Bedrijfservaring:

Thee verlaat Europa voor nieuwe markten

Thee verlaat Europa voor nieuwe markten

In 2013 richtten Yianna Mattheou en Aphroditi Florou Anassa Organics op. De twee Griekse vrouwen waren vastbesloten om Griekse kwaliteitsproducten op de wereldmarkt te brengen, waarbij uitvoer centraal stond in hun ondernemingsplan. Het bedrijf is net buiten Athene gevestigd en richt zich op de productie van biologische kruidenthee van hoge kwaliteit. In de loop der jaren heeft Anassa Organics haar onderscheiding gemaakt en prijzen gewonnen voor smaak, verpakking en ondernemerschap. Anassa Organics levert alle ingrediënten voor hun producten, evenals de verpakking, in Griekenland.

Tegenwoordig voert Anassa Organics de helft van haar producten uit, voornamelijk naar Canada, Zuid-Korea, Japan en Singapore. De handelsovereenkomsten van de EU hebben een reëel en positief effect op de verkoop.

Het concurrentievermogen stimuleren

Medeoprichter Yianna Mattheou legt uit dat een handelsovereenkomst „een duidelijke stimulans is en ons leven vergemakkelijkt”. Volgens Mattheou zijn de twee belangrijkste voordelen de prijs en het papierwerk. Exporteren naar verafgelegen landen brengt altijd hoge vervoerskosten mee aan de productiekosten. Als u dan aan de tarieven zou toevoegen, zou de kruidenthee van Anassa zeer duur worden voor de eindgebruiker, met invoerrechten en invoerrechten die de kleinhandelsprijs van hun producten met 10 % tot 25 % verhogen, waardoor zij minder concurrerend zouden zijn op de lokale markt. Tariefvrije handel, mogelijk gemaakt door handelsovereenkomsten van de EU, betekent dat zij hun producten tegen een aantrekkelijk prijspunt kunnen verkopen.

De handelsovereenkomsten van de EU met Canada en Japan hebben al aanzienlijke gevolgen gehad voor onze bedrijven, en wij zullen er vertrouwen in hebben dat zij onze verkoop positief zullen blijven beïnvloeden, meer banen ter plaatse zullen creëren en Griekse producten wereldwijd beter bekend zullen maken.
Aphroditi Florou
medeoprichter Anassa Organics

Papierwerk tot een minimum beperken

Japan is met zijn ceremoniële theecultuur een belangrijke markt voor Anassa Organics kruidenthee. De handelsovereenkomst tussen de EU en Japan betekent dat export naar Japan gemakkelijk en goedkoop is. Anassa Organics werkt nauw samen met een Japanse partner die verantwoordelijk is voor de marketing en verkoop van hun producten in Japan. Anassa was aangenaam verbaasd te constateren dat de enige extra documentatie die nodig was om in Japan te verkopen een certificaat van oorsprong en een eenvoudig cognossement was — de vervoersovereenkomst tussen de verlader en de vervoerder, waaruit ook blijkt dat de goederen eigendom zijn. Dankzij de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada is dit ook het geval wanneer Anassa Organics naar Canada exporteert. Om naar Singapore uit te voeren, heeft de handelsovereenkomst tussen de EU en Singapore alleen een cognossement nodig.

Door de douane varen

Anassa Organics heeft ook ervaring met de verkoop van hun producten in landen die geen handelsovereenkomsten met de EU hebben. Het contrast is scherp. Als er bijvoorbeeld geen handelsovereenkomst bestaat, moet de importeur eerst Anassa Organics registreren bij de bevoegde organisatie van het land; alleen dit proces kan twee tot vijf maanden in beslag nemen. Vervolgens kan het product tests, aanvullende certificaten en verklaringen van de fabrikant vereisen. Dit zware proces brengt extra tijd, vergoedingen en douaneprocedures met zich mee, zowel van de leverancier als van de importeur. Maar zodra een handelsovereenkomst van kracht is, verdwijnt dit proces. Geen aanvullende registraties, geen tests, geen certificaten, geen verklaringen — alleen bedrijven.

Anassa Organics biedt nu rechtstreeks werk aan 12 mensen en ondersteunt 10 kruidenproducenten uit heel Griekenland en andere leveranciers. Voor dynamische Europese kleine bedrijven zoals anassa Organics bieden handelsovereenkomsten van de EU een duidelijk traject naar mondiale markten.

Deze pagina delen:

Snelle links