Ενδιάμεση εμπορική συμφωνία ΕΕ-Χιλής
Η συμφωνία με μια ματιά
Η ενδιάμεση συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Χιλής (ITA) τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2025. Η ITA υπεγράφη στις 13 Δεκεμβρίου 2023. Μπορεί τώρα να τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της Χιλής. Η συμφωνία θα ενισχύσει τις άριστες διμερείς σχέσεις ΕΕ-Χιλής και θα ενισχύσει τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες.
Η ΕΕ και η Χιλή διαπραγματεύτηκαν μεταξύ 2017 και 2022 για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Χιλής (σε ισχύ από το 2003), ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα όλους τους σχετικούς τομείς της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής, ενόψει ενός μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού και οικονομικού παγκόσμιου περιβάλλοντος.
Τα μέρη κατέληξαν στην πολιτική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και υπέγραψαν την εκσυγχρονισμένη συμφωνία στις 13 Δεκεμβρίου 2023.
Η εκσυγχρονισμένη συμφωνία ΕΕ-Χιλής αποτελείται από δύο παράλληλες νομικές πράξεις:
- την προηγμένη συμφωνία-πλαίσιο (AFA), η οποία περιλαμβάνει α) τον πυλώνα «Πολιτική και Συνεργασία» και β) τον πυλώνα «Εμπόριο και επενδύσεις» (συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την προστασία των επενδύσεων), με την επιφύλαξη της επικύρωσης από όλα τα κράτη μέλη, και
- η ενδιάμεση συμφωνία εμπορίου (ITA) καλύπτει μόνο τα τμήματα του εμπορικού και επενδυτικού πυλώνα της ΣΕΣ που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ (δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τις διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων), η οποία εγκρίθηκε μέσω της διαδικασίας επικύρωσης μόνο για την ΕΕ.
Η ITA τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2025. Η συμφωνία εταιρικής σχέσης θα τεθεί σε ισχύ όταν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ολοκληρώσουν τις αντίστοιχες διαδικασίες επικύρωσης. Στη συνέχεια, η ITA θα πάψει να υφίσταται και θα αντικατασταθεί από την AFA.
Περισσότερες πληροφορίες
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ενδιάμεση εμπορική συμφωνία ΕΕ-Χιλής, ανατρέξτε στη σύνοψη του πυλώνα «Εμπόριο και επενδύσεις»
Για να διερευνήσετε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, μπορείτε να πλοηγηθείτε στη σελίδα ΕΕ-Χιλή: Κείμενο της συμφωνίας.
Στιγμιότυπα από τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ-Χιλής
- Η ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών αγαθών της Χιλής.
- Η Χιλή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στη Λατινική Αμερική.
- Το εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής αυξήθηκε κατά περισσότερο από 160 % στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Χιλής του 2002.
Εξαγωγές της ΕΕ στη Χιλή
Αγαθά 10,7 δισ. EUR το 2023
- Πλαστικά, καουτσούκ (4,5 %)
- Βασικά μέταλλα (5,3 %)
- Παρασκευασμένα τρόφιμα (7,6 %)
- Χημικές ουσίες (14,8 %)
- Εξοπλισμός μεταφορών (20 %)
- Μηχανήματα (28 %)
- Εξοπλισμός μεταφορών (20 %)
- Άλλα (20 %)
Υπηρεσίες 6 δισ. EUR το 2023
- Λοιπές επιχειρηματικές υπηρεσίες (28 %)
- Τεχνολογία πληροφοριών, τηλεπικοινωνίες (15 %)
- Τέλη πνευματικής ιδιοκτησίας (10,5 %)
- Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (6,5 %)
- Άλλα (13 %)
- Μεταφορές (29 %)
Βασικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής το 2023
- Ποτά, οινοπνευματώδη ποτά & ξίδι περίπου 200 εκατ. ευρώ
- Παρασκευάσματα λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών περίπου 130 εκατ. ευρώ
- Διάφορα βρώσιμα παρασκευάσματα περίπου 116 εκατ. ευρώ
- Κρέας περίπου 118 εκατ. ευρώ
Επενδύσεις (2022)
- Επενδύσεις της ΕΕ στη Χιλή 64,9 δισ. ευρώ (EU N.1 πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Χιλή).
- Επενδύσεις της Χιλής στην ΕΕ 5,5 δισ. ευρώ.
Εταιρείες που συμμετέχουν στο διμερές εμπόριο
- 27000 εξαγωγείς της ΕΕ στη Χιλή (80 % ΜΜΕ)
- 6000 χιλιανοί εξαγωγείς στην ΕΕ (76 % ΜΜΕ)
Λίθιο: κλειδί για την πράσινη μετάβαση
Η Χιλή είναι ο κορυφαίος προμηθευτής λιθίου στην ΕΕ.
Κύριοι προμηθευτές λιθίου στην ΕΕ (2019-2022)
- Χιλή 62,9 %
- ΗΠΑ 3,05 %
- Ηνωμένο Βασίλειο 3,89 %
- Κίνα 2,62 %
- Αργεντινή 7,44 %
- Ρωσία 9,72 %
- Ελβετία 9,72 %
Βασικά στοιχεία της συμφωνίας
Περισσότερες εξαγωγές, ευκολότερες επενδύσεις και βιώσιμη ροή κρίσιμων πρώτων υλών
Η ITA θα εμβαθύνει τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ-Χιλής και θα παράσχει νέες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις:
- Κατάργηση των δασμών στο 99,9 % των εξαγωγών της ΕΕ και εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τα προϊόντα της ΕΕ στην αγορά της Χιλής, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ με την πάροδο του χρόνου.
- Απλούστευση και μεγαλύτερη ευελιξία των κανόνων καταγωγής σε σύγκριση με την παλαιά συμφωνία, αντανακλώντας την ενσωμάτωση του κλάδου στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας και διευκολύνοντας τη συμμόρφωση των εξαγωγέων.
- Διασφάλιση αποτελεσματικότερης και βιώσιμης ροής πρώτων υλών και παράγωγων προϊόντων, καθώς και καθαρών καυσίμων, όπως λίθιο, χαλκός και υδρογόνο, ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
- Διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις της ΕΕ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη Χιλή, μεταξύ άλλων όσον αφορά την παράδοση, τις τηλεπικοινωνίες, τις θαλάσσιες μεταφορές και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
- Διασφάλιση ότι οι επενδυτές της ΕΕ στη Χιλή αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους Χιλιανούς επενδυτές και αντιστρόφως.
- Βελτίωση της πρόσβασης των εταιρειών της ΕΕ που επενδύουν και υποβάλλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις στη Χιλή, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
- Διασφάλιση ότι τόσο οι μικρές επιχειρήσεις της ΕΕ όσο και οι μικρές επιχειρήσεις της Χιλής επωφελούνται πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμφωνία.
Ισχυρή δέσμευση για βιωσιμότητα
Η συμφωνία θα συμβάλει στην επίτευξη της κοινής φιλοδοξίας της ΕΕ και της Χιλής να καταστήσουν βιώσιμες το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις τους, μέσω:
- Ένα φιλόδοξο κεφάλαιο για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο επιβεβαιώνει τη δέσμευση των μερών όσον αφορά τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
- Ένα κεφάλαιο για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα παρέχει στην ΕΕ σταθερή, αξιόπιστη και βιώσιμη πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες, παρέχοντας ταυτόχρονα στη Χιλή όλο το περιθώριο πολιτικής που ενδεχομένως χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους της βιομηχανικής πολιτικής της. Με τον τρόπο αυτό, η ITA θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
- Ειδικό κεφάλαιο για το εμπόριο και την ισότητα των φύλων, πρώτο σε μια εμπορική συμφωνία της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των γυναικών.
- Ένα κεφάλαιο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, το οποίο είναι επίσης το πρώτο σε μια εμπορική συμφωνία της ΕΕ, με στόχο να καταστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων πιο βιώσιμες και ανθεκτικές.
Προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας
Η συμφωνία παρέχει επίσης ασφάλεια δικαίου στις επιχειρήσεις της ΕΕ:
- Διασφάλιση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, μεταξύ άλλων μέσω αυστηρών διατάξεων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Προστασία συνολικά 234 τυπικών ευρωπαϊκών και χιλιανών τροφίμων και ποτών (γεωγραφικές ενδείξεις), με δυνατότητα προσθήκης άλλων στο μέλλον.
Κανονισμός για την καταγωγή
Προκειμένου να τύχει προτιμησιακής μεταχείρισης, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας.
Οι κανόνες καταγωγής της ενδιάμεσης συμφωνίας εμπορίου ΕΕ-Χιλής (ITA) έχουν εκσυγχρονιστεί: οι κανόνες ανά προϊόν απλοποιήθηκαν και κατέστησαν πιο ευέλικτοι σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και ο διοικητικός φόρτος των διαδικασιών καταγωγής μειώθηκε με τη μετάβαση στην αυτοπιστοποίηση.
Ελέγξτε το διαδραστικό «Εργαλείο Αυτοαξιολόγησης Κανόνων Προέλευσης (ROSA)» στο My Trade Assistant για να αξιολογήσετε εάν το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.
Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους νέους κανόνες και τις διαδικαστικές πτυχές της αξίωσης προτίμησης διατίθενται παρακάτω:
Οι κανονισμοί σχετικά με τους κανόνες καταγωγής είναι και οι διαδικασίες καταγωγής που περιγράφονται στο κεφάλαιο 3 τμήματα Α έως Γ της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγικών σημειώσεων του παραρτήματος 3-Α, των ειδικών ανά προϊόν κανόνων καταγωγής του παραρτήματος 3-Β, της δήλωσης του παραρτήματος 3-Γ και των επεξηγηματικών σημειώσεων του παραρτήματος 3-Ε.
ΕΕ L ΤΗΣ 2024/2953 ΤΗΣ 20.12.2024
Κανόνες καταγωγής
- Γενική ανοχή: 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου, εκτός από τα προϊόντα που υπάγονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του ΕΣ, τα οποία υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του παραρτήματος 3-Α και στις ειδικές διακρίσεις του κεφαλαίου 16.
- Σώρευση: Επιτρέπεται η διμερής σώρευση μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής.
- Κατώτατο όριο για σύνολα: 15 % της τιμής εκ του εργοστασίου για μη καταγόμενα συστατικά μέρη.
- Αρχή της εδαφικότητας: Η συμμόρφωση είναι υποχρεωτική.
- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ: Άνευ αντικειμένου.
- Λογιστικός διαχωρισμός: Εφαρμόσιμος για τα ανταλλάξιμα υλικά.
- ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ: Ορισμένες εργασίες, όπως η διατήρηση των προϊόντων σε καλές συνθήκες, η αποθήκευση, ο διαχωρισμός των αποστολών μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τρίτη χώρα, εάν τα προϊόντα διατηρούνται υπό τελωνειακή επιτήρηση.
Αποδείξεις καταγωγής
- Η ITA εισάγει μια απλούστερη προσέγγιση για τον καθορισμό της προτιμησιακής καταγωγής: Από την 1η Φεβρουαρίου 2025, οι εξαγωγείς δηλώνουν αυτοπροσώπως την καταγωγή συντάσσοντας βεβαίωση καταγωγής. Όταν η συνολική αξία των καταγόμενων προϊόντων μιας αποστολής υπερβαίνει τα 6 000 EUR, οι εξαγωγείς της ΕΕ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα εγγεγραμμένων εξαγωγέων (REX)
- Οι αιτήσεις προτιμησιακής καταγωγής θα πρέπει να βασίζονται σε βεβαίωση καταγωγής ή σε γνώση του εισαγωγέα, ανάλογα με την περίπτωση.
- Από την 1η Φεβρουαρίου 2025, τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 και οι δηλώσεις τιμολογίου που εκδίδονται σύμφωνα με την (παλαιά) συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Χιλής δεν θα γίνονται πλέον δεκτά ως αποδεικτικά προτιμησιακής καταγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στη Χιλή.
- Κείμενο δήλωσης: Παραπομπές Παράρτημα 3-Γ (ΕΕ L της 2024/2953 της 20.12.2024). Οι βεβαιώσεις καταγωγής επιτρέπονται για πολλαπλές αποστολές εντός περιόδου 12 μηνών.
- Ισχύς: Οι βεβαιώσεις καταγωγής ισχύουν για 12 μήνες.
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
Το κεφάλαιο για τις ΜΜΕ:
- Απαιτεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Χιλή να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με τις ΜΜΕ σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και επιχειρηματικής δραστηριότητας στις αγορές της άλλης. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να παρέχονται σε μία δημόσια προσβάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα, όπως ένας ιστότοπος τύπου ΜΜΕ· και
- Απαιτεί τον ορισμό σημείων επαφής για τις ΜΜΕ από κάθε πλευρά, τα οποία θα συνεργάζονται για τον προσδιορισμό τρόπων ώστε οι ΜΜΕ να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμφωνία.
Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι τα σημεία επαφής για τις ΜΜΕ σε κάθε πλευρά, τα οποία θα εκτελούν έργο από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, θα διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ΜΜΕ, ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ITA.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι και επαφές
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ στην Χιλή delegation-chile@eeas.europa.eu
Τηλ
.: + 56 224286800
Λ. Apoquindo 2929, piso 15, Las Condes, 7550246 Σαντιάγο
Ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Πέμπτη 08:30 — 17:30
Παρασκευή 08:30 — 14:00