Vrijhandelsovereenkomst EU-Nieuw-Zeeland

De overeenkomst schrapt douanerechten en bureaucratie waarmee Europese bedrijven worden geconfronteerd bij de uitvoer naar Nieuw-Zeeland.

De overeenkomst in één oogopslag

De vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland, die op 9 juli 2023 in Brussel is ondertekend, zal op 1 mei 2024 in werking treden.

Meer informatie

Houd er rekening mee dat de informatie op deze pagina in 2022 is geproduceerd. Het is belangrijk op te merken dat vanwege het dynamische karakter van handelsbetrekkingen sommige gegevens mogelijk niet langer actueel zijn. Zie voor meer informatie over de handelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland de belangrijkste elementen van de handelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland. 

Om de uitgebreide tekst van de overeenkomst te verkennen, navigeert u naar EU-Nieuw-Zeeland: Tekst van de overeenkomst. De tekst is gemakkelijk te raadplegen in hoofdstukken en bijlagen.

Hoogtepunten

De huidige bilaterale handel van de EU met Nieuw-Zeeland bedraagt nu al 7,8 miljard euro per jaar voor goederen en 3,7 miljard euro voor diensten. De EU exporteert naar Nieuw-Zeeland goederen ter waarde van 5,5 miljard euro per jaar en importeert Nieuw-Zeelandse producten ter waarde van 2,3 miljard euro, wat resulteert in een handelsoverschot voor de EU van 3,2 miljard euro.

Wat diensten betreft, voert de EU meer dan twee keer zoveel uit als zij importeert: 2,6 miljard euro aan diensten die door EU-bedrijven aan klanten in Nieuw-Zeeland worden geleverd, tegenover 1,1 miljard euro aan diensten die door bedrijven uit Nieuw-Zeeland aan EU-klanten worden geleverd.

Volgens een effectbeoordeling van de vrijhandelsovereenkomst zal de handel tussen Nieuw-Zeeland en de EU naar verwachting met 30 % toenemen, waarbij alleen al de afschaffing van de tarieven bedrijven 140 miljoen EUR aan rechten per jaar zal besparen. Bovendien zouden de investeringsstromen van de EU naar Nieuw-Zeeland met meer dan 80 % kunnen toenemen.

De overeenkomst:

  • aanzienlijke economische kansen creëert voor bedrijven, landbouwers en consumenten;
  • eerbiedigt de Klimaatovereenkomst van Parijs en de fundamentele arbeidsrechten, afdwingbaar door middel van handelssancties als laatste redmiddel, en
  • versterkt de banden van de EU met een gelijkgestemde bondgenoot in de economisch dynamische Indo-Pacifische regio.

Belangrijkste elementen van de overeenkomst

  1. Handel in goederen

De overeenkomst schrapt de rechten op alle EU-goederen die naar Nieuw-Zeeland worden uitgevoerd bij de inwerkingtreding ervan, met inbegrip van levensmiddelen en dranken en bijzonder hoge rechten op industriële producten. Ook worden de EU-rechten op de meeste Nieuw-Zeelandse goederen die naar de EU worden uitgevoerd, afgeschaft of aanzienlijk verlaagd.

  1. Oorsprongsregels

De EU en Nieuw-Zeeland zijn oorsprongsregels overeengekomen die ervoor zorgen dat alleen producten die op significante wijze in een van de partijen zijn verwerkt, in aanmerking komen voor de tariefpreferenties van de overeenkomst. De oorsprongsdocumentatie is gebaseerd op zelfcertificering door bedrijven. De controle is gebaseerd op contacten met de importeur door de lokale douane en kan worden gevolgd door administratieve samenwerking tussen de douaneautoriteiten.

  1. Douane en handelsbevordering

De EU en Nieuw-Zeeland streven naar efficiënte douaneprocedures voor handelaren, met adequate bepalingen ter waarborging van de transparantie van de wetgeving, formulieren, procedures die aan de grens moeten worden nageleefd, gemakkelijke toegang tot informatie over toegepaste tarieven, toegang tot contactpunten in geval van vragen en raadpleging van bedrijven voorafgaand aan de vaststelling van nieuwe douanewetgeving.

  1. Handelsremedies

De overeenkomst bevestigt de mogelijkheid om oneerlijke handel tussen de partijen aan te pakken door gebruik te maken van de handelsbeschermingsinstrumenten (antidumping, antisubsidie, mondiale waarborgen). De overeenkomst omvat ook een bilateraal vrijwaringsmechanisme, dat de EU en Nieuw-Zeeland in staat stelt tijdelijke maatregelen in te stellen indien een aanzienlijke toename van de preferentiële invoer hun binnenlandse bedrijfstak ernstige schade berokkent of dreigt te berokkenen.

  1. Sanitaire en fytosanitaire maatregelen

Het hoofdstuk over sanitaire en fytosanitaire aangelegenheden (SPS), dat betrekking heeft op voedselveiligheid, de gezondheid van dieren en planten, antimicrobiële resistentie (AMR) en fraude in verhandelde goederen, handhaaft hoge normen. De overeenkomst bevestigt de beginselen van de WTO-overeenkomst inzake sanitaire en fytosanitaire maatregelen, met inbegrip van het "voorzorgsbeginsel", dat inhoudt dat overheidsinstanties een wettelijk recht hebben om op te treden ter bescherming van de gezondheid van mensen, dieren of planten, of het milieu, in het licht van een waargenomen risico, zelfs wanneer de wetenschappelijke analyse niet overtuigend is.

  1. Duurzame voedselsystemen

De EU en Nieuw-Zeeland werken samen om het beleid te versterken en programma’s vast te stellen die bijdragen tot de ontwikkeling van duurzame, inclusieve, gezonde en veerkrachtige voedselsystemen en om gezamenlijk deel te nemen aan de transitie naar duurzame voedselsystemen.

  1. Dierenwelzijn

De EU en Nieuw-Zeeland verbinden zich ertoe bilateraal en internationaal samen te werken om de ontwikkeling en toepassing van wetenschappelijk gefundeerde dierenwelzijnsnormen te bevorderen.

  1. Technische handelsbelemmeringen

De overeenkomst bevordert de transparantie en het gebruik van internationale normen om de markttoegang te vergemakkelijken en tegelijkertijd het beschermingsniveau te waarborgen dat elke partij passend acht. Bedrijven uit de EU kunnen aantonen dat zij voldoen aan de technische voorschriften van Nieuw-Zeeland door middel van conformiteitsbeoordelingen die in de EU worden uitgevoerd door erkende instanties voor bepaalde sectoren. Nieuw-Zeeland heeft ermee ingestemd EU-typegoedkeuringscertificaten voor motorvoertuigen te aanvaarden en veel van deze categorieën die in de EU zijn goedgekeurd, hebben geen verdere certificering nodig. Markerings- en etiketteringsvoorschriften kunnen ook op het grondgebied van de invoerende partij worden uitgevoerd en beide partijen kunnen samenwerken op het gebied van markttoezicht. De overeenkomst bevat speciale bepalingen inzake wijn en gedistilleerde dranken om een platform te bieden voor het bevorderen van normen bij de productie en etikettering van wijn, teneinde de convergentie van die normen te vergroten.

  1. Liberalisering van investeringen en handel in diensten

De overeenkomst zorgt voor een gelijk speelveld tussen dienstverleners uit de EU en hun concurrenten in Nieuw-Zeeland. De diensten omvatten een breed scala aan sectoren en er bestaan sectorspecifieke regelgevingsbepalingen voor bezorgdiensten, telecommunicatie, financiële diensten en internationale zeevervoersdiensten. De overeenkomst bevat ook bepalingen over het verkeer van beroepsbeoefenaren voor zakelijke doeleinden, zoals managers of specialisten die EU-ondernemingen aan hun dochterondernemingen in Nieuw-Zeeland en hun familieleden ter beschikking stellen.

  1. Digitale handel

De overeenkomst zorgt voor voorspelbaarheid en rechtszekerheid voor bedrijven en een veilige onlineomgeving voor consumenten die grensoverschrijdende digitale handelstransacties verrichten, neemt belemmeringen weg en voorkomt discriminatie tussen online- en offlineactiviteiten. Het vergemakkelijkt grensoverschrijdende gegevensstromen door te voorzien in een verbod op ongerechtvaardigde gegevenslokalisatievereisten, met behoud van een hoog niveau van bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer, dat een belangrijke bijdrage levert aan het vertrouwen in de digitale omgeving.

  1. Kapitaalverkeer, betalingen en overdrachten en tijdelijke vrijwaringsmaatregelen

In dit hoofdstuk wordt bepaald dat indien een bepaalde transactie op grond van de overeenkomst wordt geliberaliseerd (bv. de oprichting van een buitenlandse onderneming voor directe investeringen), ook het geld dat nodig is voor de transactie moet worden overgemaakt (bv. de inbreng van de investeerder in het kapitaal van de buitenlandse gelieerde onderneming, betalingen in verband met andere transacties, zoals de handel in goederen). Tegelijkertijd biedt dit hoofdstuk beide partijen de mogelijkheid om, indien nodig, maatregelen te nemen bij de toepassing van hun wet- en regelgeving, bijvoorbeeld met betrekking tot faillissement, handel of handel in effecten.

  1. Overheidsopdrachten

De EU en Nieuw-Zeeland openen wederzijds hun markten voor overheidsopdrachten die verder gaan dan wat reeds onder de WTO-overeenkomst inzake overheidsopdrachten (GPA) valt. Nieuw-Zeeland staat EU-bedrijven toe om op gelijke voet met lokale bedrijven in te schrijven op contracten met alle overheidsinstanties waarvan de aanbestedingsregels van toepassing zijn. In ruil daarvoor opent de EU voor Nieuw-Zeelandse leveranciers en dienstverleners de aanbesteding van alle goederen en diensten door centrale overheidsinstanties die nog niet onder de GPA vielen, de aanbesteding van gezondheidsgerelateerde goederen (farmaceutica en medische hulpmiddelen) door regionale overheidsinstanties en de aanbesteding van aanbieders van openbaar nut die actief zijn op het gebied van havens en luchthavens.

  1. Mededingingsverstorend gedrag en concentratiecontrole

De EU en Nieuw-Zeeland waren het erover eens dat in beide rechtsgebieden doeltreffende mededingingswetgeving moet worden gehandhaafd, die door operationeel onafhankelijke autoriteiten ten uitvoer wordt gelegd. Deze autoriteiten moeten op transparante en niet-discriminerende wijze optreden, met inachtneming van de rechten van de verdediging. De overeenkomst voorziet ook in samenwerking tussen de autoriteiten.

  1. Subsidies

De EU en Nieuw-Zeeland erkennen dat bepaalde subsidies de goede werking van de markten kunnen verstoren en het milieu kunnen schaden, en kwamen daartoe overeen dat in beginsel geen subsidies mogen worden verleend die de mededinging of de handel negatief beïnvloeden of het milieu schaden. Voorts zijn de EU en Nieuw-Zeeland het eens geworden over een alomvattend transparantiemechanisme waarmee subsidies aan zowel aanbieders van goederen als diensten openbaar moeten worden gemaakt.

  1. Staatsbedrijven

De overeenkomst bevat bindende regels voor het gedrag van staatsbedrijven, aangewezen monopolies en ondernemingen waaraan exclusieve of bijzondere privileges (SOE's) zijn toegekend. De regels zorgen voor een gelijk speelveld door van de staatsondernemingen te eisen dat zij handelen op basis van commerciële overwegingen en non-discriminatie. Dit betekent dat de aankoop- en verkoopbeslissingen van de staatsondernemingen commercieel gemotiveerd moeten zijn, overeenkomstig de beginselen van de markteconomie, op een wijze die een particuliere onderneming zou volgen.

  1. Intellectuele eigendom

De EU en Nieuw-Zeeland zijn het eens geworden over uitgebreide bepalingen inzake intellectuele eigendom voor de doeltreffende bescherming en handhaving van intellectuele-eigendomsrechten die innovatie en creativiteit voor de respectieve bedrijfstakken aanmoedigen. De overeenkomst bevat bepalingen over auteursrechten en naburige rechten, handelsmerken, tekeningen en modellen van nijverheid, plantenrassen en de bescherming van niet-openbaar gemaakte informatie, alsook solide bepalingen over de handhaving van intellectuele eigendom, met inbegrip van grensmaatregelen. Wat geografische aanduidingen (GA’s) betreft, beschermt de overeenkomst de volledige lijst van wijnen en gedistilleerde dranken uit de EU en 163 van de meest gerenommeerde GA’s voor levensmiddelen uit de EU, en voorziet zij in de mogelijkheid om in de toekomst meer GA’s toe te voegen. Dit maakt het illegaal om imitaties te verkopen.

  1. Handel en duurzame ontwikkeling

De overeenkomst bevat een specifiek hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling (TSD) dat betrekking heeft op arbeid, empowerment van vrouwen en milieu- en klimaatkwesties. Bovendien voorziet het hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling voor het eerst in de handelsovereenkomst van de EU in de mogelijkheid van handelssancties als laatste redmiddel in geval van ernstige schendingen van de kernverbintenissen inzake handel en duurzame ontwikkeling. Het beschermt het recht van beide partijen om te reguleren en verbiedt de partijen hun wetgeving te verzwakken of niet te handhaven om handel of investeringen aan te moedigen. De overeenkomst biedt maatschappelijke organisaties een actieve rol bij het toezicht op de uitvoering van de overeenkomst.

  1. Maori

De EU en Nieuw-Zeeland erkennen dat het belangrijk is dat alle Nieuw-Zeelanders, met inbegrip van Maori, kunnen profiteren van de handels- en investeringsmogelijkheden die de overeenkomst biedt. Bijzondere bepalingen zorgen ervoor dat de samenwerking op het gebied van de handel in Maori-producten wordt vergemakkelijkt en dat informatie wordt uitgewisseld.

  1. Betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld

De overeenkomst geeft het maatschappelijk middenveld een prominente rol bij de uitvoering ervan, onder meer wat betreft de bepalingen inzake handel en duurzame ontwikkeling. De EU en Nieuw-Zeeland zullen niet-gouvernementele organisaties, bedrijfs- en werkgeversorganisaties en vakbonden die actief zijn op het gebied van economische, duurzame ontwikkeling, sociale, mensenrechten-, milieu- en andere aangelegenheden, op de hoogte houden van de wijze waarop zij de overeenkomst uitvoeren. Deze maatschappelijke organisaties zullen hun mening kunnen geven en input kunnen leveren voor discussies over de wijze waarop het handelsgedeelte van de overeenkomst wordt uitgevoerd.

  1. Goede regelgevingspraktijken en samenwerking op regelgevingsgebied

De overeenkomst bevordert de transparantie van het regelgevingsproces en zorgt ervoor dat tijdig informatie beschikbaar is via openbare raadplegingen, effectbeoordelingen van voorgestelde regelgevingsmaatregelen en evaluaties van regelgevingsmaatregelen. Daarnaast kunnen Nieuw-Zeeland en de EU samenwerken op het gebied van regelgevingsactiviteiten van wederzijds belang.

  1. Kleine en middelgrote ondernemingen

De overeenkomst voorziet in de specifieke behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Het verplicht beide partijen om informatie over markttoegang te verstrekken op een specifieke kmo-website en creëert aan beide zijden een "kmo-contactpunt" om samen te werken bij het identificeren van manieren waarop deze bedrijven kunnen profiteren van de mogelijkheden die de overeenkomst biedt.

  1. Energie en grondstoffen

Het hoofdstuk over energie en grondstoffen vormt een aanvulling op de bepalingen van andere hoofdstukken die relevant zijn voor energie (goederen, diensten en investeringen, technische handelsbelemmeringen, staatsbedrijven, overheidsopdrachten) en biedt op een aantal gebieden aanzienlijke waarde. Het hoofdstuk verbiedt exportmonopolies voor energie of grondstoffen, ongerechtvaardigd overheidsingrijpen in de prijsstelling van energiegoederen en grondstoffen en verbiedt uitvoer of dubbele prijsstelling wanneer de uitvoerprijzen boven de binnenlandse prijzen zouden worden vastgesteld.

  1. Geschillenbeslechting

De overeenkomst voorziet in een eerlijk, efficiënt en doeltreffend mechanisme om geschillen op te lossen die zich kunnen voordoen met betrekking tot de interpretatie en toepassing van de bepalingen ervan. Het omvat onder meer onafhankelijke panelleden en een eerlijke rechtsbedeling en transparantie door middel van openbare hoorzittingen, de publicatie van besluiten en de mogelijkheid voor belanghebbenden om schriftelijk hun standpunt kenbaar te maken.

Overeenkomst inzake preferentiële oorsprong en tariefafbraak

Preferentiële behandeling

Wederzijdse toekenning van preferentiële tarieven tussen Nieuw-Zeeland en de Europese Unie (EU) om de handelsbetrekkingen te versterken.

Tariefontmanteling

De tariefafbraak begint met ingang van 1 mei 2024, overeenkomstig hoofdstuk 2, artikel 2.5, en bijlage 2-A bij de overeenkomst.

  • Nieuw-Zeeland: De tariefafbraak volgt de specificaties in hoofdstuk 2, artikel 2.5, samen met bijlage 2-A, aanhangsel 2-A-2. Volledige afschaffing van de tarieven is verplicht bij de inwerkingtreding van de overeenkomst.
  • EU: De tariefafbraak is in overeenstemming met hoofdstuk 2, artikel 2.5, en bijlage 2-A, aanhangsel 2-A-1. De voltooiing wordt verwacht tegen 2031, waarbij bepaalde goederen onderworpen zijn aan douanerechten of een rechtenvrije behandeling genieten binnen de toegewezen contingenten.

Oorsprongsverordening

De oorsprongsregels zijn uiteengezet in hoofdstuk 3, afdelingen A tot en met C, van de overeenkomst, met inbegrip van productspecifieke oorsprongsregels in bijlage 3-B en aanhangsel 3-B-1.

  • PB L 2024/866 van 25.3.2024, blz. 51.
  • Bijlage 3-B en aanhangsel 3-B-1 (Oorsprongscontingenten) in samenhang met bijlage 3-A (Aantekeningen)
  • PB L 2024/866 van 25.3.2024, blz. 562 (bijlage 3-B)
  • PB L 2024/866 van 25.3.2024, blz. 543 (bijlage 3-A)

Bewijzen van oorsprong

  • Formeel: Er worden geen formele bewijzen van oorsprong verstrekt.
  • Niet-formeel: Aanvaardbare bewijzen omvatten een attest van oorsprong en de kennis van de importeur.
  • Tekst van de verklaring: Referenties bijlage 3-C (PB L 2024/866 van 25.3.2024, blz. 625) en, voor specifieke producten, aanhangsel 3-B-1 (Oorsprongscontingenten: PB L 2024/866 van 25.3.2024, blz. 620. Oorsprongsverklaringen zijn toegestaan voor meerdere zendingen binnen een periode van 12 maanden.
  • Geldigheid: Oorsprongsverklaringen zijn 12 maanden geldig.
  • Vrijstellingen: Informele oorsprongsverklaring is toegestaan voor niet-commerciële transacties
    • kleine pakketten van particulieren aan particulieren tot 500 EUR (invoer in de EU) of 1 000 NZD (invoer in Nieuw-Zeeland)
    • persoonlijke bagage van reizigers tot 1 200 EUR (invoer in de EU) of 1 000 NZD (invoer in Nieuw-Zeeland)

Oorsprongsregels

  • Algemene tolerantie: 10 % van de prijs af fabriek, behalve voor producten van de GS-hoofdstukken 50 tot en met 63, waarvoor de specifieke bepalingen van bijlage 3-A gelden
  • Drempelwaarde voor sets: 15 % van de prijs af fabriek voor niet van oorsprong zijnde onderdelen.
  • Territorialiteitsbeginsel: Naleving is verplicht.
  • Niet-manipulatie: Naleving is verplicht.
  • Verbod op teruggave: Niet van toepassing.
  • Scheiding van boekhouding: Van toepassing op vervangbare materialen en producten die vallen onder de GS-hoofdstukken 10, 15, 27, 28, 29, de posten 32.01 tot en met 32.07 of de posten 39.01 tot en met 39.14, indien een boekhoudkundige scheidingsmethode wordt gebruikt.

Cumulatie

Bilaterale cumulatie tussen de EU en Nieuw-Zeeland is toegestaan, waardoor gestroomlijnde handelsbetrekkingen worden vergemakkelijkt.

Factsheets

Gidsen

Deze pagina delen:

Snelle links