Yritysesimerkki:

Kaivostoiminta menestyksen edistämiseksi Japanissa

Kaivostoiminta menestyksen edistämiseksi Japanissa

Marin Baturovin kauppa Japanin kanssa on lisääntynyt merkittävästi sen jälkeen, kun EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimus tuli voimaan helmikuussa 2019. Marin Baturov on Bulgariassa sijaitseva perheomistuksessa oleva luonnonkiven toimittaja. Vuonna 1996 perustetuilla sopimuksilla on kokemusta Japanin kanssa käytävästä kaupasta sekä ennen sopimuksen voimaantuloa että sen jälkeen. Bulgarialaisen yrityksen kannalta kauppasopimuksen käytännön hyödyt näkyvät selvästi niiden viennissä alueelle.

Japanissa sovelletaan erittäin tiukkoja tullitarkastuksia, mutta kumppanuussopimus on helpottanut tätä estettä EU:n viejien kannalta. Yksi suurimmista parannuksista eurooppalaisille yrityksille on paperityön väheneminen.
Irina Gueorguieva, Marin Baturovin vientijohtaja

Helpon tavan vieminen

Marin Baturovin oli ennen sopimuksen tekemistä toimitettava kasvinterveystodistus, jota vaaditaan kasviperäisten lähetysten lähettämiseen, alkuperätodistus, kauppalasku, pakkausluettelo ja kaasutustodistus. EU:n ja Japanin välisen kauppasopimuksen ansiosta Japanin tulliviranomaiset eivät enää tarvitse eurooppalaisten yritysten kasvinterveystodistusta ja alkuperätodistusta. Lisäksi EU:n vientiyritykset Japaniin voivat nyt toteuttaa prosessin verkossa. Marin Baturovin vientiryhmä säästää nyt paljon aikaa paperilla. Verkkoprosessista on yrityksille toinen etu, sillä se alentaa huomattavasti kuriirikustannuksia. Aiemmin Marin Baturovin oli lähetettävä nämä paperiversiot erikseen kalliiden kansainvälisten kuriirien kautta. Nyt hiirtä napsautetaan vain muutamalla klikkauksella.

Gueorguieva arvioi kaiken kaikkiaan, että ”Bulgariassa oli yhden päivän viive ja Japanin tullissa yhden päivän viive jokaista lähetystä kohti. Kaksi päivää paperityötä ja tarkastuksia on nyt korvattu hyvin yksinkertaisella kymmenen minuutin prosessilla kauppasopimuksen ansiosta.”

Japanin markkinoiden ymmärtäminen

Gueorguieva toteaa, että ”Japanin markkinat ovat hyvin erilaiset kuin Euroopassa, ja ne maksavat yrityksille todellisen käsityksen näistä eroista.” Marin Baturovilla oli jo joitakin asiakkaita Japanissa, kun he osallistuivat EU:n rahoittamaan vierailuun Japaniin (EU Gateways Business Avenues Programme) saadakseen lisätietoa liiketoimintakulttuurista ja luodakseen yhteyksiä uusiin potentiaalisiin asiakkaisiin. ”Japanissa saimme tietää, että heillä on erittäin korkeat standardit”, sanoo Gueorguieva. Esimerkiksi Japanin markkinoilla on alhainen sietokyky jyvien tai luonnonkiven värin muutoksissa, joten Marin Baturov pyrkii jatkuvasti varmistamaan hyvin johdonmukaisen tuotteen. Gueorguieva toteaa, että ”ne tekivät kovasti töitä vastatakseen japanilaisten tuojien odotuksiin, jotka ovat puolestaan osoittautuneet erittäin sitoutuneiksi liikesuhteeseen”. Näiden suhteiden vahvuus tekee Japanista ”huolehtivan markkina-alueen”.

Maailmanlaajuinen myynti, paikallistasolla voittaminen

Marin Baturov on viime vuosina lisännyt työvoimaansa noin 45 henkilöön Japanista tulevien tilausten lisääntymisen vuoksi, ja sen osuus myynnistä on nyt 13 prosenttia. Myös yrityksen paikalliset pakkausten ja niihin liittyvien materiaalien toimittajat hyötyvät Japaniin suuntautuvan viennin kasvusta. Tämä ei johdu pelkästään määrän kasvusta vaan myös kulttuurieroista. Japanilaiset kuluttajat odottavat, että heidän tuotteensa pakataan voimakkaasti ja yksilöllisesti ja että kivet eivät eroa toisistaan. Marin Baturov vie kivensä Japaniin pienissä yksittäispakatuissa erissä, jotka mukautuvat siihen, että japanilaisten puutarhojen määrä on keskimäärin vain 5sqm, kun se on Euroopassa keskimäärin 50sqm. Nämä pienemmät pakkauserät vaativat enemmän pakkausmateriaalia (laatat, naulat, folio jne.), jotka Marin Baturov hankkii paikallisesti.

Marin Baturovin Japanin kanssa käytävän kaupan lisääntymisestä on koitunut odottamattomia etuja eurooppalaisille kuluttajille. ”Japanissa asiakas on kunnossa”, toteaa Gueorguieva ja Marin Baturov on parantanut asiakaspalveluaan täyttääkseen nämä korkeat vaatimukset eurooppalaisten asiakkaidensa eduksi. Tämä osoittaa, miten EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimus – ja jopa kaikki EU:n kauppasopimukset – synnyttää meitä kaikkia hyödyttävää rippeä.

Linkit

Alkuperäsäännöt

EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimus

Jaa tämä sivu:

Linkit