EU:s förordning om allmän produktsäkerhet (GPSR): En ny era för konsumentskyddet
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/988 av den 10 maj 2023 om allmän produktsäkerhet, även kallad förordningen om allmän produktsäkerhet, är tillämplig från och med den 13 december 2024 och ersätter direktivet om allmän produktsäkerhet och inleder en ny era av konsumentskydd.
Förordningen om allmän produktsäkerhet är tillämplig på konsumentprodukter, men de som utformats uteslutande för yrkesmässig användning och som därefter når konsumentmarknaden bör också uppfylla den.
Den kompletterar annan specifik EU-säkerhetslagstiftning som omfattar eventuella ytterligare aspekter och risker som inte omfattas av kraven i den specifika lagstiftningen.
Genom förordningen införs flera viktiga ändringar som påverkar både ekonomiska aktörer och myndigheter, i syfte att förbättra produktsäkerhetsstandarderna i hela EU.
Viktiga ändringar som införts genom förordningen om allmän produktsäkerhet
- Bredare produkttäckning: Förordningen omfattar nu ett bredare utbud av produkter, inklusive de som säljs online, nya, begagnade, reparerade eller renoverade. Det införs också en förteckning över undantag:
- humanläkemedel eller veterinärmedicinska läkemedel,
- livsmedel och foder,
- Levande växter och djur, genetiskt modifierade organismer och mikroorganismer vid innesluten användning.
- animaliska produkter och biprodukter,
- växtskyddsmedel,
- Transportutrustning som drivs av en tjänsteleverantör.
- lågriskluftfartyg,
- antikviteter,
- Produkter som är tydligt märkta för att repareras eller renoveras före användning.
- Förstärkt riskbedömning: De ekonomiska aktörerna måste göra mer rigorösa riskbedömningar under hela produktens livscykel.
- Ökad ansvarsskyldighet för ekonomiska aktörer: En ansvarig ekonomisk aktör i EU (en tillverkare, importör, auktoriserad representant eller leverantör av distributionstjänster i EU) ska anförtros uppgifter som rör säkerheten för varje produkt som omfattas av förordningen.
- Förstärkt marknadskontroll: De nationella myndigheterna har större befogenheter att genomföra effektivare inspektioner av produkter och vidta åtgärder mot osäkra produkter. Rapex, systemet för snabb varning för farliga produkter, byter nu namn till SafetyGateoch fokuserar på ett bättre informationsutbyte om åtgärder som vidtas mot farliga produkter som inte är livsmedel.
- Konsumentinflytande: Förordningen ger konsumenterna mer information och verktyg för att rapportera osäkra produkter.
- Cybersäkerhetsåtgärder och AI-relaterade funktioner har införlivats för att skydda produkter från externa hot och möjliggöra produktutveckling, lärande och prediktiva funktioner.
Förordningen om allmän produktsäkerhet är, till skillnad från det direktiv som den upphäver, direkt tillämplig i medlemsstaterna.
Mer information finns på följande webbplats:
- Lagstiftning om produktsäkerhet: https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/productSafetyLegislation
- Sammanfattning av EU-lagstiftningen: Förordningen om allmän produktsäkerhet (2023): https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/summary/general-product-safety-regulation-2023.html
- EU:s produktsäkerhet: https://commission.europa.eu/business-economy-euro/doing-business-eu/eu-product-safety-and-labelling/product-safety_en