Bedrijfservaring:

Handelsovereenkomsten die Europese innovatie naar de wereld brengen

Handelsovereenkomsten die Europese innovatie naar de wereld brengen

Lithoz is een Oostenrijks bedrijf dat 3D-printers produceert voor onderzoek en voor de automobiel-, lucht- en ruimtevaartindustrie en de medische industrie. De oprichters brachten hun vaardigheden op het gebied van machinebouw en materiaalkunde samen en creëren deze spin-off van de Technische Universiteit van Wenen in 2011.

Vrij verkeer is goed voor het bedrijfsleven

Het reisgemak is van groot belang voor drie aspecten van Lithoz. Ten eerste vormen handelsshows een belangrijk onderdeel van hun marketingstrategie. Katharina Hofhansl, Lithoz Account Manager, zegt dat omdat het gemakkelijker is om naar landen met handelsovereenkomsten te reizen, zij vaker aan handelsshows in deze landen deelnemen. Omgekeerd, „als het te moeilijk is, doen we dat minder, dus we gaan om de twee jaar naar China in plaats van elk jaar”.

Ten tweede reizen de technici van Lithoz over de hele wereld om hun printers te bedienen. De handelsovereenkomst tussen de EU en Canada, bijvoorbeeld CETA, maakt het voor EU-bedrijven zoals Lithoz uitdrukkelijk gemakkelijker om klantenservice aan Canada te verlenen door hen toe te staan onderhoudsingenieurs en andere specialisten te sturen.

Ten derde biedt Lithoz een consultancydienst aan aan klanten die twee tot drie dagen naar haar kantoren in Wenen reizen om gebruik te maken van hun inhouseexpertise. Voor klanten uit landen waar handelsovereenkomsten zijn gesloten, verloopt zakenreizen vlot en ongecompliceerd.

Handelsovereenkomsten voorkomen problemen

Lithoz voelt zich echt bewust van de waarde van handelsovereenkomsten in haar lagere verzend- en douanekosten. Zij hebben een team van twee personen dat het exportproces beheert en het is gemakkelijker als dit wordt ondersteund door een handelsovereenkomst.

Handelsovereenkomsten maken het makkelijker om zaken te doen.
Katharina Hofhansl, Lithoz

Mevrouw Hofhansl wijst op de problemen die zij ondervinden bij de verkoop aan de VS, waarmee geen handelsovereenkomst is gesloten. Het Oostenrijkse bedrijf vond het zo moeilijk om zaken te doen in de VS dat zij daar een bedrijf oprichten om de belemmeringen weg te nemen. Dit is een lastig probleem voor alle bedrijven en met name voor kleinere ondernemingen. Ter vergelijking: Lithoz heeft zijn product verkocht aan Canadese klanten in het kader van CETA en heeft het proces zeer eenvoudig bevonden.

Er zijn nu 80 Lithoz 3D-printers in gebruik in de hele wereld en 50 % van hun verkoop gaat buiten Europa.

Deze pagina delen:

Snelle links