vientitodistukset asianomaisten tariffikiintiöiden rajoissa haetuille määrille.
Samanaikaisen tarkastelun perussäännöt määritellään tuontitodistusjärjestelmän alaisten maataloustuotteiden tuontitariffikiintiöiden hallinnointia koskevista yhteisistä säännöistä annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 1301/2006.
EU:n tariffikiintiöiden myöntämisprosentit myönnettyjen tuontilupien osalta julkaistaan kuukausittain, ja ne ovat saatavilla lihamarkkinoiden seurantakeskuksen kautta.
Seuraavissa asetuksissa määritellään, miten EU hallinnoi erilaisia CETAn tariffikiintiöitä.
Vienti Kanadaan
- Kanada soveltaa maitotuotekiintiöiden vuosittaista jakomallia
- kiintiöitä haetaan marraskuun alkupuoliskolla ja käyttämättömät kiintiöt palautetaan ja jaetaan uudelleen 1. elokuuta.
- jotta voit saada kiintiön, sinun on asuttava Kanadassa ja oltava aktiivinen juustoalalla.
Lisätietoja EU:sta Kanadaan CETAn puitteissa vietäviä maitotuotteita koskevien tariffikiintiöiden jakamisesta on kohdassa ”Ilmoitukset” Kanadan globaaleja asioita käsittelevällä verkkosivustolla.
Tuojille osoitetuissa ilmoituksissa vahvistetaan kelpoisuusperusteet kullekin tariffikiintiölle jaettavan määrän saamiseksi. Ilmoituksissa annetaan myös tietoja tariffikiintiöiden hallinnoinnista yleensä ja hakemusten jättämismenettelystä. Hakulomakkeet ja niiden liitteet ovat kunkin ilmoituksen liitteenä.
Vuoden 2020 CETAn teollisten juustojen kiintiöiden haltijaluettelo
2019 – CETA-sopimuksen juuston tariffikiintiön käyttötaulukko
Lisäksi on huomattava, että
- hedelmät ja vihannekset kuuluvat edelleen EU:n tulohintajärjestelmän piiriin
- siipikarjaa ja munia koskevat tullit säilytetään
Viinit ja väkevät alkoholijuomat
Kanadaan saapuvien EU:n viinien ja väkevien alkoholijuomien erityistullit poistettiin CETA-sopimuksen tullessa voimaan.
Väkevien alkoholijuomien, kuten ginin, votkan ja viskin, osalta CETA:ssa puututaan tullien ulkopuolisiin esteisiin, jotka ovat merkittävästi heikentäneet EU:n kykyä päästä Kanadan markkinoille, erityisesti
- sovelletaan (Kanadan maahantuoduille viineille ja väkeville alkoholijuomille määräämää) palvelumaksua, joka perustuu määrään eikä arvoon, ja lasketaan se avoimemmin, mikä alentaa EU:n tuottajien kustannuksia myydä tuotteitaan Kanadassa
- ainoastaan kanadalaisille tuottajille avoimien kanadalaisten yksityisten toimipaikkojen lukumäärän jäädyttäminen, jotka ovat vaihtoehto provinssien alkoholilautakuntien monopolille
- estetään tiettyjen alkoholilevyjen provinssin ulkopuolinen toiminta, joka on johtanut epäreiluun kilpailuun Kanadan alueella ja kolmansissa maissa
- Kanadan vaatimus sekoittaa maahan tuodut irtotavarana valmistetut väkevät alkoholijuomat paikallisiin väkeviin alkoholijuomiin ennen pullottamista (tällä vaatimuksella estettiin se, että maahan tuodut irtotavarana valmistetut väkevät alkoholijuomat voitaisiin merkitä maantieteellisiksi merkinnöiksi pullotettaessa Kanadassa)
CETA sisältää sekä vuonna 1989 tehdyn EU:n ja Kanadan välisen alkoholijuomia koskevan sopimuksen että vuonna 2004 tehdyn EU:n ja Kanadan välisen viinejä ja väkeviä alkoholijuomia koskevan sopimuksen, jotka tarjoavat vahvat oikeudelliset takeet eurooppalaisille ja kanadalaisille viinien ja väkevien alkoholijuomien kauppiaille. Vähäiset muutokset vuoden 2004 sopimukseen esitetään CETA-sopimuksen liitteessä 30-B.
Kalastus
Kanada poisti kaikki kalastustuotteiden tullit sopimuksen tullessa voimaan.
EU poisti 95,5 % tariffeistaan tullessaan voimaan ja sopi poistavansa edelleen loput 4,5 % tulleista 3, 5 tai 7 vuoden kuluessa.
Samaan aikaan, kun EU ja Kanada poistavat tulleja, ne kehittävät kestävää kalataloutta seuranta-, hallinta- ja valvontatoimenpiteillä sekä torjumalla laitonta, ilmoittamatonta ja sääntelemätöntä kalastusta.
Hae tuotteeseesi sovellettava tulli kaupan alan avustajastani.
Alkuperäsäännöt
Tässä jaksossa esitellään kauppasopimuksen tärkeimmät alkuperäsäännöt ja alkuperämenettelyt.
Alkuperä on kauppatavaroiden ”taloudellinen kansallisuus”. Jos olet uusi teema, tutustu pääkäsitteisiin tavara-osiossa.
Jotta tuotteelle voidaan myöntää etuustulli, sen on noudatettava tiettyjä sääntöjä, jotka todistavat sen alkuperän.
Mistä löydän alkuperäsäännöt?
Alkuperäsäännöt vahvistetaan EU:n ja Kanadan väliseen laaja-alaiseen talous— ja kauppasopimukseen (CETA) liitetyssä alkuperäsääntöjä ja alkuperämenettelyjä koskevassa pöytäkirjassa (EUVL 11, 14.01.2017, s. 465). Tutustu myös alkuperäsääntöjä koskeviin yksityiskohtaisiin ohjeisiin.
Onko tuotteeni peräisin EU:n ja Kanadan laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen (CETA) mukaisesti?
Jotta tuotteeseesi voidaan soveltaa CETAn mukaista alempaa tai nollatullia, sen on oltava peräisin EU:sta tai Kanadasta.
Tuote ”on peräisin” EU:sta tai Kanadasta, jos se täyttää jonkin seuraavista vaatimuksista:
- on kokonaan tuotettu EU:ssa tai Kanadassa
- joka on tuotettu yksinomaan EU:n tai Kanadan alkuperäaineksista
- On tuotettu riittävästi EU:ssa tai Kanadassa liitteessä 5vahvistettujen tuotekohtaisten sääntöjen mukaisesti,
Ks. myös liitteen 5 alkuhuomautukset.
Lisäksi liitteessä 5 a säädetään tiettyjä tuotteita koskevista alkuperäkiintiöistä ja vaihtoehtoisista tuotekohtaisista säännöistä.
Esimerkkejä tuotekohtaisista säännöistä EU:n kauppasopimuksissa
- arvonlisäyssääntö – kaikkien käytettyjen ei-alkuperäainesten arvo ei saa ylittää tiettyä prosenttiosuutta tuotteen vapaasti tehtaalla -hinnasta
- tariffiluokituksen muutos – tuotantoprosessi johtaa ei-alkuperäainesten ja lopputuotteen välisen tariffiluokittelun muutokseen (esimerkiksi paperin tuotanto (harmonoidun järjestelmän 48 ryhmä) ei-alkuperämassasta (harmonoidun järjestelmän 47 ryhmä)
- erityiset toimet – tarvitaan tietty tuotantoprosessi, esimerkiksi kuitujen kehruu lankoja varten. Tällaisia sääntöjä käytetään enimmäkseen tekstiili- ja vaatetusalalla sekä kemianteollisuudessa.
Näiden eri sääntöjen yhdistäminen on mahdollista siten, että eri sääntöjä noudatetaan vaihtoehtoisesti tai yhdessä.
Sovellettavat tuotekohtaiset säännöt löytyvät kaupan alan avustajastani.
Vinkkejä tuotekohtaisten sääntöjen noudattamiseen
Sopimus tarjoaa lisää joustavuutta, joka auttaa noudattamaan tuotekohtaisia sääntöjä, kuten toleransseja tai kumulaatiota.
Suvaitsevaisuus
- sallitun poikkeaman säännön mukaan tuottaja voi käyttää tuotekohtaisessa säännössä tavallisesti kiellettyjä ei-alkuperäaineksia enintään 10 % tuotteen vapaasti tehtaalla -hinnasta
- tätä poikkeamaa ei saa käyttää tuotekohtaisissa säännöissä lueteltujen ei-alkuperäainesten enimmäisarvon ylittämiseen.
- Erityisiä toleransseja sovelletaan harmonoidun järjestelmän 63–50 ryhmään kuuluviin ja liitteeseen 1sisältyviin tekstiileihin ja vaatteisiin.
Kumulaatio
CETA:ssa määrätään kolmesta kumulatiivisesta alkuperästä
- kahdenvälinen kumulaatio – Kanadan alkuperäaineksia voidaan pitää EU:n alkuperäaineksina (ja päinvastoin), kun niitä käytetään tuotteen tuotannossa
- täysi kumulaatio – ei-alkuperäaineksille EU:ssa tai Kanadassa suoritettu valmistus tai käsittely voidaan ottaa huomioon tuotekohtaisen säännön noudattamisen helpottamiseksi
- laajennettu kumulaatio – vapaakauppasopimuksen yhteisen kumppanin alkuperäainekset voidaan lukea EU:n tai Kanadan alkuperäaineiksi, kun niitä käytetään tuotteen valmistuksessa. Tämän määräyksen ehtona on, että osapuolet sopivat sovellettavista ehdoista.
Muut vaatimukset
Tuotteen on myös täytettävä kaikki muut alkuperäsääntöjä koskevassa pöytäkirjassa määritellyt sovellettavat vaatimukset, kuten riittämätön valmistus tai käsittely tai muuttamattomuussääntö.
Muuttamattomuussääntö
Alkuperätuotteet on kuljetettava EU:sta Kanadaan (ja päinvastoin) ilman jatkojalostusta kolmannessa maassa.
Joitakin toimintoja voidaan suorittaa kolmannessa maassa, jos tuotteet pysyvät tullivalvonnassa.
- purkaminen
- uudelleenlataus
- mikä tahansa muu toimenpide, joka on tarpeen tuotteiden kunnon säilyttämiseksi tai niiden kuljettamiseksi EU:n tai Kanadan alueelle.
- varastointi
- erien jakaminen osiin
Tulliviranomainen voi vaatia tuojaa osoittamaan, että tuote, jolle tuoja hakee tullietuuskohtelua, on lähetetty kuljetussääntöjen mukaisesti.
Tullinpalautus
Etuustullein viedyn tuotteen valmistuksessa käytetyistä ei-alkuperäaineksista aiemmin maksettujen tullien palauttaminen on sallittua ainoastaan CETA-sopimuksen voimaantuloa seuraavien 3 vuoden aikana eli 21. syyskuuta 2020 saakka.
Alkuperämenettelyt
Jos haluat hakea suosituimmuustariffia, sinun on noudatettava alkuperämenettelyjä ja sen maan tulliviranomaiset, johon tuotatte tavarasi. Menettelyistä määrätään sopimuksen alkuperäsääntöjä koskevan pöytäkirjan C jaksossa.
Miten tullietuuskohtelua haetaan?
Tuojat voivat hakea tullietuuskohtelua viejän antaman alkuperäilmoituksen perusteella.
Alkuperäilmoitus
EU:ssa ei vaadita alkuperäselvitystä, jos tuotteiden kokonaisarvo on enintään
- 500 euroa pikkulähetysten osalta tai
- 1,200 euroa matkustajien henkilökohtaisiin matkatavaroihin sisältyvien tuotteiden osalta.
Viejän oma ilmoitus
Viejät voivat itse ilmoittaa, että niiden tuote on peräisin EU:sta tai Kanadasta, antamalla alkuperäilmoituksen.
EU:ssa se voidaan täyttää joko
- Rekisteröidyn viejän järjestelmään (REX)rekisteröity viejä
- kuka tahansa viejä, jos tuotteiden yhteisarvo on enintään 6,000 euroa
Samaa REX-numeroa voidaan käyttää myös joissakin muissa EU:n etuuskohtelukauppaa koskevissa sopimuksissa (esimerkiksi EU:n Japanin kanssa tekemässä kauppasopimuksessa).
- Alkuperäilmoituksen teksti voidaan laatia millä tahansa EU:n virallisella kielellä, ja se on alkuperäsääntöjä koskevan pöytäkirjan liitteessä 2.
- alkuperäilmoituksen olisi oltava kauppalaskussa tai muussa sellaisessa kaupallisessa asiakirjassa, jossa alkuperätuote kuvataan riittävän yksityiskohtaisesti sen tunnistamiseksi.
- alkuperäilmoitus on voimassa 12 kuukautta siitä päivästä, jona viejä on täyttänyt sen.
- yleensä alkuperävakuutus koskee yhtä lähetystä, mutta Kanadassa se voi kattaa myös useita samanlaisia tuotteita sisältäviä lähetyksiä enintään 1 vuoden ajan.
Alkuperän todentaminen
Tulliviranomaiset voivat tarkastaa, onko tuotu tuote todellakin alkuperätuote tai täyttääkö se muut alkuperävaatimukset.
Epäselvissä tapauksissa tulliviranomainen voi vaatia tuojaa osoittamaan, että tuote, jolle tuoja hakee tullietuuskohtelua, on lähetetty kuljetussääntöjen mukaisesti.
Todentaminen perustuu seuraaviin periaatteisiin:
- hallinnollinen yhteistyö tuoja- ja viejämaan tulliviranomaisten välillä
- paikalliset tulliviranomaiset tarkastavat tuotteiden alkuperän. Tuojamaan vierailut viejän luona eivät ole sallittuja.
Kun tarkastus on saatu päätökseen, tuojamaan viranomaiset tekevät lopullisen määrityksen alkuperästä ja ilmoittavat sen tuloksista tuojaosapuolen viranomaisille.
Käytännön opas CETA-sopimuksen alkuperäsääntöjä koskevista määräyksistä
Tuotevaatimukset
Teknisissä säännöissä määritellään erityiset ominaisuudet, jotka tuotteella olisi oltava, kuten suunnittelu, merkinnät, merkinnät, pakkaaminen, toimivuus tai suorituskyky, ja ne on suunniteltu esimerkiksi ihmisten terveyden, turvallisuuden tai ympäristön suojelemiseksi. Eri vaatimusten noudattaminen eri markkinoilla voi kuitenkin tulla kalliiksi kaupan toimijoille.
EU:n ja Kanadan teknisistä säännöistä ja määräyksistä on tehty yhteensopivampia, jotta yritykset voivat myydä samaa tuotetta tai samaa tuotetta vähäisemmillä muutoksilla molemmilla markkinoilla. Näin pienet yritykset, erityisesti mikroyritykset, voivat kilpailla suurempien yritysten kanssa ja osallistua kansainvälisiin toimitusketjuihin ja sähköiseen kaupankäyntiin.
CETA:ssa on myös määräyksiä, joilla varmistetaan avoimuus – esimerkiksi se, että molemmat osapuolet voivat esittää huomautuksia ehdotetuista teknisistä määräyksistä, joita Kanada tai EU voivat laatia).
Lisäksi EU ja Kanada ovat sopineet vahvistavansa standardointielintensä sekä testaus-, sertifiointi- ja akkreditointiorganisaatioidensa välisiä yhteyksiä ja yhteistyötä.
Säänneltyjen tuotteiden sertifioinnin helpottaminen
EU ja Kanada ovat sopineet vahvistavansa standardointielintensä sekä testaus-, sertifiointi- ja akkreditointiorganisaatioidensa välisiä yhteyksiä ja yhteistyötä.
CETAan sisältyy määräyksiä, joiden avulla voidaan välttää tarpeettomat häiriöt ja varmistaa avoimuus (esimerkiksi molempien osapuolten asiasta kiinnostuneet henkilöt voivat kommentoida Kanadan tai EU:n mahdollisesti laatimia teknisiä määräyksiä).
Vaatimustenmukaisuuden arviointi – vastavuoroinen hyväksyminen
Kanada ja EU ovat sopineet hyväksyvänsä EU:ssa sijaitsevien tunnustettujen vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten antamat pakolliset vaatimustenmukaisuuden arviointitodistukset ja päinvastoin CETA-pöytäkirjan kattamilla aloilla osoittaakseen noudattavansa Kanadan tai EU:n vaatimuksia.
Vaatimustenmukaisuuden arvioinnin tulosten vastavuoroista hyväksymistä koskevalla pöytäkirjalla korvataan voimassa oleva vastavuoroista tunnustamista koskeva sopimus ja laajennetaan tuotevalikoimaa siten, että sitä voidaan laajentaa edelleen.
Pöytäkirjan soveltamisalaan kuuluvat tuotteet ovat
- sähkö- ja elektroniikkalaitteet, mukaan lukien sähkölaitteistot ja -kojeet, sekä niihin liittyvät komponentit
- radio- ja telepäätelaitteet
- sähkömagneettinen yhteensopivuus
- lelut
- rakennusalan tuotteet
- koneet, mukaan lukien koneiden osat, komponentit, mukaan lukien turvakomponentit, vaihdettavat laitteet ja kokoonpanot
- mittausvälineet
- kuumavesikattilat, mukaan lukien niihin liittyvät laitteet
- räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävät laitteet, koneet, laitteet, hallintakomponentit, suojajärjestelmät, turvalaitteet, säätö- ja säätölaitteet sekä niihin liittyvät laitteisto-, ennaltaehkäisy- ja havaitsemisjärjestelmät (ATEX-laitteet)
- ulkona käytettävät laitteet, jotka liittyvät ympäristön melupäästöihin
- huviveneet ja niiden osat
Mistä löytää hyväksytyt vaatimustenmukaisuutta arvioivat elimet?
- nykyisen vastavuoroista tunnustamista koskevan sopimuksen nojalla tunnustetut elimet kuuluvat edelleen CETAn piiriin.
- Jotta uusi vaatimustenmukaisuuden arviointilaitos voidaan tunnustaa, nimeävän osapuolen on toimitettava toiselle osapuolelle pöytäkirjan liitteessä 3 luetellut tiedot.
NANDO-tietokanta sisältää ilmoitetut ja nimetyt organisaatiot ja muita asiaankuuluvia tietoja vaatimustenmukaisuuden arvioinnista.
Hyväksytyt vaatimustenmukaisuutta arvioivat elimet
- luettelo Kanadan nimeämistä hyväksytyistä vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksista
- luettelo EU:n jäsenvaltioiden nimeämistä hyväksytyistä vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksista
Elintarvikkeet
CETA-sopimuksella virtaviivaistetaan hyväksymismenettelyjä, vähennetään kustannuksia ja parannetaan eläin- ja kasvituotteiden kaupan ennustettavuutta.
- kaikkien EU:hun tuotavien tuotteiden on oltava sovellettavien terveys- ja kasvinsuojelunormien mukaisia ja päinvastoin.
- Tietoa ja vaatimuksia elintarvikkeiden viennistä Kanadaan
- EU:hun tuotavia elintarvikkeita koskevat vaatimukset
Kanadan elintarviketarkastusvirasto (Canadian Food Inspection Agency,CFIA) vahvistaa elintarvikkeiden, maatalouden tuotantopanosten ja maataloustuotteiden tuontia koskevat toimintaperiaatteet ja määräykset.
Kanadan rajapalveluvirasto (Canada Border Services Agency, CBSA) vastaa elintarvikkeiden, maatalouden tuotantopanosten ja maataloustuotteiden alustavista tuontitarkastuksista.
Esimerkkejä elintarvikkeiden merkintävaatimuksista Kanadassa
- kielitaitovaatimukset
- yleisnimi
- nettomäärä
- ainesosat ja allergeenit
- ravitsemustietotaulukko
- jälleenmyyjän henkilöllisyys
- ”parasta ennen”, ”pakattu” ja viimeinen voimassaolopäivä
- säilytysohjeet
- alkuperämaa
- identiteettiä koskevat vaatimukset
Lisää merkintävaatimuksia Kanadan elintarviketarkastusviraston ( Canadian Food Inspection Agency) teollisuuden merkintävälineelle.
Luettelo asetuksista, joista voi olla hyötyä vietäessä elintarvikkeita Kanadaan
- Food and Drugs Act ja Regulations
- Kuluttajapakkauksia ja -merkintöjä koskeva laki ja säännökset
- Canada Agricultural Products Act ja Regulations
- Lihantarkastukset ja lihan sääntely
- Kalatarkastukset ja —määräykset
- Turvallista ruokaa kanadalaisille koskeva laki ja asetukset
Eläimet ja eläintuotteet
CETA:ssa vahvistetaan EU:n ja Kanadan nykyinen eläinlääkintäalan yhteistyö, joka perustuu vahvaan keskinäiseen luottamukseen, ja siihen sisältyy viejien hyväksymismenettelyn yksinkertaistaminen entisestään.
- Kanada avasi naudanlihamarkkinansa uudelleen 19 EU:n jäsenvaltion osalta
- jos tauti puhkeaa (niin kutsuttu alueellistaminen), osapuolet ovat sopineet kaupan rajoitusten minimoimisesta, ja sellaisten alueiden kauppa, joilla tautia ei esiinny, voi jatkua keskeytyksettä tai pitkiä uudelleenhyväksyntämenettelyjä noudattaen.
Kanadaan vietäviä eläimiä ja eläintuotteita koskevat vaatimukset
- CFIA:n linkki tuontitietoihin
- Yleinen maaeläinten terveys – tuonti
- Maitotuotteita koskevat tuonti- ja alueidenväliset vaatimukset
- kala ja äyriäiset – tuonti
- liha ja siipikarjatuotteet – tuonti
- EU:n jäsenvaltioiden lihantarkastusjärjestelmien hyväksynnän tila
Kasvit, hedelmät ja vihannekset
CETA:ssa otetaan käyttöön uusia menettelyjä, joilla yksinkertaistetaan ja nopeutetaan Kanadan suorittamaa kasvien, hedelmien ja vihannesten hyväksymisprosessia.
CETAn nojalla Kanada voi korvata nykyisen maa- ja tuotekohtaisen lähestymistavan hedelmiä ja vihanneksia koskevilla EU:n laajuisilla arviointi- ja hyväksymismenettelyillä.
Tavoitteena on luoda viejille ennustettavampi sääntely-ympäristö.
Kaikkien tuoteluokkien osalta osapuolet ovat sopineet perustavansa nopeutetun menettelyn tuotteille, jotka on nimetty ensisijaisiksi.
Kasvi- ja kasvituotteiden vientiä Kanadaan koskevat tiedot ja vaatimukset
Lääkkeet
CETA perustuu EU:n ja Kanadan välillä jo käytössä olevien hyvien tuotantotapojen ja lääketehtaiden tarkastusten vastavuoroiseen tunnustamiseen ja vähentää päällekkäisiä tarkastuksia.
Tämä tarkoittaa sitä, että lääkkeiden valmistajat joutuvat kohtaamaan huomattavasti pienempiä hallinnollisia rasitteita ja kustannuksia ja että EU:n ja Kanadan sääntelyviranomaiset voivat hyödyntää resurssejaan paremmin vähentämällä päällekkäisiä tarkastuksia ja keskittymällä sen sijaan markkinoille, joilla riskit ovat suuremmat. Konkreettisia tuloksia ovat olleet seuraavat:
- Kanada hyväksyy minkä tahansa EU:n jäsenvaltion viranomaisen EU:n alueella tekemät tarkastukset ja päinvastoin
- myös kolmansissa maissa tehdyt tarkastukset voidaan tunnustaa
Nykypäivän maailmantaloudessa 40 % EU:ssa markkinoiduista valmiista lääkkeistä on peräisin ulkomailta ja 80 % vaikuttavista farmaseuttisista aineista, joita käytetään lääkkeiden asettamiseen saataville EU:ssa.
Löydät tuotteesi erityissäännöt ja -vaatimukset kaupan alan avustajastani.
Kaupan tekniset esteet
Vaikka tekniset säännöt ovat tärkeitä, ne voivat toisinaan muodostaa esteen kansainväliselle kaupalle ja siten muodostaa huomattavan rasitteen viejille.
- jos olet sitä mieltä, että sinulla on kaupan este, joka hidastaa yrityksesi toimintaa tai estää sen viennin, voit kertoa meille
- ilmoita verkkolomakkeella, mikä pysäyttää viennin Kanadaan, ja EU analysoi tilanteesi ja ryhtyy tarvittaviin toimiin.
Tulliselvitysasiakirjat ja -menettelyt
Sopimuksella varmistetaan avoimemmat ja yksinkertaisemmat tullimenettelyt kaupan helpottamiseksi ja yrityksille aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi.
Asiakirjat
Vaiheittaisissa oppaissa kuvataan erityyppisiä asiakirjoja, jotka on valmisteltava tuotteiden tulliselvitystä varten.
Tuotteen mukaan tulliviranomaiset voivat vaatia kaikkia tai joitakin seuraavista seikoista:
- Kauppalasku (sen muotoa ja sisältöä koskevat erityisvaatimukset kaupan alan avustajallani)
- pakkausluettelo
- Tiettyjen tavaroidentuontitodistukset
- Todistukset, joista käy ilmi, että tuote on pakollisten tuotemääräysten mukainen, kuten terveys- ja turvallisuusvaatimukset, merkinnät ja pakkaukset
- Alkuperäselvitys — alkuperäilmoitus
Selvyyden vuoksi voit pyytää sitovaa tariffitietoa ja /tai sitovaa alkuperätietoa etukäteen.
Tarkempia tietoja asiakirjoista, jotka sinun on esitettävä tuotteesi tulliselvitystä varten, saa Oma kaupan alan avustaja -henkilöltä.
Alkuperän todistamista ja todentamista koskevat menettelyt
Kuvaus siitä, miten tuotteiden alkuperä todistetaan tullietuuskohtelua haettaessa, sekä säännöt, jotka koskevat tulliviranomaisten suorittamaa alkuperän tarkastamista, ovat edellä alkuperäsääntöjä koskevassa jaksossa.
Tietoa tuonti- ja vientitullimenettelyistä yleensä verotuksen ja tulliliiton pääosastossa.
Teollis- ja tekijänoikeudet ja maantieteelliset merkinnät
CETA tarjoaa paremman teollis- ja tekijänoikeuksien suojan eurooppalaisille yrityksille, jotka vievät innovatiivisia, taiteellisia, erillisiä ja korkealaatuisia tuotteita Kanadaan, ja se tarjoaa suojan farmaseuttisille tuotteille ja maantieteellisille merkinnöille.
Kanada on tehostanut rajatoimenpiteitään väärennettyjä tavaramerkkejä, tekijänoikeutta loukkaavia piraattitavaroita ja maantieteellisiä merkintöjä loukkaavia väärennettyjä tavaroita vastaan antamalla tullille mahdollisuuden ottaa haltuun väärennetyiksi epäillyt tavarat.
Immateriaalioikeudet
Kauppasopimuksessa määrätään myös nykyaikaisista säännöistä teollis- ja tekijänoikeuksien suojelemiseksi ja täytäntöönpanemiseksi.
Tekijänoikeus digitaaliaikana
CETA-sopimuksella Kanada on sopinut mukauttavansa tekijänoikeussuojansa Maailman henkisen omaisuuden järjestön (WIPO) Internet-sopimuksiin.
- WIPOn tekijänoikeussopimus
- WIPOn esitys- ja äänitesopimus
Internetsopimuksissa määrätään normeista, joilla estetään luvaton pääsy luoviin teoksiin verkossa tai digitaalisessa muodossa, jotka ovat tärkeitä luoville toimialoillemme.
Sopimus sisältää tärkeitä määräyksiä, jotka koskevat internetpalvelujen tarjoajien vastuun rajoittamista sisällön loukkaamisesta, jos ne noudattavat tiettyjä ehtoja, kuten tällaisen sisällön tehokasta ilmoittamista koskevaa järjestelmää.
Kanada on myös luvannut varmistaa, että oikeudenhaltijat voivat tehokkaasti käyttää teknologiaa suojatakseen oikeuksiaan ja lisensoidakseen teoksiaan verkossa.
- esimerkiksi oikeudenhaltijoiden oikeuksiensa suojaamiseksi käyttämien teknisten toimenpiteiden (kuten salauksen) kiertämistä vastaan tarjotaan suojaa ja tehokkaita oikeussuojakeinoja.
- lisäksi on kiellettyä muuttaa tai poistaa tarkoituksellisesti sähköisiä ”oikeuksien hallinnointitietoja” eli tietoja, jotka on liitetty suojattuun aineistoon ja joissa yksilöidään teos, sen tekijät, esiintyjä tai omistaja sekä sen käyttöehdot ja -edellytykset.
Yleisradiointioikeudet
Kanada suostui myös suojelemaan paremmin eurooppalaisten taiteilijoiden oikeuksia antamalla esittäjille yksinoikeuden sallia tai kieltää esitystensä yleisradiointi langattomasti ja niiden välittäminen yleisölle.
Näillä oikeuksilla varmistetaan, että sekä eurooppalaiset että kanadalaiset taiteilijat palkitaan luovuudestaan ja että heillä on kannustimia jatkaa uusien taiteellisten teosten luomista.
- Eurooppalaiset taiteilijat voivat saada rojalteja esimerkiksi kahviloilta ja musiikkia pelaaavilta vähittäisliikkeiltä kuluttajien houkuttelemiseksi.
- Kanada varmistaa, että langattoman lähetystoiminnan harjoittamisesta tai kaikesta yleisölle välittämisestä maksetaan kohtuullinen kertakorvaus, joka jaetaan asianomaisten esittäjien ja äänitetuottajien kesken.
Kasvilajikkeiden suojelu
Kanada on myös luvannut vahvistaa kasvilajikkeiden suojelua uusien kasvilajikkeiden suojaamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen vuonna 1991 tehdyn sopimusasiakirjan pohjalta (UPOV).
Tämä tarkoittaa sitä, että innovatiiviset kasvilajikkeet, jotka voivat esimerkiksi johtaa parempiin satoihin, suojataan ja saatetaan näin ollen nopeammin Kanadan markkinoille viljelijöiden ja kuluttajien hyödyksi.
EU on uusien kasvilajikkeiden merkittävä toimittaja. Tätä tärkeää tutkimus- ja innovointitoimintaa suojataan sui generis -tyyppisellä teollis- ja tekijänoikeudella, jota kutsutaan yhteisön kasvinjalostajanoikeudeksi. Tämä ei liity muuntogeenisten organismien käyttöön.
Väärennösten torjunta
Kanada sopi myös vahvistavansa väärennettyjen tavaramerkkien, tekijänoikeutta loukkaavien piraattitavaroiden ja maantieteellistä merkintää loukkaavien väärennettyjen tavaroiden vastaisia rajatoimenpiteitään ottamalla käyttöön tullin mahdollisuuden ottaa väärennetyt tavarat haltuun viran puolesta.
- Kanadan toimivaltaiset viranomaiset voivat omasta aloitteestaan ottaa väliaikaisesti haltuun tavaroita, joiden epäillään loukkaavan teollis- tai tekijänoikeutta.
- tuotemerkkejä ei tarvitse rekisteröidä yksittäin Kanadan tullissa, jotta ne voisivat saada suojaa
Kanada ottaa käyttöön tai pitää voimassa menettelyjä, joilla oikeudenhaltija voi pyytää toimivaltaisia viranomaisia lykkäämään teollis- ja tekijänoikeutta loukkaaviksi epäiltyjen tavaroiden luovutusta tai ottamaan ne haltuunsa.
Kanada on myös antanut oikeusviranomaisille mahdollisuuden toteuttaa tarvittavat väliaikaiset toimenpiteet ja antaa kieltomääräyksiä suoraan välittäjille, jotka saattaisivat väärennettyjä tavaroita markkinoille.
Lääkkeet
CETA parantaa innovatiivisten lääkkeiden teollis- ja tekijänoikeuksia kolmella tavalla
- innovoijat, joilla on lääkepatentti, saavat oikeuden hakea muutosta myyntilupapäätöksiin Kanadassa samalla tavalla kuin muut tuottajat voisivat jo nyt
- Kanada sitoutuu nykyiseen tietosuojajärjestelmäänsä (6 + 2 vuotta), mikä tarjoaa oikeusvarmuutta alalla, jolla pitkän aikavälin investoinnit ovat välttämättömiä.
- Kanada ottaa käyttöön EU:n järjestelmän kaltaisen patentin restaurointijärjestelmän, jolla kompensoidaan markkinoille saattamisen hyväksymisprosessin perusteettomia viivästyksiä, mukaan lukien lisäsuojan enimmäisaika (2 vuotta) – osapuolet sopivat mahdollisuudesta myöntää poikkeuksia kolmansiin maihin suuntautuvaa vientiä varten.
Lisätietoa teollis- ja tekijänoikeuksien suojasta EU:ssa.
Eurooppalainen teollis- ja tekijänoikeuksien tukipalvelu (IPR Helpdesk) tarjoaa suoraa tukea teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvissä asioissa. Neuvonta ja tuki teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä EU:n markkinoiden ulkopuolella.
Maantieteelliset merkinnät
Kanadassa ja EU:ssa suojattujen viinien ja väkevien alkoholijuomien maantieteelliset merkinnät luetellaan viinien ja väkevien alkoholijuomien kaupasta vuonna 2004 tehdyn sopimuksen liitteessä III olevassa a kohdassa ja liitteessä IV olevassa a kohdassa.
EU:n ja Kanadan viinejä ja väkeviä alkoholijuomia koskevalla sopimuksella, joka on sisällytetty CETAan, suojattujen maantieteellisten merkintöjen lisäksi Kanada on sopinut suojaavansa 143 maantieteellistä merkintää, jotka ovat EU:n tiettyjen kaupunkien tai alueiden omaleimaisia elintarvikkeita ja juomia.
Kanada suojaa näitä perinteisiä eurooppalaisia tuotteita jäljitelmiltä pitkälti samalla tavalla kuin EU. On laitonta johtaa kuluttajia harhaan tuotteen todellisesta alkuperästä esimerkiksi käyttämällä lippuja, jotka antavat väärän kuvan suojatusta EU:n maantieteellisestä merkinnästä tai maasta, josta kyseinen maantieteellinen merkintä on peräisin. EU:n oikeudenhaltijat voivat käyttää hallinnollista prosessia maantieteellisten merkintöjen oikeuksien puolustamiseksi Kanadassa sen sijaan, että he luottaisivat ainoastaan pidempiin ja monimutkaisempiin menettelyihin kansallisessa tuomioistuinjärjestelmässä.
Luettelo Kanadassa suojatuista maantieteellisistä merkinnöistä
Luetteloa voidaan tulevaisuudessa laajentaa koskemaan myös muita tuotteita, jos EU ja Kanada näin sopivat.
Lisätietoja Kanadan maantieteellisten merkintöjen suojasta CETAn ansiosta on tässä käytännön oppaassa.
Viinien ja väkevien alkoholijuomien kaupasta vuonna 2004 tehdyssä sopimuksessa lueteltujen maantieteellisten merkintöjen osalta näiden maantieteellisten merkintöjen oikeudenhaltijoiden on rekisteröidyttävä Kanadan teollis- ja tekijänoikeusvirastoon, jotta ne voidaan suojata Kanadassa.
Rekisteröitymismenettely selitetään tässä.
Sähköinen kauppa
Sähköistä kaupankäyntiä koskevassa luvussa mainitaan yleisissä määräyksissä, että osapuolet tunnustavat, että on tärkeää helpottaa sähköisen kaupankäynnin käyttöä pk-yrityksissä.
Palvelut
CETA takaa oikeusvarmuuden EU:n ja Kanadan palveluntarjoajille, koska se sitoo pitkälle menevää vapauttamista Kanadassa ja EU:ssa.
EU lisää pääsyä Kanadan markkinoille erityisesti meriliikennepalvelujen osalta.
Asteittainen vapauttaminen ja avoimuus
Kanada ei voi ottaa käyttöön uusia kiintiöitä tai uusia syrjiviä toimenpiteitä EU:n palveluntarjoajia vastaan lukuun ottamatta rajoitettua määrää herkkiä aloja. Sopimuksella taataan myös, että EU:n palveluntarjoajat voivat hyötyä
- markkinoillepääsyn korkeampi taso, joka menee Kanadan WTO-sitoumuksia pidemmälle
- suurin osa tulevasta vapauttamisesta, johon Kanada voi ryhtyä
Kanada on poistanut useita kansalaisuus- ja asuinpaikkaehtoja koskevia rajoituksia, jotka koskevat useita ammattihenkilöitä, jotka voivat harjoittaa ammattiaan Kanadassa.
- asianajajat
- tilintarkastajat
- arkkitehdit
- insinöörit
Televiestintä- sekä posti- ja kuriiripalvelujen alalla Kanada on ensimmäistä kertaa sitoutunut tulevaan vapauttamiseen.
Meriliikennepalvelut
Kanadan meriliikennemarkkinoiden avaaminen uudelleen helpottaa EU:n meriliikenteen harjoittajien ja niiden suurempien alusten liikennöintiä Kanadassa Montrealin ja Halifaxin välisellä tärkeällä reitillä.
Molemmat ovat tärkeitä satamia Kanadan itärannikolla. Montreal on suuri satama, joka käsittelee 1.4 miljoonaa vakiokonttia (tuonti- ja vientikonttien kokonaismäärä vuonna 2015), kun taas Halifax käsittelee 0.4 miljoonaa kaksikymmentäjalkaista yksikköä (TEU) (2015).
EU on selvästi maailman johtava ruoppauspalvelujen tarjoaja. CETAn myötä Kanada avaa myös ruoppaustoiminnan markkinansa EU:n toimijoille. markkinoiden arvoksi arvioidaan 150–400 miljoonaa Kanadan dollaria vuodessa (noin 104–278 miljoonaa euroa vuodessa).
Sääntelyperiaatteet
Kunnianhimoisten markkinoillepääsyä koskevien sitoumusten lisäksi CETA sisältää myös innovatiivisia ja vahvoja sääntelyperiaatteita, jotka täydentävät ja vahvistavat molempien osapuolten tekemiä sitoumuksia markkinoillepääsystä.
Näihin sääntelyperiaatteisiin sisältyy yksi laajimmista ja kattavimmista kansallista sääntelyä koskevista keskinäisesti sitovista säännöistä, jotka koskevat lähes kaikkia palveluja ja sijoitustoimintaa koskevia lupa- tai valtuutusjärjestelmiä. Tekstissä varmistetaan, että järjestelmät ovat oikeudenmukaiset ja avoimet kaikille hakijoille, ja tehdään lupamenettelystä mahdollisimman sujuva.
Ammatinharjoittajien liikkuvuus
Ammattihenkilöiden tilapäistä maahantuloa koskevaan pakettiin sisältyvät seuraavat edut:
- EU:n yritykset voivat lähettää sisäisen siirron saaneita työntekijöitään Kanadaan enintään 3 vuodeksi. aiempien sopimusten perusteella tämä etu koskee yleisesti kaikkia aloja.
- ammattihenkilöt – sopimusperusteiset palveluntarjoajat tai itsenäiset ammatinharjoittajat (määritelty sopimuksessa) voivat oleskella toisen sopimuspuolen alueella 12 kuukautta (kaksi kertaa niin kauan kuin aiemmin oli mahdollista).
Sopimusperusteiset palveluntarjoajat hyötyvät paremmista maahantulon ja oleskelun edellytyksistä (kuten syrjimätön kohtelu kanadalaisten palveluntarjoajien osalta) muilla aloilla. Näihin kuuluvat
- Neuvonta- ja konsultointipalvelut, jotka liittyvät
- kaivostoiminta
- televiestintäpalvelut
- posti- ja kuriiripalvelut
- vakuutustoiminta ja siihen liittyvät palvelut
- muut rahoituspalvelut
- liikenne
- valmistus
- Laitteiden huolto ja korjaus, kuten
- alukset, rautatiekalusto
- moottoriajoneuvot, moottoripyörät, moottorikelkat ja maantiekulkuneuvot
- ilma-alukset ja niiden osat
- metallituotteet, muut kuin toimistokoneet ja muut laitteet sekä kotitaloustavarat
- Tieteelliset ja tekniset konsultointipalvelut
- Ympäristöpalvelut
Uudet profiilit: etuuskohteluun perustuvaa pääsyä Kanadan markkinoille ja syrjimätöntä kohtelua Kanadassa sovelletaan myös uusiin EU:n toimittajien luokkiin, sellaisina kuin ne on määritelty sopimuksessa: investoijat, lyhytaikaiset liikematkailijat ja asiantuntijat.
Kanada myöntää EU:n yrityksen sisäisesti siirrettyjen työntekijöiden puolisoille vastaavan kohtelun kuin kanadalaisten yrityksen sisäisesti siirrettyjen työntekijöiden puolisoille myönnetään EU:ssa.
Tutkintojen vastavuoroinen tunnustaminen
Korkean osaamistason ammattilaisten liikkuvuuden helpottamiseksi EU:n ja Kanadan välillä CETA-sopimuksella luodaan puitteet ammattipätevyyksien vastavuoroiselle tunnustamiselle ja määritellään yleiset edellytykset ja suuntaviivat alakohtaisia sopimuksia koskevia neuvotteluja varten.
CETA tarjoaa yksityiskohtaiset puitteet ammattipätevyyden vastavuoroista tunnustamista koskevien sopimusten neuvottelemiselle ja tekemiselle.
Sopimuksessa jätetään kummankin osapuolen säänneltyjen ammattien järjestöjen tehtäväksi aloittaa vastavuoroista tunnustamista koskevan sopimuksen neuvotteluprosessi antamalla suosituksia asianomaiselle CETA-komitealle ja sopia erityisistä ehdoista. Kun järjestöt ovat päässeet sopimukseen puitteissa vahvistetuista periaatteista ja menettelyistä, vastavuoroista tunnustamista koskevasta sopimuksesta tulee oikeudellisesti sitova, millä varmistetaan, että Kanadan toimivaltaiset viranomaiset voivat tunnustaa eurooppalaisten ammattihenkilöiden pätevyyden ja päinvastoin.
Julkiset hankinnat
CETAn myötä EU:n yritykset voivat nyt tehdä tarjouksia Kanadan julkisista tarjouskilpailuista kaikilla kolmella julkisten hankintojen tasolla: liittovaltio, maakunta ja kunta.
Kanadassa maakunnilla ja alueilla on lainkäyttövalta julkishyödykkeisiin, kuten
- terveydenhuolto
- koulutus
- hyvinvointi
- maakunnan sisäiset kuljetukset.
Kunnat hallinnoivat
- paikalla tapahtuvat kuljetukset:
- koululautakunnat
- yleishyödylliset palvelut jne.
CETAn soveltamisalaan kuuluvat hankintayksiköt esitetään liitteissä 19–1 – 19–8.
CETA tuo myös oikeusvarmuutta siitä, että Kanadan julkiset virastot ja elimet eivät voi syrjiä eurooppalaisia yrityksiä eli rajoittaa yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin tarjouskilpailuihin.
Toimittajat voivat riitauttaa hankintapäätökset, joiden ne katsovat olevan sopimuksen velvoitteiden vastaisia. Kanadassa tätä tehtävää hoitaa Kanadan kansainvälinen kauppatuomioistuin (CITT).
Kanada on myös suostunut tekemään tarjouskilpailumenettelystä avoimemman julkaisemalla kaikki julkiset tarjouskilpailunsa ajoissa yhdellä ainoalla hankintaverkkosivustolla. Tällä verkkosivustolla voi tällä hetkellä hakea hankintamahdollisuuksia (liittovaltion) hallitukselta.
Muut julkiset hankinnat (maakunta- ja aluehallinto) mainostavat tällä hetkellä tarjouskilpailuilmoituksia omilla hankintasivustoillaan tai kolmannen palveluntarjoajan ylläpitämässä sähköisessä tarjousjärjestelmässä.
Investoinnit
CETAn tultua lopullisesti voimaan järjestelmä tarjoaa EU:n ja Kanadan investoijille suurempaa ennustettavuutta, avoimuutta ja suojaa niiden investoinneille Kanadassa ja EU:ssa.
CETA-sopimuksen investointisuojaa ja uutta investointituomioistuinjärjestelmää koskevilla määräyksillä varmistetaan korkeatasoinen sijoittajansuoja ja samalla säilytetään valtioiden oikeus säännellä ja pyrkiä julkisen politiikan tavoitteisiin, kuten terveyden, turvallisuuden tai ympäristön suojeluun.
Investointituomioistuinjärjestelmä eroaa selvästi vanhasta investoijien ja valtion välisestä riitojenratkaisumenettelystä ja ilmentää EU:n ja Kanadan yhteistä päättäväisyyttä luoda oikeudenmukaisempi, avoimempi ja vakiintuneempi järjestelmä investointiriitojen ratkaisemiseksi.
CETA-sopimuksen investointisäännökset korvaavat myös kahdeksan voimassa olevaa kahdenvälistä investointisopimusta tiettyjen EU:n jäsenvaltioiden ja Kanadan välillä.
”Investment Canada Act” -säädöksen mukaista kanadalaisten yritysten hankintojen tarkistamista koskevaa kynnysarvoa korotetaan huomattavasti nykyisestä 354 miljoonasta Kanadan dollarista 1.5 miljardiin Kanadan dollariin. Tämä koskee kaikkia muita EU:n sijoittajia kuin niitä, jotka ovat valtion omistamia yrityksiä.
Jos suunnittelet investointeja Kanadaan, saat lisätietoa täältä.
· HUOM. Sijoitussuojaa ja investointituomioistuinjärjestelmää sekä pääsyä arvopaperisijoitusten markkinoille ei sovelleta väliaikaisesti Kanadan sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisen laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen (CETA) väliaikaisesta soveltamisesta 28. lokakuuta 2016 annetun neuvoston päätöksen (EU) 2017/38 mukaisesti (EUVL L 11, 14.1.2017, s. 1080 – ”1081 (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2017.011.01.1080.01.ENG).
Yhteydet ja yhteydet
EUROOPAN UNIONISSA |
Euroopan unionin edustusto Kanadassa Osoite: 150 Metcalfe Street, Suite 1900, Ottawa, Ontario, K2P 1P1 Tel.: + 1 6132386464 Sähköposti: Delegation-Canada@eeas.europa.eu |
ITÄVALTA |
Itävallan liittovaltion talouskamari (Wirtschaftskammer Österreich, WKÖ) KANADASSA Itävallan pääkonsulaatti – EUR Commercial Section Advantage Austria Osoite: 30 St Clair Avenue West, Suite 1402, Toronto, Ontario, M4V 3A1 Tel.: + 1 4169673348 Sähköposti: toronto@advantageaustria.org Tel.: + 1 5148493708 Sähköposti: montreal@advantageaustria.org
Osoite: 445 Wilbrod Street, Ottawa, Ontario, K1N 6M7 Puh. + 1 6137891444, Sähköposti: ottawa-ob@bmeia.gv.at |
BELGIA |
KANADASSA Flanderi/Vallonia/Bryssel Osoite: 2 Bloor Street West – Suite 2508, Toronto, Ontario, M4W 3E2 + 1 416515–7777 Sähköposti: toronto@awex-wallonia.com
Osoite: 999 Boulevard de Maisonneuve West – Suite 1600, Montreal (Québec) H3A 3L4 Tel.: + 1 514289–9955 Sähköposti: montreal@fitagency.com
Osoite: 1250 René-Lévesque West – Suite 4115, Montreal, Quebec, H3B 4W8 Tel.: + 1 514939–4049
Osoite: 1010 Länsi-Sherbrooke – Suite 2404, Montreal, Québec, H3A 2R7 Tel.: + 1 514286–1581 Sähköposti: info@bruxelles-canada.com
Osoite: 360 Albert Street, 8. kerros, Suite 820, Ottawa, Ontario, K1R 7X7 Tel.: + 1 6132367267 Sähköposti: ottawa@diplobel.fed.be |
BULGARIA |
KANADASSA Osoite: 325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5 Tel.: + 1 613893215 Sähköposti: Embassy.Ottawa@mfa.bg |
KROATIA |
Vientiportaali KANADASSA Osoite: 229 Chapel St, Ottawa, Ontario, K1N 7Y6 Tel.: + 1 6135627820 Sähköposti: croemb.ottawa@mvep.hr
Osoite: 918 Dundas Street East, Suite 302, Mississauga, Ontario, L4Y 2B8 Tel.: + 1 9052779051 Sähköposti:Genmiss@mvep.hr |
KYPROS |
Trade Service π KANADASSA Osoite: 150 Metcalfe Street, Suite 1002, Ottawa, Ontario, K2P 1P1 Tel.: + 1 6135630727 Sähköposti: ottawahighcom@mfa.gov.cy
Kunniakonsulaatti Osoite: 435 Donald Street, Coquitlam, British Columbia, V3K 3Z9 Tel.: + 1 6049362268 Sähköposti: tberggre@sfu.ca
Osoite: 13 East 40th Street, New York, NY 10016 Tel.: + 1 2122139100 Sähköposti: ctncy@cyprustradeny.org |
TŠEKKI |
KANADASSA Osoite: 6707 Elbow Drive SW, T2V0E5 Calgary, Alberta, T2H 0S7 Tel.: + 1 4032694924 Sähköposti:Calgary@czechtrade.cz Osoite: 251 Cooper Street, Ottawa, Ontario, K2P 0G2 + 1 6135623875 Verkkosivusto: http://www.mzv.cz/ottawa/en/ Sähköposti: ottawa@embassy.mzv.cz Sähköposti: commerce_ottawa@mzv.cz
Tšekin tasavallan pääkonsulaatti Osoite: 2 Bloor Street West, Suite 1500, Toronto, Ontario, M4W 3E2 Verkkosivusto: www.mzv.cz/toronto Sähköposti: toronto@embassy.mzv.cz Sähköposti: commerce_toronto@mzv.cz |
TANSKA |
Tanskan ulkoministeriö Udenrigsministeriet Eksportrådet KANADASSA Osoite: 2 Bloor Street West, Suite 2120, Toronto, Ontario, M4W 3E2 Tel.: + 1 416962–5661 Sähköposti: yyzhkt@um.dk Osoite: 47 Clarence Street, Suite 450, Ottawa, Ontario, K1N 9K1 Tel.: + 1 6135621811 Sähköposti: ottamb@um.dk |
VIRO |
Enterprise Estonia (EAS) KANADASSA Osoite: 260 Dalhousie Street, Suite 210, Ottawa, Ontario K1N 7E4 Tel.: + 1 6137894222 Sähköposti: embassy.ottawa@mfa.ee |
SUOMI |
KANADASSA Osoite: 55 Metcalfe Street, Suite 850, Ottawa, Ontario, K1P 6L5 Tel.: + 1 6132882233 Sähköposti: embassy@finland.ca Sähköposti: sanomat.ott@formin.fi |
RANSKA |
KANADASSA Kanadan kauppaedustaja: Business France Toronto Osoite: 154 University Avenue Suite 400, Toronto, M5H 3Y9 Tel.: + 1 4169771257
Montreal: Bureau Business France, Osoite: 1501 McGill College, Bureau 1120, Montreal, QC H3A 3M8 Tel.: + 1 5146704000
Vancouver: Osoite: 1111 Melville Street, Suite 320 Vancouver, British Columbia V6E 3V6 Tel.: + 1 6046390923 Sähköposti: canada@businessfrance.fr
Osoite: 42 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, K1M 2C9 Puhelin: + 1 6137891795 Sähköposti: politique@ambafrance-ca.org |
SAKSA |
KANADASSA Osoite: 480 University Avenue, Suite 1500, Toronto, Ontario, M5G 1V2 Tel.: + 1 416598–3355 Sähköposti: info@germanchamber.ca
Osoite: 1 Waverley Street, Ottawa, Ontario, K2P 0T8, Kanada Tel.: + 1 613 232 1101 Sähköposti: info@ottawa.diplo.de |
KREIKKA |
Enterprise Greece Invest and Trade KANADASSA Osoite: 80 Maclaren Street Ottawa, Ontario, K2P 0K6 Tel.: + 1 6132386271 Sähköposti: ecocom-ottawa@mfa.gr
Pääkonsulaatti Osoite: 1075 Bay Street, Suite 600, Toronto, Ontario, M5S 2B1 Tel.: + 1 4165150133 Sähköposti: ecocom-toronto@mfa.gr |
UNKARI |
Unkarin kansallinen kauppakamari Unkarin investointien edistämisvirasto KANADASSA Osoite: 175 Bloor Street East, Suite 1109, South Tower, Toronto Tel.: + 1 6473492550 Sähköposti: mission.tor@mfa.gov.hu
Osoite: 299 Waverley St., Ottawa, K2P 0V9 Tel.: + 1 6132307560 Sähköposti: mission.ott@mfa.gov.hu |
IRLANTI |
KANADASSA Kanadan kauppaedustaja: Enterprise Ireland Osoite: 2 Bloor St. W, Suite 1501, Toronto, Ontario, M4W 3E2 Tel.: + 1 4169345033 Sähköposti: client.service@enterprise-ireland.com Sähköposti: neil.cooney@Enterprise-Ireland.com
Osoite: Varette -rakennus, 130 Albert St, Ottawa, Ontario, K1P 5G4 Tel.: + 1 6132336281 Sähköposti: embassyofireland@rogers.com |
ITALIA |
KANADASSA Italian pääkonsulin kaupan edistämisvirasto Osoite: 365 Bloor Street East, Suite 1802, Toronto, Ontario, M4W 3L4 Sähköposti: toronto@ice.it Tel.: + 1 4165981566
Osoite: 1000 rue Sherbrooke ouest, Bureau 1720, Montreal, Québec, H3A 3G4 Tel.: + 1 5142840265 Sähköposti: montreal@ice.it
Osoite: 275 Slater St, Ottawa, Ontario, K1P 5H9 Tel.: + 1 6132322401 Sähköposti: ambasciata.ottawa@esteri.it |
LATVIA |
Latvian investointi- ja kehittämisvirasto — KANADASSA Osoite: 350 Sparks St, Ottawa, Ontario, K1R 7S8 Tel.: + 1 6132386014 Sähköposti: embassy.canada@mfa.gov.lv |
LIETTUA |
KANADASSA Osoite: 150 Metcalfe Str # 1600, Ottawa, Ontario, K2P 1P1 Puh. + 1 61356754 58 Sähköposti: amb.ca@urm.lt |
LUXEMBURG |
KANADASSA Kunniakonsulaatti Ottawassa Osoite: World Exchange Plaza, 45 O’Connor Street, Suite 1150, Ottawa, Ontario, K1P 1A4 Tel.: + 1 6137554091 Sähköposti: luxconsulottawa@gmail.com
Suurlähetystö Washington DC:ssä Osoite: 2200 Massachusetts Avenue, NW, Washington, DC. 20008 + 1 2022654171 Sähköposti: luxembassy.was@mae.etat.lu |
MALTA |
KANADASSA Kanadan pääkonsulaatti Torontossa Osoite: 3300 Bloor St W, Etobicoke, Ontario, M8X 2X3 Tel.: + 1 4162070922 Sähköposti: maltaconsulate.toronto@gov.mt |
ALANKOMAAT |
Alankomaiden yritysvirasto Rijksdienst Ondernemersplein – verkkoportaali ulkomaisille ja hollantilaisille start-up-yrityksille KANADASSA Osoite: 350 Albert Street, Suite 2020 Ottawa, Ontario, K1R, 1A4 Tel.: + 1 613 237 503 Sähköposti: ott@minbuza.nl
Toronton pääkonsulaatti Osoite: 1 Dundas Street West, Suite 2106, Toronto, Ontario, M5G 1Z3 Tel.: + 1 416 595 2402 Verkkosivusto:Www.hollandtradeandinvest.com |
PUOLA |
Puolan investointi- ja kauppavirasto (entinen Puolan tiedotus- ja ulkomaisten investointien virasto) Puheenjohtajan sihteeristö: Puhelin: + 48 223349871 Ulkomaisten investointien osasto: Puhelin: + 48 223349875 Taloudellisen kehityksen osasto: Puhelin: + 48 223349820 Taloudellisen edistämisen osasto: Puhelin: + 48 223349926 Tiedotus- ja viestintäosasto: Puhelin: + 48 223349994
KANADASSA Puolan investointi- ja kauppavirasto Torontossa Osoite: 438 University Avenue, Suite 1810, Toronto, Ontario, M5G 2K8 Sähköposti: zack.labieniec@paih.gov.pl
Puolan tasavallan suurlähetystö Ottawassa Osoite: 443 Daly Ave, Ottawa, Ontario, K1N 6H3 + 1 6137890468 Sähköposti:Ottawa.amb.sekretariat@msz.gov.pl Puolan tasavallan pääkonsulaatti Torontossa Osoite: 2603 Shore Blvd -järvi. Länsi, Toronto, Ontario, M8V 1G5 Tel.: + 1 4162525471 Tel.: + 1 4164645405 Sähköposti: toronto.info@msz.gov.pl
Puolan tasavallan pääkonsulaatti Vancouverissa Osoite: 1177 West Hastings Street, Suite 1600, Vancouver, British Columbia, V6E 2K3 + 1 6046883458 Sähköposti: vancouver.info@msz.gov.pl
Puolan tasavallan Montrealin konsulaatti Osoite: 3501 Avenue du Musée, Montreal, Quebec, QC H3G 2C8 + 1 6137890468 Sähköposti: michal.falenczyk@msz.gov.pl |
PORTUGALI |
AICEP Portugal Global – Trade and Investment Agency KANADASSA Kauppa- ja investointivirasto: AICEP Toronto Osoite: 438 University Avenue, Suite 1400, Toronto, Ontario, M5G 2K8 Tel.: + 1 4169214925 Sähköposti: aicep.toronto@portugalglobal.pt
Osoite: 645 Island Park Dr., Ottawa, Ontario, K1y 0B8 Tel.: + 1 6137290883 Sähköposti: ottawa@mne.pt |
ROMANIA |
Liiketoimintaympäristöstä, kaupasta ja yrittäjyydestä vastaava ministeriö Romanian kauppa- ja teollisuuskamari KANADASSA Romanian talouden ja kaupan edistämistoimisto Osoite: 1010, rue Sherbrooke Ouest, Bureau 610, étage 6, Montreal, Québec, H3A 2R7 Tel.: + 1 5145048235 Sähköposti: romtrade.mtl@videotron.ca
Osoite: 655 Rideau St, Ottawa, Ontario, K1N 6A3 Tel.: + 1 6137893709 Sähköposti: ottawa@mae.ro |
SLOVAKIA |
KANADASSA Osoite: 50 Rideau Terrace, Ottawa, Ontario, K1M 2A2 Tel.:+ 1 6137494442 Sähköposti: emb.ottawa@mzv.sk |
SLOVENIA |
KANADASSA Osoite: 150 Metcalfe Street Suite 2200, Ottawa, Ontario, K2P 1P1 Tel.: + 1 6135655781 Sähköposti: sloembassy.ottawa@gov.si |
ESPANJA |
ICEX – Espanjan ulkomaankauppainstituutti KANADASSA Osoite: 151 Slater Street, Suite 801, Ottawa, Ontario, K1P 5H3 Tel.: + 1 6132360409 Sähköposti: ottawa@comercio.mineco.es
Toronton kaupan edistämistoimisto Osoite: 170 University Ave # 602, Toronto, Ontario, M5H 3B3 Tel.: + 1 4169670488 Sähköposti:toronto@comercio.mineco.es
Osoite: 74 Stanley Ave, Ottawa, Ontario, K1M 1P4 Tel.: + 1 6137472252 Sähköposti: emb.ottawa@mae.es |
RUOTSI |
Business Sweden – Ruotsin kauppa- ja investointineuvosto KANADASSA Kanadan kauppaedustaja: Business Sweden Osoite: 2 Bloor Street West, Suite 2120, Toronto Ontario M4W 3E2 Tel.: + 1 4169228152 Sähköposti: toronto@business-sweden.se
Osoite: 377 Dalhousie Street, Ottawa Ontario, K1N 9N8 Tel.:+ 1 6132448200 Sähköposti: sweden.ottawa@gov.se |
Kauppakamarit ja yrittäjäjärjestöt
EUROOPAN UNIONISSA |
Euroopan unionin Kanadan kauppakamari (EUCCAN) Osoite: 480 University Avenue, Suite 1500, Toronto, Ontario, M5G 1V2 Tel.:+ 1 4165987087 Sähköposti: info@euccan.com
Euroopan unionin Länsi-Kanadan kauppakamari Sähköposti: info@eu-canada.com Luettelo EU:n paikallisista ja kahdenvälisistä kauppakamareista ja liike-elämän järjestöistä Kanadassa on Euroopan unionin Kanadan kauppakamarin verkkosivustolla (http://www.euccan.com). EUCCAN on kattojärjestö näille hyvin erilaisille rakenteille ja järjestöille. |
Tiedotusvälineet
Näillä seitsemällä tietosivulla selitetään, mikä CETA on ja mitä hyötyä siitä on.
- Yleiskatsaus CETA-sopimukseen — (muut kielet) Sopimuksen 7 pääosaa
- CETA ja maatalous — (muut kielet) Miten EU:n maatalous hyötyy?
- CETAn strategiset hyödyt — yhteistyö globalisaation muovaamisessa (muut kielet)
- CETAn suojatoimet — (muut kielet) kuusi tapaa taata EU:n edut
- Standardit ja arvot laaja-alaisessa talous- ja kauppasopimuksessa — (muut kielet) Kestävää kehitystä koskeva edistyksellinen sopimus
- Lukuina — (muut kielet) EU:n ja Kanadan kauppasuhteet
- Neuvotteluprosessi — (muut kielet)
Tietoa osallistumisesta julkisiin hankintamenettelyihin Kanadassa
- Käytännön opas EU:n yrityksille julkisiin hankintamenettelyihin osallistumisesta Kanadassa
- Opas julkisista hankintamenettelyistä ja niiden järjestämisestä Kanadassa ja sen provinsseissa
Lisätietoa EU:n ja Kanadan laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista
Muita linkkejä
Yrityksille tarkoitettu esite — tietoa hyödyistä luvuittain ja käytännön vinkkejä yrityksille
Infografiikka havainnollistaa CETAn hyötyjä EU-maittain
Vaiheittainen opas Kanadaan suuntautuville viejille
Yritysten tarinoita ja lausuntoja
Pk-yrityksiä koskeva suositus
CETA-sekakomitea sopi syyskuussa 2018 erityisestä pk-yrityksiä koskevasta suosituksesta, jonka mukaan kumpikin osapuoli antaa toisen osapuolen pk-yrityksille verkossa tietoa CETA-sopimuksesta ja että EU ja Kanada tekevät yhteistyötä, jotta kauppasopimus hyödyttäisi pk-yrityksiä.
Kanadan verkkosivusto Kanadaan vientiä harjoittavien EU:n pk-yritysten tukemiseksi