28 listopada 2022

Carinska tijela: novi sporazum o poboljšanju trgovinskih tokova između EU-a i Moldove stupa na snagu 1. studenoga

Novi aranžmani znače da će i EU i Republika Moldova uzajamno priznavati programe ovlaštenih gospodarskih subjekata (AEO-ovi) u kojima će se okupiti trgovci koji ispunjavaju određene kriterije i koji stoga mogu imati koristi od pojednostavnjenih carinskih dogovora.

Od 1. studenoga i EU i Moldova osigurat će uzajamne koristi za AEO-ove druge stranke, kao što su manje carinskih provjera i prioritet pri carinjenju. Sporazum je važan korak naprijed u trgovinskim odnosima EU-a i Moldove. Dodatno će se potaknuti trgovinske mogućnosti i doprinijeti neometanom protoku robe između dviju strana, a da se pritom ne dovedu u pitanje visoki sigurnosni standardi. U vrijeme kada poduzeća trebaju svu potporu koju mogu dobiti kako bi prevladala trenutačnu krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini, sporazumom će se mnogim trgovcima iz EU-a i Moldove olakšati i smanjiti troškovi trgovine.

Odnos između EU-a i Republike Moldove temelji se na Sporazumu o pridruživanju, uključujući detaljna i sveobuhvatna područja slobodne trgovine. EU surađuje s Moldovom u okviru europske politike susjedstva i njezine istočne regionalne dimenzije, Istočnog partnerstva, s ključnim ciljem približavanja Moldove EU-u. EU je najveći trgovinski partner Moldove i čini 52,2 % njezine ukupne trgovine. Izvoz iz EU-a u Moldovu 2021. iznosio je 3,8 milijardi EUR.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice