Träffar i ordlistan för ”E” (19)
Lista med term i ordlistan:
Handels- och utvecklingsavtal mellan EU och länderna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna), som ska underlätta integrationen i världsekonomin genom en gradvis liberalisering av handeln och ett förbättrat handelsrelaterat samarbete. De fastställs inom ramen för AVS-EU-partnerskapsavtalet (det så kallade Cotonouavtalet) som styr förbindelserna mellan EU och AVS-länderna.
Enligt avtalen om ekonomiskt partnerskap är EU:s marknader omedelbart och helt öppna, medan AVS-länderna har 15 år på sig att öppna sig för import från EU (med skydd för känslig import) och i undantagsfall upp till 25 år.
Relaterat innehåll:
Ekonomiska partnerskapsavtal (EPA)
EPA – Östafrikanska gemenskapen
SADC-STATEN: Södra Afrikas utvecklingsgemenskap
Det ekonomiska partnerskapsavtalet mellan EU och Cariforum
Interimsavtalet om partnerskap mellan EU och Stillahavsstaterna
Vad är e-handel?
Handeln underlättas i dag i hög grad av onlineplattformarna för e-handel. Dessa kan antingen vara enskilda e-handelsplattformar, dvs. egna onlinebutiker, eller plattformar där ett företag erbjuder ett gränssnitt och vanligtvis backoffice-programvara för olika säljare och köpare (till exempel Ebay eller Amazon). E-handelsplattformar underlättar handeln eftersom de gör det möjligt för säljare från ett land att lätt komma i kontakt med kunder från andra länder. Försäljare kan marknadsföra och erbjuda sina varor och tjänster på sådana plattformar till många potentiella kunder. På samma sätt underlättar sådana plattformar sökandet efter lämpliga produkter för kunderna, eftersom de kommer att presenteras tillsammans med och jämföra olika säljare. Kunder kan vara antingen slutanvändare eller andra företag som använder dessa varor för sin egen produktionsprocess eller tjänst.
Om du överväger att sälja din produkt via sådana onlinekanaler till kunder på utländska marknader är det ändå nödvändigt att bedöma samma exportkrav som för traditionella försäljningskanaler. Vid försäljning av små mängder till slutanvändare är det viktigt att informera dig om reglerna för stöd av mindre betydelse. Sådana regler undantar ofta poster av lågt värde från taxor och har endast minimala formella krav på den nödvändiga dokumentationen. Läs mer om stöd av mindre betydelse här
Beroende på vilka produkter du vill sälja kan ytterligare krav behöva bedömas. Du behöver t.ex. överväga frågor om de betalningsvägar som används på nätet, om kraven på din målmarknad om dataskydd och gränsöverskridande överföring av data, eller om hur man hanterar lagerhållning och logistik.
Du kan vända dig till handelskamrar, exportfrämjande organ, konsulter eller liknande institutioner för att hjälpa till med denna process (LÄNK till användbara kontakter). Enterprise Europe Network ger också en allmän handledning för små och medelstora företag om e-handel i Europa som innehåller information om utomeuropeiska marknader.
I allmän lag, en rättsakt, ett beslut eller en dom som påverkar alla parter, inte bara de direkt berörda.
Europeiska unionen (EU) består av 27 länder (Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Estland, Irland, Grekland, Spanien, Frankrike, Kroatien, Italien, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Ungern, Malta, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Slovakien, Finland och Sverige), från och med den 1 februari 2020. (Förenade kungariket lämnade EU den 31/1/2020)
Valutan i de länder som ingår i euroområdet.
En rad enskilda avtal mellan EU och partnerländerna i Medelhavsområdet i samband med Barcelonaförklaringen. Tillämpningsområdet för dessa avtal är i huvudsak begränsat till handel med varor och ett antal bilaterala förhandlingar pågår eller förbereds för att fördjupa associeringsavtalen.
Dessa pågående eller framtida förhandlingar rör ytterligare liberalisering av handeln med jordbruksprodukter, liberalisering av handeln med tjänster, ackreditering och godtagande av industriprodukter samt lagstiftningskonvergens.
Unionen mellan EU:s medlemsstater och 16 länder söder om Medelhavet bygger på samarbetsavtal, som syftar till att främja ekonomisk integration och demokratiska reformer i EU:s grannländer i söder, i Nordafrika och Mellanöstern.
System för ursprungskumulation mellan EU, Eftastaterna, Türkiye, de länder som undertecknat Barcelonaförklaringen, västra Balkan och Färöarna.
Den tidigare regionala organisationen syftade till att skapa ekonomisk integration mellan medlemsstaterna. Den inrättades genom Romfördraget 1957. När Europeiska unionen bildades 1993 bildades EEG och döptes om till Europeiska gemenskapen (EG). Under 2009 absorberades gemenskapens institutioner in i EU:s bredare ram och samhället upphörde att existera.
Förenar EU:s medlemsstater och de tre Eftastaterna i EES (Island, Liechtenstein och Norge) i en inre marknad som styrs av samma grundläggande regler. Dessa regler syftar till att göra det möjligt för varor, tjänster, kapital och personer att röra sig fritt inom EES i en öppen och konkurrensutsatt miljö, ett begrepp kallat de fyra friheterna.