28 lokakuuta 2022

Tulliasiat: uusi sopimus EU:n ja Moldovan välisten kauppavirtojen parantamiseksi tulee voimaan 1. marraskuuta

Uudet järjestelyt merkitsevät sitä, että sekä EU että Moldovan tasavalta tunnustavat vastavuoroisesti toistensa valtuutettuja talouden toimijoita (AEO) koskevat ohjelmat ja kokoavat yhteen toimijat, jotka täyttävät tietyt edellytykset ja jotka voivat näin ollen hyötyä yksinkertaistetusta tullimenettelystä.

Marraskuun 1. päivästä alkaen sekä EU että Moldova tarjoavat toistensa AEO:ille vastavuoroisia etuja, kuten vähemmän tullitarkastuksia ja ensisijaista kohtelua tulliselvityksessä. Sopimus on merkittävä edistysaskel EU:n ja Moldovan kauppasuhteissa. Se lisää entisestään kaupankäyntimahdollisuuksia ja edistää tavaroiden sujuvaa kulkua kummankin osapuolen välillä tiukkojen turvallisuusnormien tiukkuutta vaarantamatta. Aikana, jolloin yritykset tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen Ukrainan sodan aiheuttaman meneillään olevan kriisin voittamiseksi, sopimus tekee kaupasta helpompaa ja edullisempaa monille EU:n ja moldovalaisille elinkeinonharjoittajille.

EU:n ja Moldovan tasavallan suhteita ohjaa assosiaatiosopimus, mukaan lukien pitkälle menevät ja laaja-alaiset vapaakauppa-alueet. EU tekee yhteistyötä Moldovan kanssa Euroopan naapuruuspolitiikan ja sen itäisen alueellisen ulottuvuuden eli itäisen kumppanuuden puitteissa. Tavoitteena on tuoda Moldova lähemmäs EU:ta. EU on Moldovan suurin kauppakumppani, ja sen osuus sen kokonaiskaupasta on 52,2 prosenttia. EU:n vienti Moldovaan oli 3,8 miljardia euroa vuonna 2021.

Jaa tämä sivu: