Priča o iskustvu poduzeća:

Čaj izlazi iz Europe za nova tržišta

Čaj izlazi iz Europe za nova tržišta

Yianna Mattheou i Aphroditi Florou osnovali su 2013. Anassa Organics. Te dvije grčke žene bile su odlučne uvesti kvalitetne grčke proizvode na svjetsko tržište, a izvoz je čvrsto bio u središtu njihova poslovnog plana. Poduzeće sa sjedištem izvan Atene usredotočeno je na proizvodnju kvalitetnih biljnih čajeva. Tijekom godina Anassa Organics proizvodila je svoj ugled i osvojila nagrade za okus, pakiranje i poduzetništvo. Anassa Organics nabavlja sve sastojke svojih proizvoda, kao i ambalažu, u Grčkoj.

Danas Anassa Organics izvozi polovinu svojih proizvoda, uglavnom u Kanadu, Južnu Koreju, Japan i Singapur, pri čemu trgovinski sporazumi EU-a imaju stvaran i pozitivan učinak na prodaju.

Potaknuti konkurentnost

Suosnivač Yianna Mattheou objašnjava da je trgovinski sporazum „jasan poticaj i olakšava naš život”. Mattheou navodi da su dvije glavne koristi cijena i papirologija. Izvoz u udaljene zemlje stalno povećava visoke naknade za prijevoz na troškove proizvodnje. Ako biste zatim dodali tarife, Anassa biljna čaja postala vrlo skupa za krajnjeg potrošača, a uvozne carine i carine povećale bi maloprodajnu cijenu svojih proizvoda za 10 % do 25 %, što bi ih učinilo manje konkurentnima na lokalnom tržištu. Bescarinska trgovina, omogućena trgovinskim sporazumima EU-a, znači da svoje proizvode mogu prodavati po privlačnoj cijeni.

Trgovinski sporazumi EU-a s Kanadom i Japanom već su znatno utjecali na naše poslovanje i uvjereni smo da će i dalje pozitivno utjecati na prodaju, stvarati više radnih mjesta na lokalnoj razini i povećati prepoznatljivost grčkih proizvoda diljem svijeta.
Aphroditi
Florou suosnivač organizacije Anassa Organics

Papirologija svedena na najmanju moguću mjeru

Japan je, sa svojom ceremonijalnom kulturom čaja, ključno tržište za Anassa Organics herbal čajeve. Trgovinski sporazum između EU-a i Japana znači da je izvoz u Japan jednostavan i jeftin. Anassa Organics blisko surađuje s japanskim partnerom koji je odgovoran za stavljanje na tržište i prodaju svojih proizvoda u Japanu. Anassa je ugodno iznenađena time što je utvrdila da je jedina dodatna dokumentacija potrebna za prodaju u Japan bila potvrda o podrijetlu i jednostavna teretnica – ugovor o prijevozu između otpremnika i prijevoznika, koji također dokazuje vlasništvo nad robom. Zahvaljujući trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade, to je slučaj i kada Anassa Organics izvozi u Kanadu. Za izvoz u Singapur trgovinski sporazum između EU-a i Singapura znači da im je potrebna samo teretnica.

Plovi kroz carinu

Anassa Organics također ima iskustva u prodaji svojih proizvoda u zemljama koje nemaju trgovinske sporazume s EU-om. Kontrast je glatka. Na primjer, ako ne postoji trgovinski sporazum, uvoznik prvo mora registrirati proizvode Anassa Organics kod nadležne organizacije zemlje; samo taj postupak može trajati od dva do pet mjeseci. Tada proizvod može zahtijevati ispitivanje, dodatne potvrde i izjave proizvođača. Taj težak postupak uključuje dodatno vrijeme, naknade i carinske postupke dobavljača i uvoznika. Međutim, nakon što trgovinski sporazum stupi na snagu, taj proces nestaje. Nema dodatnih registracija, nema ispitivanja, nema potvrda, nema izjava – samo poslovanje.

Anassa Organics sada izravno zapošljava 12 osoba i podupire 10 proizvođača bilja iz cijele Grčke, kao i druge dobavljače. Za dinamična europska mala poduzeća kao što je Anassa Organics trgovinski sporazumi EU-a jasan su put prema globalnim tržištima.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice