Priča o iskustvu poduzeća:

Postupanje prema psima iz EU-a u korist trgovine

Postupanje prema psima iz EU-a u korist trgovine

Postupak uvoza ne bi mogao biti jednostavniji.
Peter Rasmussen, Sunde Godbidder

Za mala obiteljska poduzeća diljem Europe jednostavnost trgovine ključna je za njihov uspjeh. To je svakako slučaj s danskim poduzećem Sunde Godbidder koje pse liječi na bazi ribe. Osnivač Peter Rasmussen nabavlja svoje proizvode na Islandu.

Uvoz iz Islanda

G. Rasmussen odrastao je na Grenlandu i zbog toga ima izvrsno znanje o mnogim vrstama riba koje su obilne u sjevernom Atlantiku. Od početka svojeg poslovanja tražio je dobavljače na Islandu koji – zajedno s Lihtenštajnom, Norveškom i 27 država članica EU-a – čine Europski gospodarski prostor (EGP). Kao dio EGP-a Island je visoko integriran u jedinstveno tržište. Zakonodavstvo o hrani i veterinarskim pitanjima u potpunosti je usklađeno u okviru Sporazuma o EGP-u, a države EFTA-e koje su članice EGP-a u potpunosti sudjeluju u radu Europskog tijela za sigurnost hrane. Zbog toga je uvoz hrane/hrane za životinje iz EGP-a vrlo jednostavan.

Jednostavan postupak

Zahvaljujući Sporazumu o EGP-u gubi se vrlo malo papirologije ili vremena. Kako bi dao narudžbu, P. Rasmussen jednostavno šalje poruku elektroničke pošte svojem pouzdanom islandskom dobavljaču. Nakon što primi račun, on na računu upisuje carinski broj i prosljeđuje ga danskim carinskim tijelima. Proizvodi se zatim pakiraju i označavaju izravno u skladište Sunde Godbidder i odmah su spremni za distribuciju kupcima.

Kao malo poduzeće Sunde Godbidder nema stručni tim za upravljanje logistikom, tako da A. Rasmussen sam radi. Cijeni činjenicu da se može koristiti portalom Access2Markets na svojem materinjem danskom jeziku i da je postupak doista jednostavan.

Smatram da je način na koji se gradi početna stranica Access2Markets vrlo intuitivan. Mogu brzo i lako pronaći potrebne informacije.
Peter Rasmussen, Sunde Godbidder

Na primjer, koristi se alatom Moji trgovinski pomoćnik kako bi pronašao informacije o zahtjevima za proizvode za određene riblje vrste, kao i podatke o trgovinskim tokovima između Islanda i Danske. Odjeljak o zahtjevima u pogledu uvoza bio je posebno koristan jer se u njemu detaljno navode dokumenti koji su mu potrebni, kao i posebni zahtjevi za proizvode u pogledu zdravlja, označivanja itd. Prema g. Rasmussenu, „to je složeno područje koje je zaista pojednostavnjeno, što ga čini razumljivim svim korisnicima.”

Međunarodna trgovina može biti ogroman izgled za mala poduzeća. Trgovinski sporazumi i alati EU-a, kao što je portal Access2Markets, malim poduzećima kao što je Sunde Godbidder daju povjerenje da šire svoju mrežu.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice