Αρχή της εδαφικότητας

 

Παράγραφος 3 του άρθρου 39 («Γενικές απαιτήσεις») και άρθρο 51 («Επιστρεφόμενα προϊόντα») της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

Η αρχή της εδαφικότητας σημαίνει ότι τα εμπορεύματα με προτιμησιακή καταγωγή πρέπει να παράγονται στο έδαφος των μερών μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, χωρίς διακοπή.

  • Για να αποκτήσει τον χαρακτήρα καταγωγής, η παραγωγή πρέπει να πραγματοποιείται στο έδαφος της ΕΕ ή στο έδαφος της χώρας ή των χωρών που καλύπτονται από το προτιμησιακό καθεστώς συναλλαγών και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μέρει εκτός του εν λόγω εδάφους.
  • Ισχύουν ειδικοί κανόνες για τα καταγόμενα εμπορεύματα που εξάγονται σε άλλη χώρα εκτός της ζώνης προτιμησιακών συναλλαγών και επιστρέφουν στην προτιμησιακή ζώνη:
    • Αν καταγόμενα εμπορεύματα, τα οποία έχουν εξαχθεί σε άλλη χώρα εκτός της ζώνης προτιμησιακών συναλλαγών, χρησιμοποιηθούν, τροποποιηθούν, υποστούν επεξεργασία ή μεταποίηση εκεί, θα θεωρούνται ως μη καταγόμενα όταν επιστρέφουν στη χώρα εξαγωγής.

Παράδειγμα

Η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού. Τα ελαστικά επίσωτρα καταγωγής ΕΕ (σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής της εμπορικής συμφωνίας) εξάγονται στις ΗΠΑ όταν μεταποιούνται σε τροχούς. Στη συνέχεια, οι τροχοί εισάγονται στην ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Εάν οι τροχοί εξαχθούν από την ΕΕ στην Κολομβία, δεν θα θεωρηθεί ότι κατάγονται από την ΕΕ, επειδή τα ελαστικά έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία εκτός του εδάφους της προτιμησιακής εμπορικής ζώνης που καλύπτεται από την εμπορική συμφωνία.

    • Εάν μπορεί να αποδειχθεί, κατά τρόπο ικανοποιητικό για τις τελωνειακές αρχές, ότι τα εμπορεύματα που επιστρέφονται στη χώρα εξαγωγής είναι τα ίδια με τα εμπορεύματα που εξήχθησαν και δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πέραν εκείνης που είναι αναγκαία για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην τρίτη χώρα ή κατά την εξαγωγή τους, τα εν λόγω εμπορεύματα διατηρούν τον χαρακτήρα καταγωγής τους. Τέτοιες διατάξεις για τα «επιστρεφόμενα προϊόντα» υπάρχουν σε όλα τα προτιμησιακά εμπορικά καθεστώτα.

      Ο εξαγωγέας που ζητεί την έκδοση προτιμησιακού πιστοποιητικού καταγωγής ή τη σύνταξη προτιμησιακού πιστοποιητικού καταγωγής πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει με δικαιολογητικά έγγραφα (π.χ. πιστοποιητικό μη διενέργειας εργασιών που έχει εκδοθεί από τις τελωνειακές αρχές τρίτης χώρας) ότι τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα είναι τα ίδια με τα εξαγόμενα.

Παράδειγμα

Η ΕΕ είναι μέλος της πανευρωμεσογειακής σύμβασης. Εμπορεύματα καταγωγής ΕΕ (σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής της σύμβασης) εξάγονται στη Ρωσία. Στη συνέχεια εισάγονται στην ΕΕ από τη Ρωσία χωρίς καμία μεταποίηση ή μεταποίηση.

Εάν τα εν λόγω επανεισαγόμενα εμπορεύματα εξαχθούν στη Σερβία, θα εξακολουθούσαν να θεωρούνται ως καταγωγής ΕΕ, καθώς είναι τα ίδια με εκείνα που εξήχθησαν στη Ρωσία και δεν έχουν υποστεί καμία άλλη εργασία πέραν εκείνης που είναι αναγκαία για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση στη Ρωσία ή κατά την εξαγωγή τους. Εναπόκειται στον εξαγωγέα της ΕΕ να αποδείξει ότι τα εμπορεύματα είναι τα ίδια με εκείνα που εξάγονται στη Ρωσία.

Παράδειγμα

Η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Χιλή. Μηχανή διάνοιξης σηράγγων καταγωγής ΕΕ (σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής της εμπορικής συμφωνίας) εξάγεται στον Ισημερινό από την ΕΕ. Μετά από δύο χρόνια, το μηχάνημα εισάγεται πρώτα στην ΕΕ και στη συνέχεια εξάγεται στη Χιλή. Θα έχει απολέσει τον χαρακτήρα καταγωγής επειδή έχει χρησιμοποιηθεί στον Ισημερινό.

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις