Paneurooppa–Välimeri-yleissopimuksen alkuperäsäännöt
Etuuskohtelun saamiseksi tuotteesi on noudatettava tiettyjä sääntöjä, jotka todistavat sen alkuperän.
Mistä löydän alkuperäsäännöt?
Alkuperäsäännöt vahvistetaan etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevassa alueellisessa yleissopimuksessa (PEM-yleissopimus).
PEM-yleissopimuksen mukaisia alkuperäsääntöjä koskevat vaatimukset määritellään PEM-yleissopimuksen lisäyksessä I.
Yksityiskohtaista tietoa Paneurooppa–Välimeri-järjestelmästä on saatavilla käyttäjän käsikirjassa.
Tarkempiatietoja alkuperäsäännöistä ja alkuperämenettelyistä onalkuperäsääntöjä koskevassa yleisessäohjeasiakirjassa .
Onko tuotteeni ”alkuperätuote” PEM-yleissopimuksen mukaisesti?
PEM-yleissopimuksessa tuotteen katsotaan olevan EU:n tai PEM-yleissopimuksen sopimuspuolen alkuperätuote, jos se on
- kokonaan tuotettu EU:ssa tai jossakin PEM-yleissopimuksen sopimuspuolessa, tai
- jotka on valmistettu EU:ssa tai PEM-yleissopimuksen sopimuspuolessa ei-alkuperäaineksia käyttäen, edellyttäen että näille aineksille on suoritettu riittävä valmistus tai käsittely täyttämällä liitteessä IIvahvistetut tuotekohtaiset säännöt.
Ks. myös tuotekohtaisten alkuperäsääntöjen liite I ”Alkuhuomautukset”. Lisäksilisäyksessä II säädetään tiettyjä tuotteita koskevista poikkeuksista tuotekohtaisiin sääntöihin.
Esimerkkejä EU:n kauppasopimustentuotekohtaisten sääntöjenpäätyypeistä
- arvonlisäystä koskeva sääntö – tuotteen kaikkien ei-alkuperäainesten arvo ei saa ylittää tiettyä prosenttiosuutta sen noudettuna-hinnasta
- tariffiluokituksen muutos – tuotantoprosessi johtaa tariffiluokituksen muutokseen ei-alkuperäainesten ja lopputuotteen välillä – esimerkiksi paperin tuotanto (harmonoidun järjestelmän 48 ryhmä) ei-alkuperämassasta (harmonoidun järjestelmän 47 ryhmä)
- erityistoimet – tarvitaan erityinen tuotantoprosessi, esimerkiksi kuitujen kehruu langaksi – tällaisia sääntöjä käytetään enimmäkseen tekstiili-, vaatetus- ja kemianteollisuudessa
Sovellettavat tuotekohtaiset säännöt ovat kohdassa My Trade Assistant.
Vinkkejä tuotekohtaisten sääntöjen noudattamiseen
Sopimus tarjoaa lisäjoustoa, jonka avulla voit noudattaa tuotekohtaisia sääntöjä, kuten toleranssia tai kumulaatiota.
Suvaitsevaisuus
- Sallittu poikkeama antaa tuottajalle mahdollisuuden käyttää ei-alkuperäaineksia, jotka yleensä kielletään tuotekohtaisessa säännössä, enintään 10 prosenttia tuotteen noudettuna-hinnasta.
- tätä poikkeamaa ei voida käyttää tuotekohtaisissa säännöissä lueteltujen ei-alkuperäainesten minkään enimmäisarvon kynnysarvon ylittämiseen.
- harmonoidun järjestelmän 50–63 ryhmään luokiteltuihin tekstiileihin ja vaatteisiin, jotka sisältyvät liitteen I "Liitteessä II olevan luettelon alkuhuomautukset" 5 ja 6 huomautukseen, sovelletaan erityisiä poikkeamia.
Kumulaatio
PEM-yleissopimuksessa määrätään kolmesta alkuperän kumulaatiotavasta:
- kahdenvälinen kumulaatio – PEM-yleissopimuksen sopimuspuolen alkuperäaineksia voidaan pitää EU:n alkuperäaineksina (ja päinvastoin), kun niitä käytetään tuotteen valmistuksessa
- diagonaalinen kumulaatio - yhden PEM-yleissopimuksen sopimuspuolen alkuperäaineksia voidaan pitää toisen sopimuspuolen alkuperäaineksina, kun ne viedään kolmanteen sopimuspuoleen Paneurooppa–Välimeri-alueella. Diagonaalista kumulaatiota sovelletaan kuitenkin vain, jos kaikkien asianomaisten sopimuspuolten välillä on tehty kauppasopimus ja kyseiset maat soveltavat samoja alkuperäsääntöjä.
- Tarkistakaa "matriisi" (taulukko, joka sisältää kaikki voimassa olevat sopimukset, joissa käytetään PEM-yleissopimusta) sen selvittämiseksi, mihin sopimuspuoliin diagonaalista kumulaatiota voidaan soveltaa. - täysimääräinen kumulaatio toimii EU:n ja Algerian, Marokon ja Tunisian välillä sekä Euroopan talousalueen maiden (EU, Islanti, Liechtenstein ja Norja) välillä. ETA:ta pidetään yhtenä alueena, jolla on yhteinen ”ETA-alkuperäasema”. Täyskumulaation avulla voidaan ottaa huomioon kyseisissä maissa ei-alkuperäaineksille tehty valmistus tai käsittely tuotekohtaisen säännön noudattamisen helpottamiseksi.
Miten diagonaalinen kumulaatio toimii?
Diagonaalista kumulaatiota esiintyy useiden eri maiden välillä, joilla on samat alkuperäsäännöt ja kauppasopimukset toistensa kanssa. Tällöin kumman tahansa maan tavaroiden tuottaja voi tuoda maahan materiaaleja ja käyttää niitä ikään kuin ne olisivat peräisin omasta maastaan. Esimerkiksi PEM-yleissopimuksen mukaan moldovalainen elinkeinonharjoittaja, joka valmistaa vaatteita EU:hun vientiä varten, voi käyttää vaatteiden valmistukseen Moldovan tasavallasta, Georgiasta ja Ukrainasta (ja/tai mistä tahansa muusta PEM-yleissopimuksen osapuolesta) peräisin olevia kankaita. Kaksinkertaista jalostusta koskeva vaatimus (joka on valmistettu langasta) on täytetty, ja vaatteita pidetään Moldovan tasavallan alkuperätuotteina, kun ne viedään EU:hun, minkä vuoksi niillä on vapaa pääsy EU:n markkinoille.
Lisätietoja PEM-kumulaatiosta on saatavilla täältä.
Muut vaatimukset
Tuotteiden on myös täytettävä kaikki muut PEM-yleissopimuksessa täsmennetyt sovellettavat vaatimukset, kuten riittämätön valmistus tai käsittely tai suoraa kuljetusta koskeva sääntö:
Kuljetus kolmannen maan kautta: suoraa kuljetusta koskeva sääntö
Alkuperätuotteet on kuljetettava EU:sta johonkin PEM-yleissopimuksen sopimuspuoleen (ja päinvastoin) tai niiden sopimuspuolten alueiden kautta, joihin voidaan soveltaa kumulaatiota, ilman että niitä jalostetaan edelleen kolmannessa maassa.
Jos tuotteet pysyvät tulliviranomaisten valvonnassa, seuraavat toimet ovat sallittuja:
- purku
- uudelleenlataus
- kaikki muut toimet, joiden tarkoituksena on säilyttää tuotteet hyvässä kunnossa
Alkuperätuotteet voidaan kuljettaa putkijohdoissa muiden kuin viejä- ja tuojaosapuolina toimivien sopimuspuolten alueiden kautta.
Todisteet näiden edellytysten täyttymisestä on toimitettava tuojamaan tulliviranomaisille esittämällä:
- yksi kuljetusasiakirja (esimerkiksi konossementti), joka kattaa kuljetuksen viejämaasta sen kolmannen maan kautta, jonka kautta tavarat kuljetettiin;
- sen kolmannen maan tulliviranomaisten antama todistus, jonka kautta kuljetat tavaroitasi. Tässä todistuksessa on todistettava, että tavarat ovat aina olleet kolmannen maan tulliviranomaisten valvonnassa; tai
- jos näitä ei ole, kaikki asiaa tukevat asiakirjat
Tullin haittapuoli
PEM-yleissopimuksen nojalla ei ole mahdollista saada palautusta tulleista, jotka on aiemmin maksettu ei-alkuperäaineksista, joita on käytetty sellaisen tuotteen tuottamiseen, joka viedään tullietuuskohteluun oikeuttavalla tullilla, lukuun ottamatta puhtaasti kahdenvälistä kauppaa EU:n ja
- Algeria
- Egypt
- Jordan
- Marokko
- Tunisia
- Gaza ja Länsiranta
Puhtaasti kahdenvälisellä kaupalla tarkoitetaan sitä, että diagonaalista kumulaatiota ei sovelleta eikä tuotetta jälleenviedä tuontimaasta mihinkään muuhun vyöhykkeen maahan.
Alkuperämenettelyt
Viejien ja tuojien on noudatettava alkuperämenettelyjä. Menettelyistä säädetään V osastossa (Alkuperäselvitys) ja VI osastossa (Hallinnollisen yhteistyön järjestelyt). Niissä selvennetään esimerkiksi, miten tuotteen alkuperä ilmoitetaan, miten etuuksia haetaan tai miten tulliviranomaiset voivat tarkistaa tuotteen alkuperän.
Etuustullin hakeminen
Saadakseen tullietuuskohtelun tuojien on esitettävä alkuperäselvitys.
Alkuperäselvitys voi olla joko:
Alkuperäselvitystä ei vaadita, jos tuotteiden kokonaisarvo on enintään
- 500 euroa pienpakkausten osalta tai
- 1 200 euroa henkilökohtaisiin matkatavaroihin.
Alkuperäselvitys on voimassa neljä kuukautta sen antamispäivästä.
EUR.1- tai EUR–MED-tavaratodistus
- EUR.1- tai EUR–MED-tavaratodistuksen antavat viejämaan tulliviranomaiset.
- Liitteessä III a ja b on EUR.1- ja EUR–MED-todistusten mallit ja ohjeet niiden täyttämistä varten.
- Todistusta hakevan viejän olisi oltava valmis esittämään asiakirjat, joilla todistetaan kyseisten tuotteiden alkuperäasema.
Lisätietoja siitä, milloin EUR.1- tai EUR–MED-todistusta on käytettävä, annetaan käsikirjan sivulla 72.
Alkuperäilmoitus tai EUR–MED-alkuperäilmoitus
Viejät voivat itse ilmoittaa, että niiden tuote on peräisin EU:sta tai PEM-yleissopimuksen sopimuspuolesta, antamalla alkuperäilmoituksen. Alkuperäilmoituksen voi tehdä
- valtuutettu viejä
- kuka tahansa viejä, jos tuotteiden yhteisarvo on enintään 6 000 euroa.
Alkuperäilmoituksen tekeminen
Viejän on kirjoitettava, leimattava tai tulostettava seuraava ilmoitus kauppalaskuun, lähetysluetteloon tai muuhun tuotteen yksilöivään kaupalliseen asiakirjaan (liiteIV a):
”Tässä asiakirjassa tarkoitettujen tuotteiden viejä (tullin lupa nro ...) ) vakuuttaa, että nämä tuotteet ovat etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperää, jollei toisin ole selvästi ilmoitettu.”
EUR–MED-alkuperäilmoituksen tekeminen
EUR–MED-alkuperäilmoituksen tekemiseksi ilmoitus on seuraava (liiteIV b):
”Tässä asiakirjassa tarkoitettujen tuotteiden viejä (tullin lupa nro ...) ilmoittaa, että nämä tuotteet ovat etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperää, ellei toisin ole selvästi ilmoitettu.
- kumulaatiota on sovellettu ...:n (maan nimi/maiden nimet) kanssa.
- kumulaatiota ei ole sovellettu”
Alkuperäilmoitus voidaan tehdä millä tahansa EU:n virallisella kielellä tai PEM-alueen virallisilla kielillä, kuten liitteissä IV a ja IV b mainitaan (kumulaatioon liittyvän ilmoituksen olisi aina oltava englanninkielinen).
Alkuperäilmoitus on allekirjoitettava käsin. Jos olet valtuutettu viejä, sinut vapautetaan tästä vaatimuksesta edellyttäen, että annat tulliviranomaisillesi kirjallisen sitoumuksen siitä, että otat täyden vastuun kaikista tunnistamisilmoituksista.
Alkuperän tarkastaminen
Tulliviranomaiset voivat tarkistaa, onko tuotu tuote todella alkuperätuote tai täyttääkö se muut alkuperävaatimukset. Todentaminen perustuu seuraaviin seikkoihin:
- tuoja- ja viejäosapuolten tulliviranomaisten välinen hallinnollinen yhteistyö
- paikallisten tullien tekemät tarkastukset - tuojaosapuolen vierailut viejän luona eivät ole sallittuja.
Viejäosapuolen viranomaiset määrittävät alkuperän lopullisesti ja ilmoittavat tuloksista tuojaosapuolen viranomaisille.
Hyödyllisiä linkkejä
- Lue Palestiinan kauppakuvasta* (*Tätä nimitystä ei pidä tulkita Palestiinan valtion tunnustamiseksi, eikä se vaikuta EU:n jäsenvaltioiden yksittäisiin kantoihin tässä asiassa.)
- Alueelliset kaupan neuvontapalvelut