Jednostrani trgovinski dogovori

Izvozite li ili uvozite iz zemlje u razvoju u razvijenu zemlju? Na vašu bi se robu, zahvaljujući jednostranom trgovinskom sporazumu, mogle primjenjivati snižene carine ili nikakve carine.

Što je jednostrani trgovinski sporazum?

Jednostrani trgovinski sporazumi jednostrane su, neuzajamne trgovinske povlastice koje razvijene zemlje odobravaju zemljama u razvoju kako bi im se pomoglo da povećaju izvoz i potaknu gospodarski razvoj.

Njihova je svrha

  • poticanje izvoza i gospodarskog razvoja u zemljama korisnicama
  • pomagati im u naporima za smanjenje siromaštva, promicati dobro upravljanje i podupirati održivi razvoj
  • poticati poštovanje međunarodnih standarda u području ljudskih prava, radničkih prava i zaštite okoliša

 

Što to znači za vas?

  • u okviru povlaštenih programa možete izvoziti/uvezivati iz zemlje u razvoju u razvijenu zemlju plaćanjem manjih carina ili bez njih.
  • vaša roba mora biti podrijetlom iz zemlje korisnice u skladu s pravilima o podrijetlu utvrđenima posebnim sustavom povlastica.
  • opseg proizvoda, opseg zemalja i posebna pravila znatno se razlikuju od sporazuma/programa

Uvjeti

Jednostrani trgovinski sporazumi često su uvjetovani razvojem u području ljudskih prava, održivog razvoja i dobrog upravljanja u zemljama korisnicama. Ako dođe do ozbiljnih i sustavnih kršenja, država koja pruža pomoć može povući tu korist dok se situacija dovoljno ne poboljša.

Zemlje koje pružaju usluge

Pružatelji sporazuma o povlaštenoj trgovini uključuju: EU, Armenija, Australija, Kanada, Čile, Kina, Island, Indija, Japan, Kazahstan, Južna Koreja, Kirgiska Republika, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Norveška, Rusija, Švicarska, Tajvan, Tadžikistan, Tajland, Turska i SAD.

Pronađite popis povlaštenih trgovinskih dogovora u svijetu

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice