Cégtörténet:

Az akadályok felszámolása: Az európai italgyártó vállalat megfelelő oltalomban részesül a védjeggyel ellátott termékek számára

Az akadályok felszámolása: Az európai italgyártó vállalat megfelelő oltalomban részesül a védjeggyel ellátott termékek számára

Az elmúlt években vállalatunknak jelentős előnye származott az exportpiacainkon fennálló kereskedelmi akadályok felszámolásából.

Christian Porta
elnök &
Pernod Ricard EMEA vezérigazgató

Cégünk

A 1975-ben a Ricard és a Pernod egyesülésével létrehozott Pernod Ricard csoport fokozatosan a világ bor- és szeszesital-ágazatának vezetőjévé nőtte ki magát.Ma már magában foglalja az ágazat prémium márkáinak legátfogóbb portfólióját.  

Vállalkozásunk világszerte több mint 18 000 alkalmazottat foglalkoztat, és több mint 85 kapcsolt vállalkozáson és 100 gyártóüzemen keresztül működik. Pernod Ricard határozottan elkötelezett a fenntartható fejlesztési politika mellett, és támogatja a felelős alkoholfogyasztást.

A szabad és tisztességes globális környezetben folytatott kereskedelem elengedhetetlen vállalkozásunk növekedéséhez

Vállalkozásunk növekedéséhez elengedhetetlen, hogy szabad és tisztességes globális környezetben kereskedhessünk.Segíti a munkahelyteremtést Európában, növeli lábnyomunkat szerte a világon, és fellendíti a beruházásokat, többek között új termelési és forgalmazási létesítmények nyitását az uniós országokban.

Fő márkáink többségét földrajzi jelzések védik, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk és nem is akarjuk áthelyezni termelésünket harmadik országokba.Ez azt is jelenti, hogy az uniós kereskedelempolitikára támaszkodunk a piacok megnyitása és a piacra jutás akadályainak kezelése érdekében.Az uniós kereskedelempolitika egyre fontosabb elemének, a piacra jutási partnerségnek köszönhetően, amely összehozza az Európai Bizottságot és a tagállamokat európai szövetségünkkel, az EUROPE szellemiségével, gyorsan bejelenthetjük az előttünk álló akadályokat. Az elmúlt években vállalatunknak jelentős előnye származott az exportpiacainkon fennálló kereskedelmi akadályok felszámolásából.

A piacra jutással kapcsolatos esettanulmány: Új akadály Kazahsztánban

A szellemi tulajdon védelme kulcsfontosságú ahhoz, hogy boraink és szeszes italaink hatékonyan forgalmazhatók legyenek harmadik országokban. Kazahsztán védjegyoltalmi rendszerrel rendelkezik, amely megtiltja az áruknak a védjegyjogosult hozzájárulása nélkül történő forgalomba hozatalát. Ez az úgynevezett regionális jogkimerülés elve, amely hasonló az EU-ban alkalmazandó elvhez. Sajnálatos módon Kazahsztán éveken át nem hajtotta végre megfelelően azt.

Jelentősen akadályozta vállalkozásaink fejlődését Kazahsztánban, amely a Pernod Ricard gyorsan növekvő piaca. Nem számíthatunk a jogbiztonságra és a kiszámíthatóságra, ami nagyon fontos az üzleti életben.

Mostanra megoldódott az EU piacrajutási partnersége

Az ügyet az EU piacra jutással foglalkozó tanácsadó bizottsága elé vittük, amely az Európai Bizottságon és a tagállamokon keresztül gyors fellépést kezdeményezett. A piacra jutási stratégia keretében Kazahsztánnal több alkalommal is emelte ezt az akadályt, valamint a megerősített partnerségi és együttműködési megállapodás elfogadását követően Kazahsztán helyesbítette az értelmezést. Ennek eredményeként most jogában áll megakadályozni védett termékeink engedély nélküli behozatalát Kazahsztánba. A regionális jogkimerülés elvének helyes alkalmazása segít a tisztességtelen verseny kezelésében, biztosítja, hogy az importált termékek minősége ne romoljon, és csökkenti a hamis termékek piacra kerülésének lehetőségét. Ez azt is garantálja, hogy a fogyasztók megkapják azt, amit fizetnek.

 

Az ágazat álláspontja

Az Európai Szeszipari Szövetség becslése szerint az ágazat közvetlenül és közvetve 1 millió munkavállalót foglalkoztat Európában, és évente 9 milliárd eurós pozitív nettó kereskedelmi mérleggel járul hozzá az EU gazdaságához. Az európai élelmiszer- és italágazat 289 000 vállalatot számlál. Tízből kilenc kisebb vállalkozás, és 18 000 vállalkozás exportálja termékeit 130 világpiacra. Növekedési és foglalkoztatási szintjüket az EU piacra jutási stratégiájának pozitív eredményei is alátámasztják.

Jogbiztonságra tettünk szert akkor is, amikor a Kazah Kúria megerősítette a jogértelmezést, az első olyan ítélet, amely szerint egy engedéllyel nem rendelkező importőr ellen indított polgári per sikeres volt. Ez hatékony precedenst teremt az engedéllyel nem rendelkező importőrökkel szembeni további fellépéshez, és helyreállította a kazahsztáni védjegyvédelembe vetett bizalmunkat.

Reméljük, hogy a Bizottság továbbra is támogatni fog minket Kazahsztánban, különös tekintettel az Eurázsiai Vámunió párhuzamos kereskedelmének legalizálásáról folytatott aggasztó megbeszélésekre.

Paul Skehan, a szeszes italokért felelős főigazgató (EUROPE) a következőket nyilatkozta: A fenti kazahsztáni eset jó példa a piacra jutási partnerség gyakorlati hatására. Ez az eredmény az ezen a piacon működő valamennyi vállalat – a kis- és a nagyvállalkozások egyaránt – számára előnyös lesz, és elősegíti a növekvő export számára kedvező környezet megteremtését.

Az elmúlt néhány évben a piacrajutási partnerség segített megoldást találni Kolumbiában, Brazíliában, Kínában és Oroszországban felmerülő problémákra. A protekcionizmus erősödését követően alapvető fontosságú, hogy vezető exportágazatként továbbra is támaszkodhassunk a piacra jutási partnerségi keretre a nemzetközi kereskedelmi szabályok érvényesítése és annak érdekében, hogy a vállalkozások megragadhassák a világpiaci lehetőségeket.

 

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások