Priča o iskustvu poduzeća:

Rudarenje za uspjeh u Japanu

Rudarenje za uspjeh u Japanu

Trgovina Marina Baturova s Japanom znatno se povećala otkad je Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana stupio na snagu u veljači 2019. Marin Baturov dobavljač je prirodnog kamena u obiteljskom vlasništvu sa sjedištem u Bugarskoj. Osnovani 1996., imaju iskustvo trgovine s Japanom prije i nakon stupanja na snagu sporazuma. Za bugarsko poduzeće vidljive su praktične koristi trgovinskog sporazuma u pogledu njihova izvoza u regiju.

Japan provodi vrlo stroge carinske provjere, ali sporazum o partnerstvu ublažio je tu prepreku izvoznicima iz EU-a. Jedno od najvećih poboljšanja za europska poduzeća jest smanjenje papirologije.
Irina Gueorguieva, voditeljica izvoza u Marinu Baturovu

Jednostavan izvoz

Prije sklapanja sporazuma Marin Baturov morao je dostaviti fitosanitarni certifikat koji je potreban za otpremu pošiljaka biljnog podrijetla, potvrdu o podrijetlu, račun, popis pakiranja i potvrdu o fumigaciji. Zahvaljujući trgovinskom sporazumu između EU-a i Japana japanska carinska tijela više ne zahtijevaju fitosanitarni certifikat i potvrdu o podrijetlu od europskih poduzeća. Osim toga, izvoznici iz EU-a u Japan sada mogu provoditi postupak na internetu, što znači da tim Marina Baturova za izvoz sada uštedi mnogo vremena na papirologiji. Taj internetski proces ima još jednu prednost za poduzeća jer se njime znatno smanjuju kurirski troškovi. Prije toga Marin Baturov morao je te dokumente u tiskanom obliku poslati odvojeno preko skupih međunarodnih kurirskih službi. Sada je potrebno samo nekoliko klika miša.

Gđa Gueorguieva procjenjuje da je „u Bugarskoj došlo do jednodnevnog kašnjenja i još jednog dana kašnjenja u carini u Japanu za svaku pošiljku. Dva dana papirologije i provjera sada su zamijenjeni vrlo jednostavnim postupkom od deset minuta zahvaljujući trgovinskom sporazumu.”

Razumijevanje japanskog tržišta

Gđa Gueorguieva kaže da se „japansko tržište vrlo razlikuje od Europe i da plaća poduzećima da zaista razumiju te razlike.” Marin Baturov već je imao neke klijente u Japanu kada je sudjelovao u misiji koju je EU financirao u Japanu (program EU Gateways Business Avenues) kako bi saznao više o poslovnoj kulturi i povezao se s novim potencijalnim klijentima. „U Japanu smo saznali da imaju vrlo visoke standarde”, kaže gđa Gueorguieva. Na primjer, japansko tržište ima nisku toleranciju na promjene u zrnu ili boji prirodnog kamena, pa Marin Baturov stalno nastoji osigurati vrlo dosljedan proizvod. Gđa Gueorguieva kaže da su „uložili velike napore kako bi ispunili očekivanja japanskih uvoznika koji su se, s druge strane, pokazali vrlo predanima poslovnom odnosu.” Zbog tih odnosa Japan je zbog snage tih odnosa postao „drago tržište”.

Prodaja na svjetskoj razini, pobjednika na lokalnoj razini

Marin Baturov povećao je svoju radnu snagu posljednjih godina na oko 45 osoba zbog povećanja narudžbi iz Japana, koje sada čine 13 % prodaje. Lokalni dobavljači ambalaže i povezanih materijala društva također imaju koristi od povećanog izvoza u Japan. Razlog tomu su ne samo povećani opseg, već i kulturne razlike. Japanski potrošači očekuju da će njihovi proizvodi biti u velikoj mjeri i pojedinačno pakirani, a kamen nije različit. Stoga Marin Baturov svoj kamen u Japan izvozi u male, pojedinačno pakirane serije, prilagođavajući se činjenici da su japanski vrtovi u prosjeku samo 5 m², u usporedbi s prosječno 50 m² u Europi. Za te manje serije pakiranja potrebno je više ambalažnog materijala (paleta, čava, folije itd.) koji Marin Baturov nabavlja lokalno.

Povećana trgovina Marina Baturova s Japanom dovela je do neočekivane koristi za europske potrošače. „U Japanu je kupac kralja”, kaže gđa Gueorguieva, a Marin Baturov poboljšao je svoju razinu usluga za korisnike kako bi zadovoljio te visoke standarde u korist svojih europskih klijenata. To pokazuje kako Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana, kao i svi trgovinski sporazumi EU-a, stvaraju pozitivne učinke od kojih svi imamo koristi.

Poveznice

Pravila o podrijetlu

Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice