Cégtörténet:

Az akadályok felszámolása: Az olasz kozmetikumok kis- és középvállalkozásai továbbra is hozzáférnek Kínához

Az akadályok felszámolása: Az olasz kozmetikumok kis- és középvállalkozásai továbbra is hozzáférnek Kínához

Az EU piacra jutási partnerségének köszönhetően gyorsan tudtuk jelenteni az akadályt, lehetővé téve az EU számára, hogy azonnal elindítsa az akadályok felszámolására irányuló stratégiáját.

Fabio Franchina, a Framesi S.p.A tulajdonosa

A társaság

Fabio Franchina vagyok, és az olaszországi Milánó külvárosában, Paderno Dugnano városában található Framesi S.p.A. közepes méretű kozmetikai vállalat tulajdonosa vagyok. Apám 1945-ben alapította meg a céget.

Vállalkozásunk professzionális hajápolási termékekre, például samponokra, hajfestékekre, hajfestésre szakosodott: teljes mértékben Olaszországban tervezték, hozták létre és fogalmazták meg.

 

A külföldi piacokhoz való hozzáférés: stratégiánk lényege

Manapság nagymértékben függünk a nemzetközi kereskedelemtől.

  • „Made in Italy” termékeink 75 %-át exportáljuk
  • világszerte több mint 70 országba exportálunk.

A harmadik országokban fennálló akadályok azonban komoly problémát jelentenek exportlehetőségeink szempontjából. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy megakadályozzuk a célpiacokhoz való hozzáférést. Amint ilyen akadályok merülnek fel, gyorsan fel kell lépnünk azok kezelése érdekében. Pontosan ezt tette az Európai Bizottság, amikor Kínában akadályok jelentkeztek.

Növekedésünk Kínából fog származni.Ma

a Kínába irányuló kereskedelemünk mindössze 5 %-át teszi ki, de arra számítunk, hogy a következő öt évben ez az arány 20 %-ra nő. Ezért alapvető fontosságú, hogy fenntartsuk az ehhez a nagy piachoz való hozzáférést.


A
piacra jutási akadály szinte kitoloncolt minket
Kínából. Kína esetében a külső csomagoláson kötelező külön kínai követelményeket előírni.Az egész világon régóta elterjedt gyakorlat, hogy az eredeti csomagolás felett helyi nyelven öntapadó matricát helyezünk el, amit zsargonunkon túli bélyegzésnek hívunk.

Ez az egyszerű megoldás lehetővé teszi az exportot anélkül, hogy túl sok költséggel járna, ami nagyon fontos a kisebb vállalatok számára.Súlyos problémával szembesültünk

azonban, amikor értesültünk egy olyan kínai jogszabályról, amely tiltja ezeket a matricákat. Ez a tilalom ténylegesen lezárta volna a kínai piacot vállalatunk számára.

A teljes forgalom 7-8 %-át veszíthettük volna, ami negatív következményekkel járt volna mind a termelésre, mind a foglalkoztatásra nézve. Ez a helyzet valós fenyegetést jelentett vállalatunk jövőjére nézve.

Azuniós beavatkozásnak köszönhetően a probléma megoldódott,de az EU piacra jutási partnerségének

köszönhetően gyorsan tudtuk jelenteni az akadályt, lehetővé téve az EU számára, hogy azonnal elindítsa az akadályok felszámolására irányuló stratégiáját.

Tudomásom szerint a Bizottság és a tagállamok minden lehetséges fórumot felhasználtak arra, hogy hangot adjanak aggályainknak a kínai hatóságok felé, ami végül az intézkedés megszakításához vezetett, lehetővé téve számunkra, hogy elkerüljük a károkat és folytatjuk növekedésünket Kínában.

 

Az ágazat álláspontja

A kozmetikai és testápolási ágazattal foglalkozó európai kereskedelmi szövetség, a Cosmetics Europeszerint a kozmetikai ágazat mintegy 1,8 millió munkavállalót foglalkoztat Európában, és évente legalább 29 milliárd euró hozzáadott értéket teremt az európai gazdaság számára. Az ágazatban összesen mintegy 4 600 kkv működik. A szövetség észrevételt tett a történetre:

Amikor olasz tagunk, a Cosmetica Italia tájékoztatta bennünket erről a piacra jutási akadályról, amelyről eredetileg a Framesi S.p.A. számolt be, nem haboztunk a Piacrajutási Partnerség keretében arra, hogy ezt a kérdést azonnal bejelentsük a Bizottságnak. A protekcionizmus erősödését követően alapvető fontosságú, hogy a jövőben is használjuk a piacra jutási partnerség keretét.


Lásd még

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások