Κανόνες καταγωγής στην πανευρωμεσογειακή σύμβαση

Για να επωφεληθείτε από τον προτιμησιακό συντελεστή, το προϊόν σας πρέπει να συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες που αποδεικνύουν την καταγωγή του.

Πού μπορώ να βρω τους κανόνες καταγωγής;

Οι κανόνες καταγωγής καθορίζονται στην περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής (σύμβαση PEM).

Οι απαιτήσεις για τους κανόνες καταγωγής βάσει της σύμβασης PEM ορίζονται στο προσάρτημα I της σύμβασης PEM.

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πανευρωμεσογειακό σύστημα είναι διαθέσιμες στο εγχειρίδιο χρήστη

Λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής περιλαμβάνονται στο γενικό έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με τους κανόνες καταγωγής.

Είναι το προϊόν μου «καταγόμενο» σύμφωνα με τη σύμβαση PEM;

Στη σύμβαση PEM, ένα προϊόν θεωρείται καταγωγής ΕΕ ή συμβαλλόμενου μέρους της σύμβασης PEM, εάν:

  • που παράγονται εξ ολοκλήρου στην ΕΕ ή σε συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης PEM, ή
  • κατασκευάζονται στην ΕΕ ή σε συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης PEM με τη χρήση μη καταγόμενων υλών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ύλες αυτές έχουν υποστεί επαρκείς επεξεργασίες ή μεταποιήσεις πληρώντας τους ειδικούς κανόνες για το προϊόν που καθορίζονται στο παράρτημα IIΒλ.
    επίσης παράρτημα I «Εισαγωγικές σημειώσεις» στους ειδικούς κανόνες καταγωγής του προϊόντος. Επιπλέον, τοπροσάρτημα ΙΙ προβλέπει παρεκκλίσεις από τους ειδικούς κανόνες για ορισμένα προϊόντα.

 

Παραδείγματα των κύριων τύπωνκανόνων ανά προϊόν στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

  • ο κανόνας της προστιθέμενης αξίας — η αξία όλων των μη καταγόμενων υλών ενός προϊόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του
  • η αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης — η διαδικασία παραγωγής οδηγεί σε αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης μεταξύ των μη καταγόμενων υλών και του τελικού προϊόντος — π.χ. παραγωγή χαρτιού (κεφάλαιο 48 του εναρμονισμένου συστήματος) από μη καταγόμενο πολτό (κεφάλαιο 47 του εναρμονισμένου συστήματος)
  • ειδικές εργασίες — απαιτείται ειδική διαδικασία παραγωγής, για παράδειγμα η κλώση ινών σε νήματα — οι κανόνες αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης και της χημικής βιομηχανίας

 

Μπορείτε να βρείτε τους ισχύοντες ειδικούς κανόνες για το προϊόν στο My Trade Assistant.

Συμβουλές για να σας βοηθήσουν να συμμορφωθείτε με τους ειδικούς κανόνες για το προϊόν

Η συμφωνία παρέχει πρόσθετη ευελιξία για να σας βοηθήσει να συμμορφωθείτε με τους ειδικούς κανόνες για το προϊόν, όπως η ανοχή ή η σώρευση.

Ανοχή

  • ο κανόνας ανοχής επιτρέπει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί μη καταγόμενες ύλες που κανονικά απαγορεύονται από τον ειδικό κανόνα του προϊόντος έως το 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος
  • η ανοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση οποιουδήποτε ορίου μέγιστης αξίας μη καταγόμενων υλών που απαριθμούνται στους ειδικούς κανόνες προϊόντος
  • ειδικά όρια ανοχής ισχύουν για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα που κατατάσσονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του Εναρμονισμένου Συστήματος, τα οποία περιλαμβάνονται στις σημειώσεις 5 και 6 του παραρτήματος Ι «Εισαγωγικές σημειώσεις του πίνακα του παραρτήματος ΙΙ».

Σώρευση

Η σύμβαση PEM προβλέπει τρεις τρόπους σώρευσης της καταγωγής:

