Συνολική σώρευση

 

Άρθρο 3.5 («σώρευση») της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας και παράρτημα 3-Γ («Πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 3.5»)

Ενώ η διμερής σώρευση εφαρμόζεται μόνο στις καταγόμενες ύλες, η πλήρης σώρευση επιτρέπει η επεξεργασία ή μεταποίηση που πραγματοποιείται σε προτιμησιακή χώρα εταίρο να θεωρείται ως εργασία που πραγματοποιείται στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν η μεταποίηση είναι επαρκής για την απόκτηση της καταγωγής (και αντιστρόφως).

  • Η πλήρης σώρευση διευκολύνει τη συμμόρφωση με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν, επιτρέποντας τον συνυπολογισμό των επεξεργασιών ή μεταποιήσεων που πραγματοποιούνται στην ΕΕ και στη χώρα εταίρο.
  • Απαιτεί την ιχνηλάτηση της επεξεργασίας ή μεταποίησης μέσω συστήματος δηλώσεων προμηθευτή.
  • Η πλήρης σώρευση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ορισμένες προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ:
    • την πανευρωμεσογειακή ζώνη σώρευσης σε ορισμένες περιπτώσεις,
    • τις συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού,
    • Συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA),
    • Συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας.

Παράδειγμα πλήρους σώρευσης μεταξύ Τυνησίας, Μαρόκου και ΕΕ στο πλαίσιο της πανευρωμεσογειακής σύμβασης (PEM)

Τα κινεζικά νήματα εισάγονται στην Τυνησία όταν κατασκευάζονται σε ύφασμα. Το ύφασμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για προτιμησιακή καταγωγή εάν εξάγεται στην ΕΕ, δεδομένου ότι ο ειδικός κανόνας ανά προϊόν για το ύφασμα απαιτεί κατασκευή από ίνες (διπλή μεταποίηση — στην περίπτωση αυτή, από ίνες σε νήματα και νήματα σε ύφασμα).

Το μη καταγόμενο ύφασμα εξάγεται από την Τυνησία στο Μαρόκο με βάση δήλωση του προμηθευτή. Η διασάφηση αναφέρει ότι τα εμπορεύματα έχουν υποστεί επεξεργασία στην Τυνησία χωρίς να έχουν αποκτήσει χαρακτήρα προτιμησιακής καταγωγής.

Στο Μαρόκο, το ύφασμα χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενδυμάτων. Τα τελειωμένα ενδύματα αποκτούν χαρακτήρα προτιμησιακής καταγωγής, διότι οι εργασίες που εκτελούνται στο Μαρόκο συνδυάζονται με τις εργασίες που εκτελούνται στην Τυνησία για την παραγωγή ενδυμάτων καταγωγής. Στη συνέχεια, η απαίτηση διπλής μετατροπής πληρούται στο έδαφος των χωρών που επωφελούνται από την πλήρη σώρευση.

Το τελικό προϊόν αποκτά μαροκινή καταγωγή και μπορεί να εξαχθεί στην ΕΕ υπό προτιμησιακούς όρους.

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις