Bokföringsmässig uppdelning för fungibla material

 

Artikel 50 (”bokföringsmässig uppdelning”) i handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Förenade kungariket

En tillverkare måste se till att ursprungsmaterial och icke-ursprungsmaterial som används vid tillverkningen av dennes produkt separeras fysiskt under lagringen. Om dessa material är fungibla (dvs. de är identiska och utbytbara) kan tillverkaren lagra fungibla ursprungsmaterial och fungibla icke-ursprungsmaterial tillsammans, förutsatt att en bokföringsmässig uppdelning används.

  • Genom ett bokföringssystem måste bokföringsmässig uppdelning säkerställa att den mängd produkter som kan anses ha sitt ursprung i EU är densamma som den som skulle ha varit om de använda materialen hade varit fysiskt åtskilda. Den måste tillämpas i enlighet med en parts allmänt erkända redovisningsprinciper.
  • I EU:s förmånshandelsavtal gäller bokföringsmässig åtskillnad endast fungibla material. De måste därför vara av samma slag och ha samma handelskvalitet, med samma tekniska och fysiska egenskaper. Det bör inte vara möjligt att skilja dem från varandra när det gäller ursprung när de har införlivats i den färdiga produkten.
  • I vissa av EU:s förmånshandelsavtal (t.ex. frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea) kan bokföringsmässig uppdelning endast användas om det uppstår betydande kostnader eller väsentliga svårigheter med att hålla separata lager.
  • Undantagsvis möjliggör handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Förenade kungariket och det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada, Ceta, även bokföringsmässig åtskillnad för ett begränsat antal fungibla färdiga produkter, såsom spannmål (kapitel 10), vegetabiliska oljor och animaliska fetter (kapitel 15) och vissa kemikalier (i kapitlen 27, 28 och 29 samt nummer 32.01–32.07 och 39.01–39.14).
  • I vissa av EU:s förmånsordningar måste tullmyndigheterna först godkänna att ett företag kan använda ett sådant system. I andra arrangemang kan parterna kräva ett sådant förhandsgodkännande (t.ex. frihandelsavtalet mellan EU och Korea, Ceta, avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och Japan och handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Förenade kungariket). I så fall bör EU-exportören helst be sina tullmyndigheter om stöd innan detta system tillämpas.
  • För ytterligare information, se Vägledning om preferentiella ursprungsregler

Genvägar