Bedrijfservaring:

Obstakels wegnemen: Italiaanse cosmetica-kmo’s behouden toegang tot China

Obstakels wegnemen: Italiaanse cosmetica-kmo’s behouden toegang tot China

Dankzij het EU-partnerschap voor markttoegang hebben we snel melding kunnen maken van de belemmering, waardoor de EU haar strategie voor het wegnemen van belemmeringen onmiddellijk kan starten.

Fabio Franchina
eigenaar van Framesi S.p.A.

De onderneming

Mijn naam is Fabio Franchina en ik ben eigenaar van Framesi S.p.A., middelgrote cosmeticaonderneming, gevestigd in Paderno Dugnano, aan de rand van Milaan in Italië. Mijn vader richtte het bedrijf op in 1945.

Ons bedrijf is gespecialiseerd in professionele haarverzorgingsproducten, zoals shampoos, haarkleurmiddelen, haarstijlen: volledig ontworpen, gecreëerd en geformuleerd in Italië.

 

Toegang tot buitenlandse markten: de kern van onze strategie

We zijn nu grotendeels afhankelijk van de internationale handel

  • we exporteren 75 % van onze „Made in Italy” -producten
  • we exporteren naar meer dan 70 landen over de hele wereld.

Belemmeringen in derde landen vormen echter een groot probleem voor onze exportmogelijkheden. We kunnen het ons eenvoudigweg niet veroorloven om toegang te krijgen tot onze doelmarkten. Zodra dergelijke belemmeringen zich voordoen, moeten we snel actie ondernemen om deze aan te pakken. Dit is precies wat de Europese Commissie heeft gedaan toen er een belemmering optrad in China.

Onze groei zal

vandaag uit China komen
, maar onze handel met China vertegenwoordigt slechts 5 % van onze activiteiten, maar we verwachten dat deze groei de komende vijf jaar zal oplopen tot 20 %. Daarom is het van essentieel belang dat we de toegang tot deze grote markt behouden.
Belemmeringen voor
markttoegang hebben ons bijna uit China
gedrukt

In China is het verplicht om in het Chinees specifieke eisen te stellen aan de buitenverpakking.Een lange traditie in de hele wereld is het aanbrengen van een sticker in een lokale taal boven de oorspronkelijke verpakking, wat we overplakken in ons jargon.

Deze eenvoudige oplossing maakt export zonder te hoge kosten mogelijk, wat zeer belangrijk is voor kleinere ondernemingen.

Maar we stuitten op een ernstig probleem toen we op de hoogte waren van een Chinese wet die deze stickers verbiedt. Dit verbod zou de Chinese markt voor onze onderneming daadwerkelijk hebben gesloten.

We hadden 7 tot -8 % van de totale omzet kunnen hebben verloren, met negatieve gevolgen voor zowel de productie als de werkgelegenheid. Deze situatie vormde een reële bedreiging voor de toekomst van ons bedrijf.

Dankzij het optreden van de EU is het probleem nu opgelost. Door het partnerschap voor markttoegang van de EU hebben we de belemmering

echter snel kunnen melden, waardoor de EU haar strategie voor het wegnemen van belemmeringen onmiddellijk kan starten.

Ik begrijp dat de Commissie en de lidstaten alle mogelijke fora hebben gebruikt om onze bezorgdheid kenbaar te maken aan de Chinese autoriteiten, wat uiteindelijk heeft geleid tot de onderbreking van de maatregel, waardoor we de schade konden voorkomen en onze groei in China konden voortzetten.

 

Het standpunt van de bedrijfstak

Volgens Cosmetics Europe, de Europese branchevereniging voor de cosmetica- en lichaamsverzorgingsindustrie, biedt de cosmeticasector werk aan ongeveer 1.8 miljoen werknemers in Europa en levert deze sector jaarlijks ten minste 29 miljard euro aan toegevoegde waarde op voor de Europese economie. Er zijn in totaal ongeveer 4,600 kleine en middelgrote ondernemingen in de sector. De vereniging gaf commentaar op het verhaal:

Toen ons lid van de Italiaanse vereniging Cosmetica Italia ons informeerde over deze markttoegangsbelemmering die oorspronkelijk door Framesi S.p.A. werd gemeld, aarzelden wij niet om het kader van het partnerschap voor markttoegang te gebruiken om deze kwestie met spoed aan de Commissie te melden. In de nasleep van de toename van protectionisme is het van essentieel belang dat we het kader van het partnerschap voor markttoegang blijven gebruiken.


Meer

Deze pagina delen:

Snelle links