Territorialprincippet

 

Artikel 39 ("Generelle krav"), stk. 3, og artikel51 ("Tilbageleverede produkter ") i handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Det Forenede Kongerige

Territorialprincippet betyder, at varer med præferenceoprindelse skal være fremstillet på området for parterne i en frihandelsaftale uden afbrydelse.

  • For at få oprindelsesstatus skal produktionen finde sted på EU's område eller i det eller de lande, der er omfattet af præferencehandelsordningen, og må ikke delvis finde sted uden for dette område.
  • Der gælder særlige regler for varer med oprindelsesstatus, der udføres til et andet land uden for præferencehandelsområdet, og som vender tilbage til præferenceområdet:
    • Hvis varer med oprindelsesstatus, der udføres til et andet land uden for præferencehandelsområdet, anvendes, ændres, forarbejdes eller forarbejdes dér, anses de for at have oprindelsesstatus, når de vender tilbage til eksportlandet.

Eksempel

EU har en handelsaftale med Colombia, Ecuador og Peru. Dæk med oprindelse i EU (i henhold til oprindelsesreglerne i handelsaftalen) eksporteres til USA, hvor de forarbejdes til hjul. Hjulene importeres derefter til EU fra USA.

Hvis hjulene derefter eksporteres fra EU til Colombia, vil de ikke blive betragtet som havende oprindelse i EU, fordi dækkene er blevet yderligere forarbejdet uden for det præferencehandelsområde, der er omfattet af handelsaftalen.

    • Hvis det over for toldmyndighederne kan godtgøres, at de varer, der returneres til udførselslandet, er de samme varer som dem, der blev udført, og at de ikke har undergået nogen behandling ud over, hvad der er nødvendigt for at bevare dem i god stand, mens de befandt sig i tredjelandet eller under udførslen, bevarer de pågældende varer deres oprindelsesstatus. Sådanne bestemmelser om "returvarer" findes i alle præferencehandelsordninger.

      Den eksportør, der anmoder om udstedelse af et præferenceoprindelsesbevis eller udfærdigelse af et præferenceoprindelsesbevis, skal ved hjælp af dokumentation (f.eks. et certifikat for ikke-manipulation udstedt af et tredjelands toldmyndigheder) kunne bevise, at returvarerne er de samme som dem, der udføres.

Eksempel

EU er medlem af pan-Euro-Middelhavskonventionen. Varer med oprindelse i EU (i henhold til konventionens oprindelsesregler) eksporteres til Rusland. De importeres senere til EU fra Rusland uden forarbejdning eller forarbejdning.

Hvis disse returvarer derefter eksporteres til Serbien, vil de stadig blive anset for at have oprindelse i EU, da de er de samme som dem, der blev eksporteret til Rusland, og de ikke har undergået nogen behandling ud over, hvad der er nødvendigt for at bevare dem i god stand i Rusland, eller mens de blev eksporteret. Det er op til eksportøren i EU at påvise, at varerne er de samme som dem, der eksporteres til Rusland.

Eksempel

EU har en handelsaftale med Chile. En tunnelmaskine med oprindelse i EU (i henhold til oprindelsesreglerne i handelsaftalen) eksporteres til Ecuador fra EU. Efter to år importeres maskinen først tilbage til EU og eksporteres derefter til Chile. Det vil have mistet sin oprindelsesstatus, fordi det er blevet anvendt i Ecuador.