  • διμερής σώρευση — ύλες καταγωγής συμβαλλόμενου μέρους της σύμβασης PEM μπορούν να υπολογιστούν ως καταγόμενες από την ΕΕ (και αντιστρόφως) όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος
  • διαγώνια σώρευσηύλες καταγωγής ενός συμβαλλόμενου μέρους της σύμβασης PEM μπορούν να υπολογιστούν ως καταγόμενες από άλλο συμβαλλόμενο μέρος όταν εξάγονται σε τρίτο συμβαλλόμενο μέρος εντός της πανευρωμεσογειακής ζώνης. Ωστόσο, η διαγώνια σώρευση εφαρμόζεται μόνο εάν έχει συναφθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων συμβαλλόμενων μερών και οι εν λόγω χώρες εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες καταγωγής.
    — Ελέγξτε τον «πίνακα» (πίνακας που περιέχει όλες τις ισχύουσες συμφωνίες με χρήση της σύμβασης PEM) για να μάθετε μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών τη δυνατότητα εφαρμογής διαγώνιας σώρευσης.
  • ηπλήρης σώρευση λειτουργεί μεταξύ της ΕΕ και της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας, καθώς και μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία). Ο ΕΟΧ θεωρείται ενιαίο έδαφος, με κοινό «χαρακτήρα καταγωγής ΕΟΧ». Η πλήρης σώρευση επιτρέπει να ληφθούν υπόψη οι επεξεργασίες ή μεταποιήσεις που πραγματοποιούνται σε μη καταγόμενες ύλες στις εν λόγω χώρες για να σας βοηθήσουν να συμμορφωθείτε με τον ειδικό κανόνα του προϊόντος.

 

Πώς λειτουργεί η διαγώνια σώρευση;

Ηδιαγώνια σώρευση συμβαίνει μεταξύ πολλών διαφορετικών χωρών που έχουν τους ίδιους κανόνες καταγωγής και έχουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει όταν ένας παραγωγός αγαθών σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να εισάγει υλικά και να τα χρησιμοποιεί σαν να προέρχονται από τη χώρα του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη σύμβαση PEM, ένας Μολδαβός έμπορος που κατασκευάζει ρούχα για εξαγωγή στην ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιεί υφάσματα καταγωγής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Γεωργίας και Ουκρανίας (και/ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της σύμβασης PEM) για την παραγωγή των ενδυμάτων. Η απαίτηση διπλής μετατροπής (δηλαδή που παρασκευάζεται από νήματα) έχει εκπληρωθεί και τα ενδύματα θεωρούνται ότι κατάγονται από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας όταν εξάγονται στην ΕΕ και, ως εκ τούτου, θα επωφεληθούν από την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

 

Περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με τη σώρευση PEM μπορείτε να βρείτε εδώ

Άλλες απαιτήσεις

Τα προϊόντα πρέπει επίσης να πληρούν όλες τις άλλες εφαρμοστέες απαιτήσεις που καθορίζονται στη σύμβαση PEM, όπως η ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση, ή ο κανόνας άμεσης μεταφοράς:

Μεταφορά μέσω τρίτης χώρας: κανόνας άμεσης μεταφοράς

Τα καταγόμενα προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται από την ΕΕ σε συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης PEM (και αντιστρόφως) ή μέσω των εδαφών των συμβαλλόμενων μερών με τα οποία εφαρμόζεται η σώρευση χωρίς περαιτέρω μεταποίηση σε τρίτη χώρα.

Εάν τα προϊόντα παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών, επιτρέπονται οι ακόλουθες εργασίες:

  • εκφόρτωση
  • επαναφόρτωση
  • κάθε άλλη εργασία που αποσκοπεί στη διατήρηση προϊόντων σε καλή κατάσταση

Τα καταγόμενα προϊόντα μπορούν να μεταφέρονται με αγωγούς μέσω εδάφους άλλου από εκείνο των συμβαλλομένων μερών που ενεργούν ως μέρη εξαγωγής και εισαγωγής.

Η απόδειξη ότι πληρούνται οι όροι αυτοί παρέχεται στις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής με την προσκόμιση:

  • ενιαίο έγγραφο μεταφοράς (π.χ. φορτωτική) που καλύπτει τη διέλευση από τη χώρα εξαγωγής μέσω της τρίτης χώρας μέσω της οποίας διήλθαν τα εμπορεύματα·
  • πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές της τρίτης χώρας μέσω της οποίας μεταφέρετε τα εμπορεύματά σας. Το πιστοποιητικό αυτό πρέπει να πιστοποιεί ότι τα εμπορεύματα τελούσαν ανά πάσα στιγμή υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών της τρίτης χώρας· είτε
  • ελλείψει αυτών, τυχόν τεκμηριωμένα έγγραφα

Επιστροφή δασμών

Σύμφωνα με τη σύμβαση PEM, δεν είναι δυνατή η επιστροφή των δασμών που καταβλήθηκαν προηγουμένως για τις μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή προϊόντος που εξάγεται βάσει προτιμησιακού δασμού, εκτός από τις καθαρά διμερείς συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και

  • Αλγερία
  • Αίγυπτος
  • Ιορδανία
  • Μαρόκο
  • Τυνησία
  • Γάζα και Δυτική Όχθη

Καθαρά διμερές εμπόριο σημαίνει εάν δεν εφαρμόζεται διαγώνια σώρευση και το προϊόν δεν επανεξάγεται από χώρα εισαγωγής σε οποιαδήποτε από τις άλλες χώρες της ζώνης.

