Priča o iskustvu poduzeća:

Rudarenje za uspjeh u Japanu

Rudarenje za uspjeh u Japanu

Trgovina Marina Baturova s Japanom znatno se povećala otkad je Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana stupio na snagu u veljači 2019. Marin Baturov dobavljač je prirodnog kamena u obiteljskom vlasništvu sa sjedištem u Bugarskoj. Osnovane su 1996. i imaju iskustva u trgovanju s Japanom prije i nakon stupanja na snagu sporazuma. Za bugarsko poduzeće, praktične koristi trgovinskog sporazuma očite su u izvozu u regiju.

Japan ima vrlo stroge carinske provjere, no sporazumom o partnerstvu ta je prepreka za izvoznike iz EU-a olakšana. Jedno od najvećih poboljšanja za europska poduzeća jest smanjenje papirologije.
Irina Gueorguieva, voditeljica izvoza u Marinu Baturovu

Izvoz na jednostavan način

Prije sklapanja sporazuma Marin Baturov morao je dostaviti fitosanitarni certifikat koji je potreban za prijevoz pošiljaka biljnog podrijetla, potvrdu o podrijetlu, račun, popis pakiranja i potvrdu o fumigaciji. Zahvaljujući trgovinskom sporazumu između EU-a i Japana japanska carinska tijela više ne zahtijevaju fitosanitarni certifikat i certifikat o podrijetlu od europskih poduzeća. Osim toga, izvoznici iz EU-a u Japan sada mogu provesti postupak na internetu, što znači da tim za izvoz Marina Baturova sada uštedi mnogo vremena na papirologiji. Taj internetski postupak ima još jednu prednost za poduzeća – znatno smanjuje troškove dostave. Prije toga Marin Baturov morao je te papirnate dokumente slati odvojeno preko skupih međunarodnih dostavljača. Sada je potrebno samo nekoliko klikova miša.

Gđa Gueorguieva ukupno procjenjuje da je "postoji jednodnevno kašnjenje u Bugarskoj i još jednodnevno kašnjenje na carini u Japanu za svaku pošiljku. Zahvaljujući trgovinskom sporazumu dva dana papirologije i provjera zamijenjena su vrlo jednostavnim desetminutnim postupkom.”

Razumijevanje japanskog tržišta

Gđa Gueorguieva kaže da je „japansko tržište vrlo različito od Europe i plaća poduzećima da zaista razumiju te razlike.” Marin Baturov već je imao neke klijente u Japanu kada su sudjelovali u misiji koju financira EU u Japanu (EU Gateways Business Avenues Programme) kako bi saznali više o poslovnoj kulturi i povezali se s novim potencijalnim klijentima. „U Japanu smo naučili da imaju vrlo visoke standarde”, kaže gđa Gueorguieva. Na primjer, japansko tržište ima nisku toleranciju za promjene u zrnu ili boji prirodnog kamena, pa Marin Baturov stalno nastoji osigurati vrlo dosljedan proizvod. Gđa Gueorguieva kaže da su „vrlo naporno radili na ispunjavanju očekivanja japanskih uvoznika koji su se, s druge strane, pokazali vrlo predanima poslovnom odnosu.” To je snaga tih odnosa zbog koje Japan postaje „štetno tržište”.

Prodaja na svjetskoj razini, dobitak na lokalnoj razini

Posljednjih godina Marin Baturov povećao je svoju radnu snagu na oko 45 osoba zbog povećanja narudžbi iz Japana, koji sada čini 13 % prodaje. Lokalni dobavljači ambalaže i povezanih materijala društva također ostvaruju koristi od povećanog izvoza u Japan. To je posljedica ne samo povećanog volumena, već i kulturnih razlika. Japanski potrošači očekuju da su njihovi proizvodi u velikoj mjeri i pojedinačno pakirani, a kamen nije drukčiji. Marin Baturov stoga izvozi svoj kamen u Japan u malim, pojedinačno pakiranim serijama, u skladu s činjenicom da su japanski vrtovi u prosjeku samo 5 četvorki, u usporedbi s prosječno 50 qqm u Europi. Za te manje serije ambalaže potrebno je više ambalažnog materijala (paleti, čavli, folije itd.) koje Marin Baturov lokalno nabavlja.

Povećana trgovina Marina Baturova s Japanom dovela je do neočekivane koristi za europske potrošače. „U Japanu je klijent kralj”, kaže gđa Gueorguieva, a Marin Baturov poboljšao je svoju razinu usluga za korisnike kako bi zadovoljila te visoke standarde u korist svojih europskih klijenata. To pokazuje kako Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana, kao i svi trgovinski sporazumi EU-a, stvaraju goleme učinke od kojih svi imamo koristi.

Poveznice

Pravila o podrijetlu

Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice