Izkušnja podjetja:

Odprava ovir: Italijansko kozmetično MSP ohrani dostop do Kitajske

Odprava ovir: Italijansko kozmetično MSP ohrani dostop do Kitajske

Zahvaljujoč partnerstvu EU za dostop na trg smo lahko hitro poročali o oviri, kar je EU omogočilo, da takoj začne izvajati strategijo za odpravo ovir.

Fabio Franchina,
lastnik podjetja Framesi S.p.A

Družba

Ime mi je Fabio Franchina in sem lastnik srednjega kozmetičnega podjetja Framesi S.p.A. s sedežem v mestu Paderno Dugnano na obrobju Milana v Italiji. Moj oče je družbo ustanovil leta 1945.

Naša dejavnost je specializirana za profesionalne izdelke za nego las, kot so šamponi, barve za lase, stiskanje las: v celoti zasnovani, oblikovani in oblikovani v Italiji.

 

Dostop do tujih trgov: jedro naše strategije

Zdaj smo v veliki meri odvisni od mednarodne trgovine.

  • izvozimo 75 % naših izdelkov „made in Italy“
  • izvažamo v več kot 70 držav po vsem svetu.

Vendar pa ovire v tretjih državah predstavljajo velik problem za naše izvozne priložnosti. Preprosto si ne moremo privoščiti, da bi imeli dostop do naših ciljnih trgov. Ko se te ovire pojavijo, moramo hitro ukrepati, da bi jih odpravili. Prav to je storila Evropska komisija, ko je na Kitajskem nastala ovira.

Naša rast bo izvirala iz Kitajske.

Danes naša trgovina s Kitajsko predstavlja le 5 % našega poslovanja, vendar pričakujemo, da se bo v naslednjih petih letih povečala za do 20 %. Zato je bistveno, da ohranimo dostop do tega velikega trga.
Ovira pri dostopu do
trga nas je skoraj

izrinila iz
Kitajske. Kitajska na Kitajskem zahteva posebne zahteve na zunanji embalaži.Dolgoletna praksa po vsem svetu je, da se originalna embalaža opremi z nalepko v lokalnem jeziku, kar poimenujemo prenalepitev v našem žargonu.

Ta preprosta rešitev omogoča izvoz brez pretiranih stroškov, kar je zelo pomembno za manjša podjetja.

Vendar smo naleteli na resen problem, ko smo bili obveščeni o kitajski zakonodaji, ki prepoveduje te nalepke. S to prepovedjo bi se dejansko zaprl kitajski trg za naše podjetje.

Lahko bi izgubili 7-8 % celotnega prometa, kar bi imelo negativne posledice za proizvodnjo in zaposlovanje. To stanje je resno ogrozilo prihodnost našega podjetja.

Zaradiposredovanja EU smo težavo rešili. Zahvaljujočpartnerstvu EU

za dostop na trg smo lahko o oviri hitro poročali, kar je EU omogočilo, da takoj začne izvajati strategijo za odpravo ovir.

Zavedam se, da so Komisija in države članice uporabile vse možne forume, da bi kitajskim oblastem sporočile svoje pomisleke, kar je sčasoma privedlo do prekinitve ukrepa, kar nam je omogočilo, da se izognemo škodi in nadaljujemo rast na Kitajskem.

 

Stališče industrije

Po podatkih združenja Cosmetics Europe, evropskega trgovinskega združenja za kozmetiko in osebno nego, kozmetični sektor zaposluje približno 1,8 milijona delavcev v Evropi in evropskemu gospodarstvu letno prinaša vsaj 29 milijard EUR dodane vrednosti. V tem sektorju je na splošno približno 4 600 MSP. Združenje je komentiralo zgodbo:

Ko nas je italijanska članica italijanskega združenja Cosmetica Italia obvestila o tej oviri pri dostopu na trg, ki jo je prvotno sporočila družba Framesi S.p.A., nas nismo oklevali pri uporabi okvira partnerstva za dostop na trg za takojšnje opozarjanje Komisije na to vprašanje. Zaradi porasta protekcionizma je bistvenega pomena, da v prihodnje še naprej uporabljamo okvir partnerstva za dostop na trg.


Poglej več

Deli to stran:

Hitre povezave