28 október 2022

Vámhatóságok: november 1-jén hatályba lép az EU és Moldova közötti kereskedelmi forgalom javítását célzó új megállapodás

Az új rendelkezések azt jelentik, hogy mind az EU, mind a Moldovai Köztársaság kölcsönösen elismeri egymás engedélyezett gazdálkodói programjait, amelyek összefogják azokat a kereskedőket, akik megfelelnek bizonyos kritériumoknak, és akik ezért részesülhetnek az egyszerűsített vámszabályozás előnyeiből.

November 1-jétől mind az EU, mind Moldova kölcsönös előnyöket biztosít egymás engedélyezett gazdálkodói számára, például kevesebb vámellenőrzést és elsőbbséget biztosít a vámkezelés során. A megállapodás jelentős előrelépést jelent az EU és Moldova közötti kereskedelmi kapcsolatok terén. Tovább növeli a kereskedelmi lehetőségeket, és hozzájárul a két fél közötti zökkenőmentes áruáramláshoz anélkül, hogy veszélyeztetné a magas szintű biztonsági normákat. Egy olyan időszakban, amikor a vállalkozásoknak minden szükséges támogatásra szükségük van ahhoz, hogy leküzdjék az ukrajnai háború miatt kialakult válságot, a megállapodás számos uniós és moldovai kereskedő számára megkönnyíti és olcsóbbá teszi a kereskedelmet.

Az EU és a Moldovai Köztársaság közötti kapcsolatokat a társulási megállapodás vezérli, beleértve a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térségeket is. Az EU együttműködik Moldovával az európai szomszédságpolitika és annak keleti regionális dimenziója, a keleti partnerség keretében, azzal a fő céllal, hogy Moldova közelebb kerüljön az EU-hoz. Az EU Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere, amely a teljes kereskedelem 52,2%-át teszi ki. A Moldovába irányuló uniós export 2021-ben 3,8 milliárd EUR-t tett ki.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások