Άρση εμποδίων: Η ιταλική ΜΜΕ στον τομέα των καλλυντικών διατηρεί πρόσβαση στην Κίνα
Χάρη στην εταιρική σχέση της ΕΕ για την πρόσβαση στην αγορά, μπορέσαμε να καταγγείλουμε γρήγορα τον φραγμό, επιτρέποντας στην ΕΕ να ξεκινήσει αμέσως τη στρατηγική της για την άρση των εμποδίων.
Fabio Franchina
ιδιοκτήτης της Framesi S.p.A
Εταιρείας
Ονομάζομαι Fabio Franchina και είμαι ιδιοκτήτης της Framesi S.p.A., μεσαίας εταιρείας καλλυντικών, με έδρα στην πόλη Paderno Dugnano, στα περίχωρα του Μιλάνου στην Ιταλία. Ο πατέρας μου ίδρυσε την εταιρεία το 1945.
Η επιχείρησή μας ειδικεύεται σε επαγγελματικά προϊόντα φροντίδας μαλλιών, όπως σαμπουάν, βαφές μαλλιών, στιλβώματα μαλλιών: πλήρης σύλληψη, δημιουργία και διατύπωση στην Ιταλία.
Πρόσβαση σε ξένες αγορές: ο πυρήνας της στρατηγικής μας
Σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμαστε πλέον από το διεθνές εμπόριο
- εξάγουμε το 75 % των προϊόντων μας «Made in Italy»
- πραγματοποιούμε εξαγωγές σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, τα εμπόδια σε τρίτες χώρες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τις εξαγωγικές μας ευκαιρίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμποδίσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές-στόχους μας. Μόλις ανακύψουν τέτοια εμπόδια, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για την αντιμετώπισή τους. Αυτό ακριβώς έπραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν εμφανίστηκε φραγμός στην Κίνα.
Η ανάπτυξή
μας θα προέλθει από την Κίνα
Σήμερα το εμπόριό μας προς την Κίνα αντιπροσωπεύει μόλις το 5 % των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων, αλλά αναμένουμε ότι θα αυξηθεί σε 20 % τα επόμενα πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μπορούμε να διατηρήσουμε την πρόσβαση σε αυτή τη μεγάλη αγορά.
Οφραγμός πρόσβασης στην
αγορά μάς ωθεί σχεδόν να βγούμε από τηνΚίνα.
Στην Κίνα, είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις στην κινεζική γλώσσα όσον αφορά την εξωτερική συσκευασία.Μια μακροχρόνια πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο είναι να τοποθετούμε ένα αυτοκόλλητο σε μια τοπική γλώσσα πάνω από την αρχική συσκευασία, αυτό που ονομάζουμε επικόλληση ετικετών στη γλώσσα μας.
Αυτή η απλή λύση επιτρέπει την εξαγωγή χωρίς υπερβολικό κόστος, κάτι πολύ σημαντικό για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, αντιμετωπίσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα όταν ενημερωθήκαμε για μια κινεζική νομοθεσία που απαγόρευε τα εν λόγω αυτοκόλλητα. Η απαγόρευση αυτή θα είχε ουσιαστικά κλείσει την κινεζική αγορά για την εταιρεία μας.Θα
μπορούσαμε να χάσουμε το 7-8 % του συνολικού κύκλου εργασιών με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην απασχόληση. Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε πραγματική απειλή για το μέλλον της εταιρείας μας.
Χάρη στην παρέμβαση της ΕΕ, το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί,
αλλά χάρη στην εταιρική σχέση της ΕΕ για την πρόσβαση στην αγορά έχουμε κατορθώσει να καταγγείλουμε γρήγορα το εμπόδιο, επιτρέποντας στην ΕΕ να ξεκινήσει αμέσως τη στρατηγική της για την άρση των εμποδίων.
Αντιλαμβάνομαι ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν όλα τα δυνατά φόρουμ για να εκφράσουν τις ανησυχίες μας στις κινεζικές αρχές, γεγονός που οδήγησε τελικά στη διακοπή του μέτρου, επιτρέποντάς μας να αποφύγουμε τη ζημία και να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας στην Κίνα.
Η άποψη του κλάδου
Σύμφωνα με την Cosmetics Europe, την ευρωπαϊκή εμπορική ένωση για τη βιομηχανία καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας, ο τομέας των καλλυντικών απασχολεί περίπου 1.8 εκατομμύρια εργαζομένους στην Ευρώπη και προσφέρει προστιθέμενη αξία τουλάχιστον 29 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στον τομέα αυτό υπάρχουν συνολικά περίπου 4,600 ΜΜΕ. Η ένωση σχολίασε την ιστορία:
Όταν το ιταλικό μέλος της ένωσης Cosmetica Italia μας ενημέρωσε σχετικά με αυτό το εμπόδιο πρόσβασης στην αγορά που αναφέρθηκε αρχικά από την Framesi S.p.A., δεν διστάσαμε να χρησιμοποιήσουμε το πλαίσιο της εταιρικής σχέσης για την πρόσβαση στην αγορά για να επισημάνουμε το ζήτημα αυτό στην Επιτροπή. Μετά την αύξηση του προστατευτισμού, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το πλαίσιο της εταιρικής σχέσης για την πρόσβαση στην αγορά.