Αναζήτηση στο Γλωσσάριο για το «%» (5)
Κατάλογος όρων στο γλωσσάριο:
Εμπορικός συνασπισμός για τη Νότιο Αμερική που ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ασουνσιόν το 1991 και το πρωτόκολλο του Ouro «Preto» το 1994.
Τα τακτικά μέλη της είναι
- Αργεντινή
- Βραζιλία
- Παραγουάη
- Ουρουγουάη
Η Βενεζουέλα είναι επίσης πλήρες μέλος, αλλά έχει ανασταλεί από τον Δεκέμβριο του 1, του 2016.
Συνδεδεμένες χώρες
- Βολιβία
- Χιλή
- Κολομβία
- Ισημερινός
- Γουιάνα
- Περού
- Tuna
Οι χώρες του παρατηρητή είναι η Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό. Ο συνασπισμός έχει μειώσει τους δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών αυτών έως και κατά 90 %.
Το προϊόν είναι σύμφωνο με τον κανόνα όταν η αξία όλων ή των συγκεκριμένων μη καταγόμενων υλών δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του τελικού προϊόντος.
Ο τύπος για τον υπολογισμό της αξίας των μη καταγόμενων υλών είναι ο εξής:
Περιφερειακό περιεχόμενο προϊόντος σε τιμές FOB (%) = (FOB — Αξία μη καταγόμενων υλών) x FOB) x 100
όπου
«Αξία των μη καταγόμενων υλών» = η δασμολογητέα αξία κατά τη στιγμή της εισαγωγής όλων των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος σας ή, εάν αυτή δεν είναι γνωστή και δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί, η πρώτη επιβεβαιώσιμη τιμή που καταβλήθηκε για τις μη καταγόμενες ύλες στην ΕΕ ή σε προτιμησιακή χώρα-εταίρο.
“δασμολογητέα αξία” = η αξία που προσδιορίζεται βάσει της συμφωνίας περί της εφαρμογής του άρθρου VII της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου του 1994 (συμφωνία ΠΟΕ για τη δασμολογητέα αξία).
«Τιμή εργοστασίου» = η τιμή εκ του εργοστασίου του προϊόντος που καταβάλλεται ή πρέπει να καταβάλλεται στον κατασκευαστή στην επιχείρηση του οποίου διενεργήθηκε η τελευταία επεξεργασία ή μεταποίηση, υπό τον όρο ότι η τιμή περιλαμβάνει την αξία όλων των υλών που χρησιμοποιήθηκαν και όλες τις άλλες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος, αφού αφαιρεθούν όλοι οι εσωτερικοί φόροι οι οποίοι επεστράφησαν, ή είναι δυνατόν να επιστραφούν, κατά την εξαγωγή του παραχθέντος προϊόντος.
Ο κανόνας πληρούται εάν η εν λόγω αξία των μη καταγόμενων υλών ως ποσοστό δεν υπερβαίνει το ποσοστό που αναφέρεται στον ειδικό κανόνα για το προϊόν.
Περαιτέρω πληροφορίες για τη μέθοδο υπολογισμού στη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας υπάρχουν στη σημείωση 4 — Υπολογισμός της μέγιστης αξίας των μη καταγόμενων υλών στο κεφάλαιο σχετικά με τους κανόνες καταγωγής της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας.
Παράδειγμα 1: Μέγγενες πλαστικές ύλες (κλάση 39.24 του ΕΣ)
Σε ορισμένες εμπορικές ρυθμίσεις της ΕΕ, ο κανόνας για τα πλαστικά τζάκια (κλάση ΕΣ 39.24) απαιτεί:
«Κατασκευή [παραγωγή] στην οποία η αξία όλων των χρησιμοποιούμενων υλών [μη καταγόμενων] δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος (MaxNOM 50 % (EXW))»
Ο παρασκευαστής πλαστικής ύλης χρησιμοποιεί τις ακόλουθες μη καταγόμενες ύλες που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και της χώρας εταίρου:
— Πλαστικοί κόκκοι (κλάση ΕΣ 39.03) (τιμή 2 EUR)
— Lid (κλάση ΕΣ 39.24) (τιμή 0,50 EUR).
Ένα πλαστικό τζάρα (τιμή εκ του εργοστασίου 6 EUR) συμμορφώνεται με τον κανόνα καταγωγής επειδή η αξία των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιούνται είναι μικρότερη από το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου.
Παράδειγμα 2: Αλυσίδες ολίσθησης (κλάση ΕΣ 73.15)
Σε ορισμένες προτιμησιακές εμπορικές ρυθμίσεις της ΕΕ, ο κανόνας των αντιολισθητικών αλυσίδων (κλάση ΕΣ 73.15) απαιτεί:
«Κατασκευή [παραγωγή] κατά την οποία η αξία όλων των χρησιμοποιούμενων μη καταγόμενων υλών της κλάσης 73.15 δεν υπερβαίνει το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος (MaxNOM 50 % (EXW)»)
Ο κατασκευαστής των αντιολισθητικών αλυσίδων χρησιμοποιεί τις ακόλουθες μη καταγόμενες ύλες που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και της χώρας εταίρου.
— αλυσίδα (κλάση ΕΣ 73.15) (αξία 150 EUR)
Σύρματα από ανοξείδωτο χάλυβα (κλάση ΕΣ 72.23) (τιμή 60 EUR)
Μια αντιολισθητική αλυσίδα (τιμή εκ του εργοστασίου 350 EUR) συμμορφώνεται με τον κανόνα καταγωγής επειδή η αξία μη καταγόμενων υλών της κλάσης 73.15 του ΕΣ είναι μικρότερη από το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου της αντιολισθητικής αλυσίδας, ακόμη και αν η συνολική αξία όλων των μη καταγόμενων υλών υπερβαίνει το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος.
Όρος που χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό από το σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) προϊόντων καταγωγής δικαιούχου χώρας, όταν φθάνουν σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας στην αγορά της ΕΕ στο οποίο δεν χρειάζονται πλέον το ΣΓΠ για να ανταγωνιστούν. Σε αντίθεση με το προηγούμενο ΣΓΠ, το οποίο περιλάμβανε «τομείς» ειδικά για το ΣΓΠ, η διαβάθμιση βασίζεται πλέον στα «τμήματα» του κοινού δασμολογίου (ΚΔ). Ένα τμήμα (δηλαδή, μια μεγάλη ομάδα προϊόντων σε έναν συγκεκριμένο τομέα — το ΚΔ έχει 21) από μεμονωμένες χώρες «διαβαθμίζεται» (εξαιρείται) από το ΣΓΠ όταν τα εν λόγω προϊόντα υπερβαίνουν το σχετικό κατώτατο όριο (57 %, 17,5 % ή 47,2 %, ανάλογα με τον τύπο προϊόντος) των εισαγωγών της ΕΕ στο πλαίσιο του ΣΓΠ των ίδιων προϊόντων ως ετήσιος μέσος όρος κατά την τελευταία τριετία.
Η διάταξη που επιτρέπει τη χρήση μικρής ποσότητας μη καταγόμενων υλών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή των εμπορευμάτων χωρίς να επηρεάζεται ο χαρακτήρας καταγωγής τους, στον βαθμό που δεν υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο (συνήθως καθορίζεται σε περίπου 10 % ή 15 % της τιμής εκ του εργοστασίου ή του βάρους του αγαθού, ανάλογα με την προτιμησιακή εμπορική ρύθμιση). Ωστόσο, εάν ο ειδικός κανόνας για τα προϊόντα επιτρέπει ήδη τη χρήση ποσοστού μη καταγόμενων υλών, η ανοχή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση του εν λόγω ποσού. Ο κανόνας ανοχής είναι επίσης γνωστός ως «de minimis».
Τα μέσα εμπορικής άμυνας χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και των ισότιμων όρων ανταγωνισμού όταν οι εισαγωγές ενός δεδομένου προϊόντος από τρίτη χώρα εισέρχονται στην ΕΕ σε τεχνητά χαμηλές τιμές, γεγονός που βλάπτει την ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία. Επιτρέπουν την προσθήκη πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ όταν πραγματοποιούνται αθέμιτες εμπορικές συναλλαγές.
Τα μέσα εμπορικής άμυνας μπορούν να αντιμετωπίσουν χαμηλές τιμές εισαγωγής μόνον εάν οι τιμές αυτές αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, επιδοτήσεων ή εάν προκαλούν απότομη και απρόβλεπτη αύξηση των εισαγωγών.
Τα μέτρα εμπορικής άμυνας επηρεάζουν μόνο το 1 % περίπου του συνολικού όγκου εισαγωγών της ΕΕ.
Η νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα της εμπορικής άμυνας, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, περιλαμβάνει μέσα για:
• Αντιντάμπινγκ
• κατά των επιδοτήσεων
• διασφαλίσεις