Priča o iskustvu poduzeća:

Uklanjanje prepreka: Portugalsko poduzeće za papir ponovno dobiva pristup turskom tržištu za nepremazani papir bez drva

Uklanjanje prepreka: Portugalsko poduzeće za papir ponovno dobiva pristup turskom tržištu za nepremazani papir bez drva

Zajedničkim naporima Europske komisije, država članica (posebno Portugala) i europske industrije papira, uključujući njezino europsko udruženje CEPI i suradnju Türkiyea, trgovinska ograničenja mogla bi se u konačnici ukinuti. To je vrlo vrijedno za naše poduzeće jer smo zadržali pristup važnom turskom tržištu za UWF papir.

Murat Kaplan
Sales Manager
The Navigator Company

Trgovačko društvo

Murat Kaplan Sales Manager The Navigator Company: „Društvo Navigator vodeće je robne marke vrhunskih ureda za papir sa sjedištem u Portugalu. Prisutan je u više od 110 zemalja diljem svijeta i ima više od 3100 izravnih zaposlenika, od kojih je velika većina (oko 2900) zaposlena u Portugalu.”

Pristup tržištima trećih zemalja ključan je za nas

„Naše poduzeće izvozi oko 95 % svoje proizvodnje papira u 123 zemlje diljem svijeta. Sposobnost trgovine u slobodnom i pravednom globalnom okruženju stoga je ključna za nas.  Türkiye je važno izvozno tržište za Navigator. Posljednjih smo godina u Türkiye izvozili papirnate proizvode u vrijednosti od približno 65 milijuna EUR godišnje. ”

Pitanje pristupa tržištu: Turske mjere nadzora i neautomatsko izdavanje uvoznih dozvola za nepremazani papir bez drva

Dana 21. lipnja 2014. turska nadležna tijela pokrenula su ispitni postupak o zaštitnim mjerama u vezi s uvozom nepremazanog bezdrvnog papira (UWF papir) iz svih izvora. Taj je ispitni postupak uglavnom bio usmjeren na uvoz UWF papira iz Finske, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke i Slovenije. 

Nakon tog ispitnog postupka o zaštitnim mjerama europski proizvođači na čelu s Navigatorom dokazali su turskim vlastima da nema pravnog ili gospodarskog slučaja za uvođenje zaštitnih mjera. Zbog toga Türkiye nije uveo mjere.”

„S pomoću zajedničkih napora Europske komisije, država članica (posebno Portugala) i europske industrije papira, uključujući njezino europsko udruženje CEPI i suradnju Türkiyea, s vremenom bi se moglo ukloniti ograničenje trgovine. To je vrlo vrijedno za naše poduzeće jer smo zadržali pristup važnom turskom tržištu za UWF papir.

„Umjesto toga, turske su vlasti 28. kolovoza 2015. uvele disruptivni sustav nadzora i praćenja uvoza. U tu je svrhu Türkiye uspostavio neautomatski sustav izdavanja uvoznih dozvola koji se temelji na visokom minimalnom cjenovnom pragu (1,1200 USD/tona). To je uzrokovalo znatnu i nepoštenu prepreku trgovini papirom između EU-a i Türkiye UWF-a, što je utjecalo na izvoz iz EU-a u vrijednosti od 150 milijuna EUR, uključujući uredski papir, papir za knjige i omotnice te papir koji se upotrebljava za izravno stavljanje na tržište pošte. Te opterećujuće mjere posebno su utjecale na Navigator. ”

Problem je sada riješen u okviru partnerstva EU-a za pristup tržištu

„Savjetodavnom odboru za pristup tržištu (MAAC) skrenuli smo pozornost na to pitanje. Europska komisija pokrenula je 7. srpnja 2017. ispitni postupak u skladu s Uredbom EU-a o trgovinskim preprekama na zahtjev Konfederacije europskih industrija papira (CEPI). Türkiye je 7. prosinca 2017. odlučio ukinuti nadzor i praćenje uvoza za UWF papir. Komisija je u ožujku 2018. donijela izvješće Odboru za trgovinske prepreke u kojem je zaključila da mjera ne bi bila u skladu s pravilima WTO-a i carinske unije EU-Türkiye. Međutim, s obzirom na ukidanje turske mjere za dokument UWF-a, Komisija je izjavila da EU neće dalje raditi na tom pitanju, već će nastaviti pomno pratiti situaciju.”

 

Stajalište industrije – Konfederacija europskih industrija papira (CEPI)

„Društvo Navigator jedno je od najaktivnijih poduzeća u našem sektoru. Bez straha su na novim tržištima diljem svijeta. Zbog toga dobivamo mnogo informacija o novim preprekama pristupu tržištu koje se pojavljuju na različitim tržištima.

Kad nas je Navigator obavijestio o preprekama pristupu tržištu u Türkiyeu, nismo oklijevali upotrijebiti okvir partnerstva za pristup tržištu kako bismo o tom pitanju odmah izvijestili Komisiju. EU je zatim postavio to pitanje Türkiyeu, čime je taj problem naposljetku riješen. Drago nam je što je naš zajednički rad pridonio uklanjanju prepreke i povećao mogućnosti izvoza Navigatora.

Međutim, društvoNavigator nije jedino koje je imalo koristi od uklanjanja te prepreke.  Naš sektor zajedno čini 22 % svjetske proizvodnje, 81 milijardu EUR godišnjeg prometa za europsko gospodarstvo i izravno zapošljava više od 175,000 ljudi.

Nakon ukidanja turske mjere nadzora i naknadne suspenzije istrage Uredbe EU-a o trgovinskim preprekama koju je pokrenula Europska komisija na zahtjev CEPI-ja, glavni direktor Udruge Sylvain Lhôte dao je sljedeću javnu izjavu:

CEPI se ponosi svojom snažnom predanošću slobodnoj trgovini sa svojim partnerima. Pohvalna je odluka turskih vlasti o uklanjanju tih nepoštenih mjera; međutim, to pitanje nikada nije trebalo eskalirati. Očekujemo da će turske vlasti u budućnosti ispuniti svoje obveze na temelju Sporazuma o carinskoj uniji između EU-a i Türkiyea.” CEPI je paneuropsko udruženje koje predstavlja industriju šumskih vlakana i papira. U okviru svojih 18 nacionalnih udruženja CEPI okuplja 495 poduzeća koja posluju s više od 900 tvornica celuloze i papira diljem Europe i koja proizvode papir, karton, celulozu i druge proizvode od bioloških sirovina.”

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice