Henkinen omaisuus

Mitä teollis- ja tekijänoikeudet ovat?

 

Teollis- jatekijänoikeuksilla tarkoitetaan luonnoksia, kuten keksintöjä, kirjallisia ja taiteellisia teoksia, malleja ja symboleja sekä yritysten käyttämiä nimiä ja kuvia.

  • yrityksille on tärkeää, että niiden teollis- ja tekijänoikeudet suojataan teollis- ja tekijänoikeuksilla.
  • Teollis- ja tekijänoikeudet suojaavat keksijöitä, luovan työn tekijöitä ja yrityksiä muilta, jotka hyötyvät virheellisesti luonnoksistaan tai keksinnöistään
  • Teollis- ja tekijänoikeudet antavat yrityksille mahdollisuuden ansaita takaisin rahat, jotka ne ovat investoineet tuotteen tai maineen kehittämiseen – kun yrityksen ideat, tuotemerkit tai tuotteet on laittomasti valmistettu ja väärennetty, se vähentää yrityksen mahdollisuuksia kasvaa ja työllistää ihmisiä
  • Teollis- ja tekijänoikeudet tarjoavat kuluttajille takuita tavaramerkeillä ja maantieteellisillä merkinnöillä, joista käy ilmi luodun alkuperä ja jotka voivat toimia laatuindikaattoreina.
  • väärennetyt tuotteet voivat vaarantaa kansalaisten turvallisuuden tai terveyden esimerkiksi ajoneuvojen varaosien tai lääkkeiden osalta

 

Teollis- ja tekijänoikeudet tarjoavat yrityksellesi oikeudellisen suojan.

Tärkeimmät teollis- ja tekijänoikeudet

Patentteja

Patentit suojaavat keksintöä tai teknistä tuotetta tai menetelmää. On laitonta, että muut valmistavat, käyttävät, jälleenmyyvät, vuokraavat tai toimittavat patentoitua esinettä tai menetelmää. Patentinhaltija voi kuitenkin antaa muille luvan tähän myöntämällä patenttilisenssin. Patentin lisensointi on patentinhaltijan ja patentin käyttöä haluavan välinen sopimus. Se edellyttää yleensä maksua ajokortin ottaneelta henkilöltä.

Tekijänoikeus

Tekijänoikeus suojaa kirjallisuus-, apuraha-, tiede- ja taideteoksia, kuten kirjoja ja artikkeleita, elokuvia, maalauksia, musiikkia, pelejä, valokuvia ja ohjelmistoja. Yritysten on tärkeää muistaa, että tekijänoikeus on olemassa automaattisesti. Tämä tarkoittaa, että rekisteröityminen tai hakeminen ei ole tarpeen. Esimerkiksi jokainen, joka tekee piirustuksen, omistaa sen tekijänoikeudet automaattisesti.

Lähioikeudet tai lähioikeudet

Tekijänoikeuden lisäksi on olemassa ”naapurioikeuksia”, joita kutsutaan joskus lähioikeuksiksi. Lähioikeudet ovat tekijänoikeuksien haltijan äänitallenteiden soittamisesta yleisölle maksettavia tekijänoikeuskorvauksia. Jokaiseen lauluun liittyy kahdentyyppisiä tekijänoikeuksia: yksi laulun koostumukselle ja toinen laulun tallentamiselle. Koostumuksen tekijänoikeus maksaa laululle ja kustantajalle, kun taas äänitteiden tekijänoikeus maksaa laulu- ja tallenteen tallentaneelle taiteilijalle. Tekijänoikeuden tavoin nämä oikeudet syntyvät automaattisesti.

Tavaramerkit

Yrityksesi voi käyttää tavaramerkkiä erottaakseen tuotteensa tai palvelunsa kilpailijoiden tuotteista ja palveluista. Tavaramerkkioikeudet suojaavat tuotteiden tai palvelujen nimiä. Ne suojaavat myös tuotteen logoa ja sen pakkauksen ulkoasua. Yrityksen on rekisteröitävä tavaramerkkisi, jos haluat suojata sitä.

Mallioikeudet

Mallioikeudet suojaavat kaksi- tai kolmiulotteisten tuotteiden ulkoasua. Näitä ovat muun muassa tapettikuviot, tekstiilit ja kotitalousesineiden, kuten hälytyskellojen, lelujen ja tuolien, suunnittelu. Mallin on oltava uusi ja omaperäinen. Tällaisen suojan saamiseksi malli on lähtökohtaisesti ensin rekisteröitävä. Joissakin tapauksissa malli on kuitenkin automaattisesti suojattu EU:ssa ilman ennakkorekisteröintiä.

Maantieteelliset merkinnät

Maantieteellinen merkintä on merkki, jota käytetään tuotteissa, joilla on tietty maantieteellinen alkuperä ja joiden ominaisuudet tai maine johtuvat kyseisestä alkuperästä.

Esimerkiksi Darjeeling-tee. Alueella, jolla Darjeelingin maantieteellinen merkintä on suojattu, Darjeeling-teen tuottajat voivat kieltää ilmaisun ”Darjeeling” käytön teestä, jota ei ole viljelty heidän teepuutarhoissaan tai jota ei ole tuotettu maantieteellisen merkinnän käytännesäännöissä vahvistettujen vaatimusten mukaisesti.

Maantieteellisiä merkintöjä käytetään tyypillisesti maataloustuotteissa, elintarvikkeissa, viinissä ja tislatuissa alkoholijuomissa, käsiteollisuudessa ja teollisuustuotteissa. Maantieteellisen merkinnän on osoitettava, että tuote on peräisin tietystä paikasta. Lisätietoja on saatavilla täällä.

Kasvinjalostajien oikeudet

Kasvinjalostajat voivat vedota kasvinjalostajanoikeuksiin suojatakseen uusia kasvilajikkeitaan (näiden yksinoikeuksien saamiseksi lajikkeen on oltava uusi, erottuva, yhtenäinen ja pysyvä). Nämä uudet lajikkeet ovat usein peräisin pitkistä ja kalliista jalostusprosesseista.

Kasvinjalostajanoikeudet antavat jalostajalle yksinomaisen määräysvallan uuden lajikkeen lisäysaineistoon (mukaan lukien siemenet, kasvin pistokkaat ja osastot sekä kasvikudosviljely) ja korjattuun aineistoon (johon kuuluvat leikkokukat, hedelmät ja lehti) useiden vuosien ajan.

Näiden oikeuksien ansiosta jalostaja voi päättää ryhtyä lajikkeen yksinmyyjäksi tai myöntää lisenssejä muille.

Monissa maissa kasvinjalostajanoikeudet perustuvat uusien kasvilajikkeiden suojaamista koskevaan kansainväliseen yleissopimukseen ja teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyviä näkökohtia koskevaan WTO:n sopimukseen.

Tietokantaoikeudet

Tietokannat, jotka koostuvat tilattujen tietojen kokoelmista, voidaan suojata tietokantaoikeuksilla. Yrityksen kannalta tietokannan luominen vaatii usein huomattavia ajan ja rahan investointeja. Omistajalla on oikeus vastustaa tietokannansa olennaisten osien kopiointia.

Yritykset ja teollis- ja tekijänoikeudet lyhyesti

Riippumatta yrityksestäsi tai sen tarjoamasta palvelusta on todennäköistä, että käytät ja luot teollis- ja tekijänoikeuksia.

Esimerkiksi

  • useimmilla yrityksillä on kauppanimi tai yksi tai useampi tavaramerkki, ja niiden olisi harkittava niiden suojaamista.
  • lähes kaikilla yrityksillä on arvokasta luottamuksellista liiketoimintatietoa, kuten asiakastietokantoja tai myyntistrategioita, joita ne saattavat haluta suojata
  • monet yritykset kehittävät myös luovia alkuperäismalleja tai keksivät tai parantavat tuotteita tai palveluja – yritykset voivat myös tuottaa ja levittää tekijänoikeudella suojattuja teoksia.

Yrityksen olisi mietittävä, miten teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmää voidaan parhaiten käyttää omaksi hyödyksi.

  • Yrityksen on otettava huomioon, mitä teollis- ja tekijänoikeuksien ja liikesalaisuuksien suojelu, hallinta ja valvonta edellyttää, jotta omaisuudestasi saadaan paras mahdollinen kaupallinen tulos.
  • Jotkin yritykset saattavat pitää teollis- ja tekijänoikeuksien rekisteröintiä kalliina, erityisesti jos ne ovat pieniä yrityksiä.
  • On kuitenkin muistettava, että tiettyjä teollis- ja tekijänoikeuksia voidaan nauttia ilman muodollista menettelyä ja ilman virallisia maksuja – tämä koskee tekijänoikeuksia ja rekisteröimättömiä malleja.

On mahdollista, että yrityksesi käyttää teollis- ja tekijänoikeuksia, jotka kuuluvat muille.

  • Tällaisissa tilanteissa voit ostaa sen tai saada oikeuden käyttää sitä lisenssin avulla. Näin vältetään riita-asia ja siitä seuraava kallis riita-asia.

Lisätietoa teollis- ja tekijänoikeuksien eduista täällä.

Teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen valvonta

Jos katsot, että teollis- ja tekijänoikeudet ovat vaarantuneet, kannattaa harkita asiantuntijan, mahdollisesti oikeudellisen neuvonnan, pyytämistä.

  • pyydämme Teitä lähettämään teollis- ja tekijänoikeuksien väitetylle loukkaajalle virallisen kirjeen, jota kutsutaan lopettamiskirjeeksi.
  • siinä olisi kerrottava mahdollisista ristiriitatilanteista yrityksen teollis- ja tekijänoikeuksien ja heidän liiketoimintansa välillä – siinä olisi yksilöitävä tarkka ristiriita ja siinä voitaisiin myös ehdottaa mahdollista ratkaisua ongelmaan.
  • jos oikeudenloukkaaja loukkaa oikeuksiasi tahattomasti, kieltokirje voisi lopettaa loukkauksen tai antaa sinulle mahdollisuuden neuvotella lisenssisopimus viemättä asiaa tuomioistuimen käsiteltäväksi.
  • teollis- ja tekijänoikeuksien tahallisista loukkauksista, kuten väärentämisestä ja piratismista, voidaan pyytää apua lainvalvontaviranomaisilta.

 

Jos katsot, että se on etujenne mukaista välttää tuomioistuinmenettelyjä, on olemassa myös vaihtoehtoisia riitojenratkaisumekanismeja, kuten välimies- ja sovittelumenettelyjä, joita voisit harkita.

Mikä on kaupan ja teollis- ja tekijänoikeuksien välinen yhteys?

Yritykset eivät enää enää kuljeta tavaroita ulkomaille. Innovointi, luovuus ja brändi lisäävät niiden kaupan arvoa huomattavasti aiempaa enemmän. Yrityksen tietämys uudesta teknologiasta, ideoista, menetelmistä ja tekniikoista on tärkeä voimavara.

Suojelemalla yritysideoita, joilla on tehokkaat teollis- ja tekijänoikeudet, hallitukset edistävät yritysten innovointia ja luovuutta, koska ne voivat lisätä liiketoimintaasi ja luoda työpaikkoja.

Monet EU:n yritykset harjoittavat liiketoimintaa ulkomailla. Kun teollis- ja tekijänoikeuksien merkitys kansainvälisessä kaupassa kasvaa, erot teollis- ja tekijänoikeuksien suojan ja täytäntöönpanon tasossa eri puolilla maailmaa voivat luoda jännitteitä.

Maat, joilla on paljon teollis- ja tekijänoikeuksia ulkomailla, pyrkivät puolustamaan omia kaupallisia etujaan pyytämällä muita hallituksia laatimaan tehokkaita sääntöjä tai panemaan teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat säännöt täytäntöön omassa maassaan.

Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevista uusista kauppasäännöistä sopiminen on tärkeä keino lisätä turvallisuutta ja ennustettavuutta sekä ratkaista teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvät riidat ulkomailla järjestelmällisemmin.

Kansainvälisesti on useita teollis- ja tekijänoikeuksia koskevia sopimuksia, kuten

Jaa tämä sivu: