Αναζήτηση στο Γλωσσάριο για το «P» (15)
Κατάλογος όρων στο γλωσσάριο:
Διεθνείς εμπορικοί όροι. Έντεκα όροι πώλησης έγιναν αποδεκτοί παγκοσμίως για τον καταλογισμό του κόστους και των ευθυνών μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Προτείνονται, επικαιροποιούνται και προστατεύονται από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ΔΠΔ) και χρησιμεύουν ως παγκόσμια πρότυπα για την ομοιόμορφη ερμηνεία των κοινών συμβατικών ρητρών στο διεθνές εμπόριο.
Εν ολίγοις, οι όροι αυτοί είναι (1) Ex Works (EXW), (2) Free Carrier (FCA), (3) Free Alongside Ship (FAS), (4) FOB (Free on board board Vessel), (5) Cost and Freight (CFR), (6) Cost, insurance and freight (CIF), (7) Carriage Paid to (CPT), (8) Carriage and Insurance Paid to (CIP), (9) Delivered At Place (DAP), Delivered At Place Unloading (DPU), παραδοθέντες δασμοί (DDP).
Εμπορικός συνασπισμός για τη Νότιο Αμερική που ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ασουνσιόν το 1991 και το πρωτόκολλο του Ouro «Preto» το 1994.
Τα τακτικά μέλη της είναι
- Αργεντινή
- Βραζιλία
- Παραγουάη
- Ουρουγουάη
Η Βενεζουέλα είναι επίσης πλήρες μέλος, αλλά έχει ανασταλεί από τον Δεκέμβριο του 1, του 2016.
Συνδεδεμένες χώρες
- Βολιβία
- Χιλή
- Κολομβία
- Ισημερινός
- Γουιάνα
- Περού
- Tuna
Οι χώρες του παρατηρητή είναι η Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό. Ο συνασπισμός έχει μειώσει τους δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών αυτών έως και κατά 90 %.
Διαδικτυακή βάση δεδομένων της ΕΕ για τους τελωνειακούς δασμούς
https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en&SimDate=20200303
Έγγραφο διαμετακόμισης που επέχει θέση τελωνειακής διασάφησης και εγγύησης σε χώρες που είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης Transport International Routier (TIR).
Διεθνής συμφωνία για τη θέσπιση διεθνών προτύπων για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα. Τα εν λόγω πρότυπα, οδηγίες και συστάσεις αναγνωρίζονται ως παγκόσμια στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ιδίως τη συμφωνία για τα μέτρα υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας (ΥΦΠ).
Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο;
Το εμπόριο διευκολύνεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τις επιγραμμικές πλατφόρμες για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτές μπορούν είτε να είναι μεμονωμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, δηλαδή δικά τους ηλεκτρονικά καταστήματα ή φιλοξενούμενες πλατφόρμες όπου μια επιχείρηση προσφέρει διεπαφή και συνήθως λογισμικό λογισμικού για διάφορους πωλητές και αγοραστές (για παράδειγμα Ebay ή Amazon). Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου διευκολύνουν το εμπόριο, διότι επιτρέπουν στους πωλητές από μια χώρα να έρχονται εύκολα σε επαφή με πελάτες από άλλες χώρες. Οι πωλητές μπορούν να διαφημίζουν και να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε αυτές τις πλατφόρμες σε πολλούς δυνητικούς πελάτες. Ομοίως, οι εν λόγω πλατφόρμες διευκολύνουν την αναζήτηση κατάλληλων προϊόντων για τους πελάτες, καθώς θα παρουσιάζονται με και θα μπορούν να συγκρίνουν τους διάφορους πωλητές. Οι πελάτες μπορούν να είναι είτε τελικοί χρήστες είτε άλλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα αγαθά αυτά για δική τους παραγωγική διαδικασία ή υπηρεσία.
Εάν θεωρείτε ότι μπορείτε να πουλάτε το προϊόν σας μέσω των εν λόγω ηλεκτρονικών διαύλων σε πελάτες σε ξένες αγορές, είναι, ωστόσο, αναγκαίο να αξιολογηθούν οι ίδιες απαιτήσεις εξαγωγής με εκείνες που ισχύουν για τους παραδοσιακούς διαύλους πωλήσεων. Κατά την πώληση μικρών ποσοτήτων σε τελικούς χρήστες, είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο ίδιος για τους κανόνες σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Οι κανόνες αυτοί συχνά εξαιρούν στοιχεία χαμηλής αξίας από τα τιμολόγια και έχουν ελάχιστες τυπικές απαιτήσεις όσον αφορά τα αναγκαία έγγραφα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα καθεστώτα «de minimis» εδώ
Ανάλογα με τα προϊόντα που θέλετε να πουλήσετε, ενδέχεται να χρειαστεί να αξιολογηθούν πρόσθετες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάσετε ερωτήσεις σχετικά με τις πύλες πληρωμών που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο, σχετικά με τις απαιτήσεις στην αγορά-στόχο για το απόρρητο των δεδομένων και τη διασυνοριακή διαβίβαση δεδομένων, ή σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της αποθήκευσης και της εφοδιαστικής.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα εμπορικά επιμελητήρια, με τις υπηρεσίες προώθησης των εξαγωγών, με γραφεία συμβούλων ή με άλλα παρόμοια ιδρύματα για βοήθεια σε αυτή τη διαδικασία (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ με χρήσιμες επαφές). Το δίκτυο «Enterprise Europe Network» προσφέρει επίσης έναν γενικό οδηγό για τις ΜΜΕ όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις υπερπόντιες αγορές.
Η μέθοδος εξαγωγής των εμπορευμάτων, στην οποία ο εξαγωγέας καταβάλλει για τη μεταφορά των εμπορευμάτων στον αναγραφόμενο προορισμό. Ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για όλους τους κινδύνους απώλειας ή ζημίας, καθώς και τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις που ενδέχεται να προκύψουν μετά την κατοχή των εμπορευμάτων από τον πρώτο μεταφορέα. Όταν τα εμπορεύματα παραδίδονται στον μεταφορέα, η ευθύνη για τον κίνδυνο μεταφέρεται από τον πωλητή στον αγοραστή.
Μέθοδος εξαγωγής των εμπορευμάτων, όταν ο εξαγωγέας επιλέγει τον μεταφορέα και καταβάλλει το κόστος μεταφοράς στον εν λόγω προορισμό. Όταν ο πρώτος μεταφορέας κατέχει τα εμπορεύματα, όλοι οι κίνδυνοι απώλειας ή ζημίας — συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κόστους αποστολής — μεταφέρονται από τον πωλητή στον αγοραστή. Το CIP δείχνει ότι ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να παρέχει ασφάλιση και να καταβάλλει τα σχετικά ασφάλιστρα.
ΑΚΕ — Η ομάδα των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από 79 κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, το οποίο συστάθηκε με τη συμφωνία της Τζωρτζτάουν το 1975. Όλες αυτές οι χώρες, εκτός από την Κούβα, έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Κοτονού, γνωστή και ως «συμφωνία εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΚ». Η συμφωνία ρυθμίζει τους προτιμησιακούς όρους συναλλαγών, καθώς και τις πολιτικές, εμπορικές και αναπτυξιακές σχέσεις με την ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2019, το Συμβούλιο Υπουργών της ΑΚΕ ενέκρινε αναθεώρηση της συμφωνίας της Τζωρτζτάουν, η οποία θα μετατρέψει την τρέχουσα ομάδα κρατών ΑΚΕ στον Οργανισμό των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (OACPS).
Σχετικό περιεχόμενο:
Εισαγωγές στην ΕΕ βάσει της ΣΟΕΣ
EPA — Ανατολική και Μεσημβρινή Αφρική
EPA — Κοινότητα Ανατολικής Αφρικής
Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων. Διεθνής οργανισμός που επιδιώκει να βελτιώσει την υγεία των ζώων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πρότυπα, οι οδηγίες και οι συστάσεις που διατυπώνονται από τον OIE αναγνωρίζονται ως παγκόσμια στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ιδίως τη συμφωνία για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα (SPS).