Διαδικασίες καταγωγής

Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες καταγωγής. Οι διαδικασίες καθορίζονται στον τίτλο V σχετικά με την απόδειξη καταγωγής και στον τίτλο VI σχετικά με τους διακανονισμούς διοικητικής συνεργασίας. Διευκρινίζουν π.χ. τον τρόπο δήλωσης της καταγωγής ενός προϊόντος, τον τρόπο διεκδίκησης προτιμήσεων ή τον τρόπο με τον οποίο οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύσουν την καταγωγή ενός προϊόντος.

Πώς να διεκδικήσετε ένα προτιμησιακό τιμολόγιο

Για να επωφεληθούν από προτιμησιακό δασμό, οι εισαγωγείς πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη καταγωγής.

Το πιστοποιητικό καταγωγής μπορεί να είναι είτε:

Δεν απαιτείται απόδειξη καταγωγής όταν η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει

  • 500 EUR στην περίπτωση μικρών δεμάτων ή
  • 1,200 EUR για προσωπικές αποσκευές.

Το πιστοποιητικό καταγωγής ισχύει για περίοδο 4 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης.

Πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή EUR-MED

  • Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR.1 ή EUR-MED εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής.
  • Το παράρτημα III στοιχεία α) και β) περιλαμβάνει τα υποδείγματα πιστοποιητικών EUR.1 και EUR-MED και παρέχει οδηγίες για τη συμπλήρωση.
  • Ο εξαγωγέας που υποβάλλει αίτηση για το πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι έτοιμος να υποβάλει έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων.

Περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο χρήσης του πιστοποιητικού EUR.1 ή του πιστοποιητικού EUR-MED παρέχονται στη σελίδα 72 του εγχειριδίου.

Δήλωση καταγωγής ή δήλωση καταγωγής EUR-MED

Οι εξαγωγείς μπορούν να δηλώσουν αυτοπροσώπως ότι το προϊόν τους κατάγεται από την ΕΕ ή το συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης PEM, προσκομίζοντας δήλωση καταγωγής. Η δήλωση καταγωγής μπορεί να γίνει με:

  • εγκεκριμένος εξαγωγέας
  • κάθε εξαγωγέας, εάν η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει τα 6,000 EUR.

Πώς να κάνετε μια δήλωση καταγωγής

Ο εξαγωγέας πρέπει να πληκτρολογεί, να σφραγίζει ή να εκτυπώνει την ακόλουθη δήλωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο που προσδιορίζει το προϊόν (παράρτημα IV α):

«Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ.... ) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι προτιμησιακής καταγωγής.»

Πώς να κάνετε μια δήλωση καταγωγής EUR-MED

Για την υποβολή δήλωσης καταγωγής EUR-MED, η δήλωση είναι η ακόλουθη (παράρτημα IV β):

«Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ....) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι προτιμησιακής καταγωγής.

— η σώρευση εφαρμόζεται με... (ονομασία της/των χώρας/χωρών).

- δεν εφαρμόζεται σώρευση»

Η δήλωση καταγωγής μπορεί να συνταχθεί σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ ή σε επίσημες γλώσσες της ζώνης PEM, όπως αναφέρεται στο παράρτημα IV στοιχεία α) και β) (η δήλωση σχετικά με τη σώρευση πρέπει πάντα να είναι στα αγγλικά). 

Πρέπει να υπογράψετε τη δήλωση καταγωγής σας με το χέρι. Εάν είστε εγκεκριμένος εξαγωγέας, απαλλάσσεστε από την υποχρέωση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι αναθέτετε στις τελωνειακές αρχές σας γραπτή δέσμευση ότι αποδέχεστε την πλήρη ευθύνη για κάθε δήλωση που σας ταυτοποιεί.

Επαλήθευση καταγωγής

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αν ένα εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι καταγόμενο ή πληροί άλλες απαιτήσεις καταγωγής. Η επαλήθευση βασίζεται στα εξής:

  • διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών των μερών εισαγωγής και εξαγωγής
  • έλεγχοι που διενεργούνται από τα τοπικά τελωνεία — δεν επιτρέπονται επισκέψεις του εισάγοντος μέρους στον εξαγωγέα.

Οι αρχές του εξάγοντος μέρους προβαίνουν στον τελικό προσδιορισμό της καταγωγής και ενημερώνουν τις αρχές του εισάγοντος μέρους για τα αποτελέσματα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις