Системата за регистрирани износители (системата REX)

Износителите/производителите трябва да бъдат регистрирани в системата REX, за да имат право сами да удостоверяват преференциалния произход на продуктите, като изготвят документ за преференциален произход (като например изявление за произход или декларация за произход).

  • Износител/производител, установен в ЕС, който все още не е регистриран, следва да подаде заявление за регистрация в системата REX на портала за търговци на REX. Повече информация за този портал можете да намерите тук. Митническите органи във вашата страна ще обработят заявлението и ще ви дадат уникален REX номер и ще станете „регистриран износител“. Този номер REX следва да бъде посочен в документите за преференциален произход (изявление за произход, декларация за произход).
    Ако се нуждаете от допълнителна информация относно процеса на регистрация, можете да се свържете с митническите органи, отговарящи за регистрацията в системата REX в съответната държава членка.
  • Като „регистриран износител“, установен в ЕС, можете сами да удостоверявате преференциалния произход на даден продукт във всички търговски споразумения на ЕС, в които е въведена системата REX, като например с Канада, Обединеното кралство, Япония, Виетнам, Кот д’Ивоар, Гана, Мавриций, Сейшелските острови, Коморските острови, Зимбабве, Мадагаскар.
  • Дружество, установено в държава — бенефициер по ОСП, или в държава извън ЕС, която прилага системата REX (като Зимбабве), следва да подаде заявление за регистрация в системата REX, като попълни формуляра за заявление, който е на разположение тук. След това този формуляр за кандидатстване следва да бъде отпечатан, подписан и изпратен на компетентните органи, които след това ще направят регистрацията и ще определят номер REX.
  • За допълнителна информация:
    Уебстраницата на системата REX: https://ec.europa.eu/taxation_customs/online-services/online-services-and-databases-customs/rex-registered-exporter-system_en
    — насоки относно системата за регистрирани износители: https://ec.europa.eu/taxation_customs/document/download/e52c2675-8de0-4794-b8c3-c4fd45c592e5_en
Споделяне на тази страница:

Бързи връзки