Ιστορία εταιρείας:

Το τσάι αφήνει την Ευρώπη σε νέες αγορές

Το τσάι αφήνει την Ευρώπη σε νέες αγορές

Το 2013, οι Yianna Mattheou και Aphroditi Florou ίδρυσαν την Anassa Organics. Οι δύο ελληνικές γυναίκες ήταν αποφασισμένες να διαθέσουν ελληνικά προϊόντα ποιότητας στην παγκόσμια αγορά, με τις εξαγωγές να βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Με έδρα ακριβώς στην Αθήνα, η εταιρεία επικεντρώνεται στην παραγωγή ποιοτικών βιολογικών τσαγιών φυτικής προέλευσης. Με την πάροδο των ετών, η Anassa Organics έχει κερδίσει το βραβείο της για τη γεύση, τη συσκευασία και την επιχειρηματικότητα. Η Anassa Organics προμηθεύεται όλα τα συστατικά για τα προϊόντα της, καθώς και τη συσκευασία, στην Ελλάδα.

Σήμερα, η Anassa Organics εξάγει το ήμισυ των προϊόντων της, κυρίως στον Καναδά, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, ενώ οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ έχουν πραγματικό και θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις.

Τόνωση της ανταγωνιστικότητας

Η συνιδρυτική εταιρεία Yianna Mattheou εξηγεί ότι μια εμπορική συμφωνία «αποτελεί σαφές κίνητρο και διευκολύνει τη ζωή μας». Τα δύο κύρια οφέλη, σύμφωνα με τον Mattheou, είναι η τιμή και η γραφειοκρατία. Οι εξαγωγές σε μακρινές χώρες πάντοτε αυξάνουν τα υψηλά τέλη μεταφοράς στο κόστος παραγωγής. Εάν στη συνέχεια προσθέσετε δασμούς, το φυτικό τσάι της Anassa θα γίνει πολύ ακριβό για τον τελικό καταναλωτή, με τους εισαγωγικούς δασμούς και δασμούς να αυξάνουν τη λιανική τιμή των προϊόντων τους κατά 10 % έως 25 %, καθιστώντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά στην τοπική αγορά. Το αφορολόγητο εμπόριο, το οποίο καθίσταται δυνατό από τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, σημαίνει ότι μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε ένα ελκυστικό σημείο τιμών.

Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και την Ιαπωνία είχαν ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν θετικά τις πωλήσεις μας, να δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο και να καθιστούν τα ελληνικά προϊόντα πιο γνωστά παγκοσμίως.
Aphroditi Florou
Συνιδρυτής της Anassa Organics

Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας

Η Ιαπωνία, με την τελετουργική κουλτούρα τσαγιού, αποτελεί βασική αγορά για τα τσάγια φυτικής προέλευσης Anassa Organics. Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας σημαίνει ότι οι εξαγωγές στην Ιαπωνία είναι εύκολες και φθηνές. Η Anassa Organics συνεργάζεται στενά με έναν Ιάπωνο εταίρο ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εμπορία και την πώληση των προϊόντων της στην Ιαπωνία. Η Anassa εκπλήχθηκε ευχάριστα από το γεγονός ότι τα μόνα πρόσθετα έγγραφα που απαιτούνταν για την πώληση στην Ιαπωνία ήταν ένα πιστοποιητικό καταγωγής και μια απλή φορτωτική — η σύμβαση μεταφοράς μεταξύ του φορτωτή και του μεταφορέα, η οποία αποδεικνύει επίσης την κυριότητα των εμπορευμάτων. Χάρη στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, αυτό ισχύει επίσης όταν η Anassa Organics εξάγει στον Καναδά. Για να εξάγουν στη Σινγκαπούρη, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σινγκαπούρης σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο φορτωτική.

Διέλευση από τα τελωνεία

Η Anassa Organics έχει επίσης εμπειρία στην πώληση των προϊόντων της σε χώρες που δεν έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ. Η αντίθεση είναι έντονη. Για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχει εμπορική συμφωνία, ο εισαγωγέας πρέπει πρώτα να καταχωρίσει την Anassa Organics προϊόντα στον αρμόδιο οργανισμό της χώρας· η διαδικασία αυτή από μόνη της μπορεί να διαρκέσει από δύο έως πέντε μήνες. Στη συνέχεια, το προϊόν μπορεί να απαιτήσει δοκιμές, πρόσθετα πιστοποιητικά και δηλώσεις του κατασκευαστή. Αυτή η επίπονη διαδικασία περιλαμβάνει επιπλέον χρόνο, τέλη και τελωνειακές διαδικασίες τόσο από τον προμηθευτή όσο και από τον εισαγωγέα. Ωστόσο, μόλις τεθεί σε ισχύ μια εμπορική συμφωνία, η διαδικασία αυτή εξαφανίζεται. Χωρίς πρόσθετες εγγραφές, χωρίς δοκιμές, χωρίς πιστοποιητικά, όχι δηλώσεις — μόνο επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η Anassa Organics απασχολεί σήμερα άμεσα 12 άτομα και στηρίζει 10 παραγωγούς βοτάνων από όλη την Ελλάδα, καθώς και άλλους προμηθευτές. Για τις δυναμικές ευρωπαϊκές μικρές επιχειρήσεις, όπως η Anassa Organics, οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ παρέχουν μια σαφή οδό για τις παγκόσμιες αγορές.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις