28 oktober 2022

Douane: nieuwe overeenkomst ter verbetering van de handelsstromen tussen de EU en Moldavië treedt in werking op 1 november

De nieuwe regeling houdt in dat zowel de EU als de Republiek Moldavië elkaars programma’s voor geautoriseerde marktdeelnemers (AEO’s) wederzijds zullen erkennen, waarbij handelaren worden samengebracht die aan bepaalde criteria voldoen en derhalve in aanmerking komen voor vereenvoudigde douaneregelingen.

Vanaf 1 november zullen zowel de EU als Moldavië elkaars AEO’s wederzijdse voordelen bieden, zoals minder douanecontroles en een prioritaire behandeling bij de inklaring. De overeenkomst is een belangrijke stap voorwaarts in de handelsbetrekkingen tussen de EU en Moldavië. Het zal de handelsmogelijkheden verder vergroten en bijdragen tot een vlotte goederenstroom tussen beide partijen, zonder de hoge veiligheidsnormen in het gedrang te brengen. In een tijd waarin bedrijven alle steun nodig hebben om de huidige crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne te boven te komen, zal de overeenkomst de handel voor veel handelaren in de EU en Moldavië gemakkelijker en goedkoper maken.

De betrekkingen tussen de EU en de Republiek Moldavië worden geleid door de associatieovereenkomst, met inbegrip van diepe en brede vrijhandelsruimten (DCFTA’s). De EU werkt samen met Moldavië in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid en de oostelijke regionale dimensie daarvan, het Oostelijk Partnerschap, met als hoofddoel Moldavië dichter bij de EU te brengen. De EU is de grootste handelspartner van Moldavië en is goed voor 52,2 % van de totale handel. De uitvoer van de EU naar Moldavië bedroeg in 2021 3.8 miljard EUR.

Deze pagina delen:

Snelle links