Harmoniseret system
Det harmoniserede system, HS, nomenklatur giver dig mulighed for præcist at identificere dit produkt og se, hvilke toldpositioner og regler der gælder. Det er en logisk struktur at klassificere varer, der anvendes ensartet af toldmyndighederne i hele verden.
Det harmoniserede varebeskrivelses- og varenomenklatursystem (HS), der almindeligvis benævnes det harmoniserede system, er et internationalt system til klassificering af varer, der er udviklet af Verdenstoldorganisationen (WCO). Det er et bredt klassifikationssystem med ca. 5,000 sekscifrede produktkategorier, der er organiseret af en hierarkisk struktur af
- sektioner
- kapitler (2 cifre)
- rubrikker (4 cifre)
- underoverskrift (6 cifre)
og med støtte i gennemførelsesbestemmelser og forklarende bemærkninger.
Det giver erhvervsdrivende, toldembedsmænd og lovgivere fra alle lande mulighed for at identificere det samme produkt ved hjælp af en numerisk kode.
Landene anvender HS som grundlag for told og indsamling af statistiske data. De underfordeler de sekscifrede HS-kategorier i otte eller flere toldpositioner for større specificitet. Den Europæiske Union anvender ottecifrede koder.
Hvordan er HS-nomenklaturen opbygget?
- 21 hovedafsnit
- 97 kapitler (2 cifre)
- rubrikker (4-cifret kode)
- underpositioner (6-cifret kode)
- 5,000 Varegrupper
- underpositioner (6-cifret kode)
- rubrikker (4-cifret kode)
- 97 kapitler (2 cifre)
Eksempel på produktklassificering
- afdeling II vegetabilske produkter
- kapitel 07 spiselige grøntsager samt visse rødder og rodknolde
- udgiftsområde: 0705 salat (Lactucativa) og cikorie (Cichorium spp.), fersk eller kølet
- salat
- underudgiftsområde 070511: hovedsalat
- underudgiftsområde 070519: andre
- cikorie
- underudgiftsområde 070521: cikorie (Cichorium intybus var. foliosum)
- underudgiftsområde 070529: andre
- salat
- udgiftsområde: 0705 salat (Lactucativa) og cikorie (Cichorium spp.), fersk eller kølet
- kapitel 07 spiselige grøntsager samt visse rødder og rodknolde
Bemærkninger vedrørende HS-nomenklaturen
- næsten alle lande i verden har samme fortolkning for HS-koder
- systemet anvendes af over 200 lande og økonomier som grundlag for deres toldtariffer og til indsamlingen af internationale handelsstatistikker — over 98 % af varerne i den internationale handel er klassificeret i HS
- HS-koderne opdateres løbende for at afspejle ændringer i teknologien og fremkomsten af nye produkter — den seneste ændring trådte i kraft i 2017, og den nuværende udgave kaldes HS-nomenklaturen 2017.
- i praksis kan nogle lande imidlertid tilpasse deres procedurer og lovgivning på forskellige tidspunkter, hvilket undertiden fører til midlertidige uoverensstemmelser.
- den kombinerede nomenklatur i Den Europæiske Union (EU) er EU's ottecifrede kodesystem, der omfatter HS-koderne med yderligere EU-underopdelinger, og retlige noter, der er oprettet specifikt med henblik på at imødekomme EU's behov.