Priča o iskustvu poduzeća:

Uklanjanje prepreka: Talijanska kozmetička poduzeća i dalje imaju pristup Kini

Uklanjanje prepreka: Talijanska kozmetička poduzeća i dalje imaju pristup Kini

Zahvaljujući partnerstvu EU-a za pristup tržištu uspjeli smo brzo izvijestiti o toj prepreci, što je omogućilo EU-u da odmah započne sa svojom strategijom uklanjanja prepreka.

Fabio Franchina
vlasnik društva Framesi S.p.A.

Društvo

Ja sam Fabio Franchina, a vlasnik sam srednjeg kozmetičkog poduzeća Framesi S.p.A., smještenog u gradu Padernu Dugnanu, na predgrađu Milana u Italiji. Moj je otac 1945. osnovao poduzeće.

Naše se poduzeće specijaliziralo za profesionalne proizvode za njegu kose, kao što su šamponi, boje za kosu, stilovi za kosu: u potpunosti osmišljena, osnovana i formulirana u Italiji.

 

Pristup stranim tržištima: srž naše strategije

U velikoj mjeri ovisimo o međunarodnoj trgovini

  • izvozimo 75 % naših proizvoda „Proizvedeno u Italiji”
  • izvozimo u više od 70 zemalja diljem svijeta.

Međutim, prepreke u trećim zemljama velik su problem za naše izvozne mogućnosti. Jednostavno si ne možemo priuštiti pristup našim ciljnim tržištima. Kad se pojave takve prepreke, moramo brzo djelovati kako bismo ih riješili. Upravo je to učinila Europska komisija kada se u Kini pojavila prepreka.

Naš rast dolazi iz Kine

Danas našu trgovinu u Kinu čini samo 5 % našeg poslovanja, ali očekujemo da će u sljedećih pet godina porasti do 20 %. Stoga je ključno da možemo zadržati pristup tom velikom tržištu.

Prepreke pristupu tržištu gotovo su nas izgurale iz Kineu

Kini, a na vanjskoj ambalaži obvezno je imati posebne zahtjeve na kineskom jeziku.Dugogodišnja praksa diljem svijeta jest naljepnica na lokalnom jeziku na izvornom pakiranju, što u našem žargonu nazivamo pretjeranim prekrivanjem.

Tim jednostavnim rješenjem omogućuje se izvoz bez prevelikog troška, što je vrlo važno za manja poduzeća.

Međutim, bili smo suočeni s ozbiljnim problemom kada smo bili obaviješteni o kineskom zakonodavstvu kojim se zabranjuju te naljepnice. Tom bi se zabranom za naše društvo učinkovito zatvorilo kinesko tržište.

Mogli smo izgubiti 7 – 8 % ukupnog prometa, što bi imalo negativne posljedice na proizvodnju i zapošljavanje. Ta je situacija bila stvarna prijetnja za budućnost našeg poduzeća.

Zahvaljujući intervenciji EU-a taj je problem sada riješen,

ali zahvaljujući partnerstvu EU-a za pristup tržištu brzo smo izvijestili o preprekama, što je omogućilo EU-u da odmah započne sa strategijom uklanjanja prepreka.

Razumijem da su Komisija i države članice iskoristile sve moguće forume kako bi prenijele naše bojazni kineskim vlastima, što je u konačnici dovelo do prekida mjere, što nam je omogućilo da izbjegnemo štetu i nastavimo rast u Kini.

 

Stajalište industrije

Prema podacima udruženja Cosmetics Europe, europskog trgovinskog udruženja za kozmetiku i osobnu njegu, kozmetički sektor zapošljava oko 1,8 milijuna radnika u Europi i godišnje donosi najmanje 29 milijardi EUR dodane vrijednosti europskom gospodarstvu. U sektoru je ukupno oko 4 600 MSP-ova. Udruga je komentirala priču:

Kada je član našeg talijanskog udruženja Cosmetica Italia obavijestio nas o toj prepreci za pristup tržištu koju je izvorno prijavilo društvo Framesi S.p.A., nismo oklijevali upotrijebiti okvir partnerstva za pristup tržištu kako bismo Komisiju odmah upozorili na to pitanje. S obzirom na porast protekcionizma, ključno je da se nastavimo koristiti okvirom partnerstva za pristup tržištu u budućnosti.


Pogledajte više

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice