Priča o iskustvu poduzeća:

Uklanjanje prepreka: Europsko poduzeće za proizvodnju pića dobiva odgovarajuću zaštitu za proizvode zaštićene žigom

Uklanjanje prepreka: Europsko poduzeće za proizvodnju pića dobiva odgovarajuću zaštitu za proizvode zaštićene žigom

Posljednjih je godina naše poduzeće imalo znatne koristi od uklanjanja prepreka trgovini na našim izvoznim tržištima.

Christian Porta
Predsjednik & glavni izvršni direktor
Pernod Ricard EMEA

Naše poduzeće

Skupina Pernod Ricard osnovana je 1975. spajanjem Ricarda i Pernoda te postupno postaje svjetska suradnica u industriji vina i jakih alkoholnih pića.Sada uključuje najsveobuhvatniji portfelj premijskih marki u tom sektoru.  

Naše poduzeće ima više od 18 000 zaposlenika diljem svijeta i posluje preko više od 85 povezanih društava i 100 proizvodnih pogona. Pernod Ricard snažno se zalaže za politiku održivog razvoja i promiče odgovorno konzumiranje alkohola.

Trgovina u slobodnom i pravednom globalnom okruženju ključna je za rast našeg poduzeća

Mogućnost trgovine u slobodnom i pravednom globalnom okruženju ključna je za rast našeg poduzeća.Pomaže u stvaranju radnih mjesta u Europi, povećanju našeg otiska diljem svijeta i poticanju ulaganja, uključujući otvaranje novih proizvodnih i distribucijskih postrojenja u državama članicama EU-a.

Većina naših ključnih robnih marki zaštićena je oznakama zemljopisnog podrijetla, što znači da ne možemo i ne želimo premjestiti proizvodnju u treće zemlje.To znači i da se oslanjamo na trgovinsku politiku EU-a kako bismo otvorili tržišta i uklonili prepreke pristupu tržištu.Zahvaljujući sve važnijem elementu trgovinske politike EU-a, partnerstvu za pristup tržištu, koje povezuje Europsku komisiju i države članice s našim europskim udruženjem – duhom EUROPE – možemo brzo prijaviti sve prepreke s kojima se suočavamo. Posljednjih je godina naše poduzeće imalo znatne koristi od uklanjanja prepreka trgovini na našim izvoznim tržištima.

Studija slučaja o pristuputržištu: Nova prepreka u Kazahstanu

Zaštita intelektualnog vlasništva ključna je za učinkovito stavljanje naših vina i jakih alkoholnih pića na tržište u trećim zemljama. Kazahstan ima režim zaštite žigova kojim se zabranjuje stavljanje robe na tržište bez suglasnosti nositelja prava žiga. Ono se naziva regionalno načelo iscrpljenja i slično je načelu koje se primjenjuje u EU-u. Nažalost, Kazahstan ga već niz godina nije pravilno provodio.

To je bila velika prepreka razvoju našeg poslovanja u Kazahstanu, brzorastućem tržištu za pernod Ricard. Nismo mogli računati na pravnu sigurnost i predvidljivost, što je vrlo važno za poslovanje.

Riješeno u okviru partnerstva EU-a za pristup tržištu

To smo pitanje uputili Savjetodavnom odboru EU-a za pristup tržištu, koji je pokrenuo brzo djelovanje Europske komisije i država članica. Kao rezultat djelovanja EU-a kojim se ta prepreka povećala s Kazahstanom u nekoliko navrata u okviru strategije za pristup tržištu i nakon donošenja Sporazuma o pojačanom partnerstvu i suradnji (EPCA), Kazahstan je ispravio tumačenje. Kao rezultat toga, sada imamo pravo spriječiti neovlašteni uvoz zaštićenih proizvoda u Kazahstan. Ispravna provedba načela regionalnog iscrpljenja pomaže u rješavanju problema nepoštenog tržišnog natjecanja, osigurava da se kvaliteta uvezenih proizvoda ne pogoršava te smanjuje mogućnost ulaska lažnih proizvoda na tržište. Time se također jamči da potrošači dobivaju ono što plaćaju.

 

Stajalište industrije

Europsko udruženje za jaka alkoholna pića procjenjuje da taj sektor izravno ili neizravno zapošljava milijun radnika u Europi te da gospodarstvu EU-a godišnje doprinosi pozitivnoj neto trgovinskoj bilanci od 9 milijardi EUR. Europski sektor hrane i pića broji 289.000 poduzeća. Devet od deset malih poduzeća, a 18 000 izvozi svoje proizvode na 130 svjetskih tržišta. Sve razine njihova rasta i zaposlenosti podupiru pozitivni rezultati strategije EU-a za pristup tržištu.

Takođersmo stekli pravnu sigurnost kada je Kazakstanski Vrhovni sud potvrdio tumačenje zakona, prvu presudu prema kojoj je parnični postupak protiv neovlaštenog uvoznika bio uspješan. Time je zapravo postavljen snažan presedan za daljnje mjere protiv neovlaštenih uvoznika i ponovno stečeni naše povjerenje u zaštitu žiga u Kazahstanu.

Nadamo se da će Komisija nastaviti podupirati nas u Kazahstanu, posebno uzimajući u obzir zabrinjavajuće rasprave o legalizaciji paralelne trgovine u Euroazijskoj carinskoj uniji.

Paul Skehan, glavni direktor poduzeća spiritsEUROPE, izjavio je: Gore navedeni slučaj u Kazahstanu dobar je primjer praktičnog učinka partnerstva za pristup tržištu. Taj će rezultat koristiti svim poduzećima, kako malim tako i velikim poduzećima, koja posluju na tom tržištu te će pomoći u stvaranju povoljnog okruženja za rast izvoza.

Posljednjih nekoliko godina Partnerstvo za pristup tržištu pomoglo nam je u rješavanju problema u Kolumbiji, Brazilu, Kini i Rusiji. Nakon porasta protekcionizma ključno je da se kao vodeći izvozni sektor možemo i dalje oslanjati na okvir partnerstva za pristup tržištu kako bi se provela međunarodna trgovinska pravila i pomoglo poduzećima da iskoriste prilike na svjetskim tržištima.

 

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice