Näytetään hakutulokset haulle: "W" (15)
Sanaluettelo:
AKT – Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmä (AKT) on 79 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtiosta koostuva järjestö, joka perustettiin Georgetownin sopimuksella vuonna 1975. Kuubaa lukuun ottamatta kaikki ovat allekirjoittaneet Cotonoun sopimuksen, joka tunnetaan myös nimellä ”AKT-EY-kumppanuussopimus”. Sopimuksella säännellään etuuskohtelukauppaa koskevia ehtoja sekä poliittisia, kaupallisia ja kehityssuhteita EU:n kanssa.
AKT-ministerineuvosto hyväksyi joulukuussa 2019 Georgetownin sopimuksen tarkistuksen, jolla nykyinen AKT-valtioiden ryhmä muutetaan Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden järjestöksi (OACPS).
Asiaan liittyvä sisältö:
Tuonti EU:hun talouskumppanuussopimuksen nojalla
Talouskumppanuussopimus – Keski-Afrikka
Talouskumppanuussopimus – Itäinen ja eteläinen Afrikka
EPA SADC: Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö
Codex Alimentarius eli ”elintarvikesäännöstö” on kokoelma Codex Alimentarius -komission (CAC) hyväksymiä standardeja, ohjeita ja käytännesääntöjä, jotka liittyvät elintarvikkeisiin, elintarviketuotantoon ja elintarvikkeiden turvallisuuteen. Sen tavoitteena on suojella kuluttajien terveyttä ja edistää oikeudenmukaisia käytäntöjä elintarvikekaupassa. CAC:n perustavat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) ja Maailman terveysjärjestö (WHO).
Kauppasopimuksissa ja WTO:n säännöissä vahvistetut alkuperäsäännöt, joissa vahvistetaan sellaisten ainesten enimmäisprosenttiosuus, jotka eivät ole viejämaan alkuperätuotteita ja joita käytetään alkuperätavarassa.
Asiaan liittyvä sisältö:
Kansainväliset kaupalliset ehdot. 11 myyntiehtoa hyväksyttiin maailmanlaajuisesti kustannusten ja vastuiden jakamisessa ostajan ja myyjän välillä. Kansainvälisen kauppakamarin ehdottamat, ajan tasalle saattamat ja tekijänoikeudella varustetut säännöt toimivat maailmanlaajuisina standardeina yhteisten sopimuslausekkeiden yhdenmukaiselle tulkinnalle kansainvälisessä kaupassa.
Lyhyesti sanottuna nämä termit ovat 1) ex Works (EXW), 2) vapaarahdinkuljettaja (FCA), 3) vapaavarustus (FAS), 4) FOB (vapaasti aluksessa oleva alus), 5) kustannukset ja rahti (CFR), 6) kustannukset, vakuutukset ja rahti (CIF), 7) kuljetustuki (CPT), 8) kuljetus- ja vakuutuskorvaus (CIP), (9) toimitettu saapumispaikka (DAP), toimitettu At Place unloaded (DPU) ja DDP (DDP).
Kansainvälisiä kasvinsuojelustandardeja koskeva kansainvälinen sopimus. Maailman kauppajärjestö (WTO) on tunnustanut nämä standardit, direktiivit ja suositukset maailmanlaajuisiksi viitteiksi, erityisesti terveys- ja kasvinsuojelutoimia koskevan sopimuksen (SPS).
Tavarat, jotka on tuotettu yksinomaan etuuskohtelukauppaa koskevan järjestelyn osapuolen alueella ilman, että niihin sisältyy muista maista peräisin olevia aineksia. Tämä koskee muun muassa kasveja, mineraaleja ja eläviä eläimiä.
Maailman eläintautijärjestö. Kansainvälinen järjestö, joka pyrkii parantamaan eläinten terveyttä kaikkialla maailmassa. Maailman kauppajärjestö (WTO) on tunnustanut OIE:n vahvistamat standardit, direktiivit ja suositukset maailmanlaajuisiksi viitteiksi, erityisesti terveys- ja kasvinsuojelutoimia koskevan sopimuksen.
Valtioiden välinen järjestö, joka sääntelee valtioiden välistä kansainvälistä kauppaa.
EU:n kauppapolitiikka toimii ulkoisesti kahdella toisiaan täydentävällä tasolla: monenvälinen ja kahdenvälinen. Monenvälisellä tasolla tarkoitetaan kaikkien WTO:n jäsenmaiden sopimaa kauppaa koskevien sääntöjen järjestelmää.
Tuotteesta maksettu hinta noudettuna lähettäjältä (eli kun tuote poistuu tehtaalta). Se on laajalti käytetty kansainvälisen merenkulun termi. Vapaasti tehtaalla -hinta sisältää kaikkien käytettyjen ainesten arvon ja kaikki muut sen tuotantoon liittyvät kustannukset, joista on vähennetty mahdolliset sisäiset verot, jotka palautetaan tai voidaan palauttaa valmista tuotetta vietäessä.