Bedrijfservaring:

Slimmere medische beeldvorming dankzij hightechcontroles

Slimmere medische beeldvorming dankzij hightechcontroles

Pro-Project is een Poolse onderneming op een zeer nichemarkt. Ongeveer 40 % van haar verkopen gaat buiten Europa, dus de handelsovereenkomsten van de EU spelen een grote rol in haar activiteiten. De onderneming levert zogenaamde „phantom kits”, instrumenten die worden gebruikt om de prestaties van apparatuur voor medische beeldvorming te evalueren, te analyseren en aan te passen. In het begin waren de kits bestemd voor de tandheelkunde, maar Pro-Project verkoopt nu foutkits en bijbehorende software voor mammografie, ultrasone geluiden, MRI’s, radiotherapie en andere testapparatuur.

De normen voor vlottere handel op elkaar afstemmen

Vanaf 2009 begon Pro-Project te kijken naar buitenlandse markten. Zij werd geselecteerd om deel te nemen aan het EU Gateway-programma voor Japan in 2009 en 2010. Hierdoor heeft zij veel vernomen over de Japanse markt en over het belang van de integratie van ISO-systemen om kwaliteitsbeheer en kwaliteitsborging aan te tonen. In het kader van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan heeft Japan zich ertoe verbonden internationale normen zoals de ISO aan te nemen en verder in overeenstemming te brengen met deze normen. Dit betekent dat Europese bedrijven zoals Pro-Project slechts aan één reeks normen hoeven te voldoen om hun producten uit te voeren en zo dubbel werk op het gebied van certificering te voorkomen.

Het papierwerk dat nodig is om naar Japan te exporteren is zeer makkelijk geworden om
dr. Rafał Kartaszyński, algemeen directeur van Pro-Project, te beheren.

Japan is inmiddels een omvangrijke markt voor Pro-Project geworden. Dr. Rafał Kartaszyński is de tweede generatie die in het familiebedrijf werkt en zegt: „Het is nu een van onze top vijf markten”.

Handelsovereenkomsten kunnen de behoefte aan lokale dochterondernemingen omzeilen

Pro-Project blijft buiten Europa groeien dankzij de aanpassing van de regelgeving en de gestroomlijnde processen die de handelsovereenkomsten van de EU met zich meebrengen.

Deze pagina delen:

Snelle links