Yritysesimerkki:

Kaivostoiminnan menestys Japanissa

Kaivostoiminnan menestys Japanissa

Marin Baturovin kauppa Japanin kanssa on lisääntynyt merkittävästi sen jälkeen, kun EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimus tuli voimaan helmikuussa 2019. Marin Baturov on perheomistuksessa oleva luonnonkiven toimittaja, jonka kotipaikka on Bulgariassa. Ne perustettiin vuonna 1996, ja niillä on kokemusta kaupankäynnistä Japanin kanssa sekä ennen sopimuksen voimaantuloa että sen jälkeen. Bulgarialaisen yrityksen kannalta kauppasopimuksen käytännön edut ovat selviä sen alueelle suuntautuvassa viennissä.

Japanilla on hyvin tiukat tullitarkastukset, mutta kumppanuussopimus on helpottanut tätä estettä EU:n viejien kannalta. Yksi suurimmista parannuksista eurooppalaisten yritysten kannalta on paperityön vähentäminen.
Irina Gueorguieva, vientijohtaja, Marin Baturov

Helppo vienti

Ennen sopimuksen tekemistä Marin Baturovin oli toimitettava kasvinterveystodistus, joka vaaditaan kasviperäisten lähetysten lähettämiseen, alkuperätodistus, kauppalasku, pakkausluettelo ja kaasutustodistus. EU:n ja Japanin välisen kauppasopimuksen ansiosta Japanin tulli ei enää edellytä kasvinterveystodistusta ja alkuperätodistusta eurooppalaisilta yrityksiltä. Lisäksi EU:n Japaniin suuntautuvat viejät voivat nyt toteuttaa prosessin verkossa, mikä tarkoittaa, että Marin Baturovin vientitiimi säästää nyt paljon aikaa paperityössä. Tällä verkkomenettelyllä on toinen etu yrityksille, sillä se alentaa kuriirikustannuksia merkittävästi. Aiemmin Marin Baturovin oli lähetettävä nämä paperiversiot erikseen kalliiden kansainvälisten kuriirien välityksellä. Nyt se vie vain muutamia klikkaa hiiriä.

Gueorguieva arvioi, että ”Bulgariassa oli yhden päivän viive ja Japanin tullissa vielä yhden päivän viive jokaisen lähetyksen osalta. Kaksi päivää kestäneet paperityöt ja tarkastukset on nyt korvattu hyvin yksinkertaisella kymmenen minuutin prosessilla kauppasopimuksen ansiosta.”

Japanin markkinoiden ymmärtäminen

Gueorguieva toteaa, että ”Japanin markkinat ovat hyvin erilaiset kuin Euroopassa ja että yritykset todella ymmärtävät nämä erot”. Marin Baturovilla oli jo joitakin asiakkaita Japanissa, kun ne osallistuivat EU:n rahoittamaan Japaniin tehtävään (EU Gateways Business Avenues Programme) saadakseen lisätietoa liiketoimintakulttuurista ja luodakseen yhteyksiä uusiin mahdollisiin asiakkaisiin. ”Japanissa saimme tietää, että ne ovat erittäin korkeat”, Gueorguieva sanoo. Esimerkiksi Japanin markkinoilla sallitaan vain vähän viljan tai luonnonkiven värin muuttumista, joten Marin Baturov pyrkii jatkuvasti varmistamaan, että tuote on tasalaatuinen. Gueorguieva toteaa, että ”ne ovat tehneet kovasti töitä vastatakseen japanilaisten tuojien odotuksiin, jotka puolestaan ovat osoittautuneet erittäin sitoutuneiksi liikesuhteeseen”. Näiden suhteiden vahvuus tekee Japanista ”valtaiset markkinat”.

Myynti maailmanlaajuisesti, voittaa paikallisesti

Marin Baturov on viime vuosina lisännyt työvoimaansa noin 45 henkilöön, mikä johtuu Japanista tulevien tilausten lisääntymisestä. Japanin osuus myynnistä on nyt 13 prosenttia. Myös yrityksen paikalliset pakkausten ja niihin liittyvien materiaalien toimittajat hyötyvät lisääntyneestä viennistä Japaniin. Tämä johtuu paitsi määrän kasvusta myös kulttuurieroista. Japanilaiset kuluttajat odottavat, että heidän tuotteensa pakataan voimakkaasti ja yksilöllisesti, ja kivi ei ole erilaista. Marin Baturov vie näin ollen kivensä Japaniin pieninä, yksittäin pakattuina erinä, jotka mukautuvat siihen, että japanilaiset puutarhat ovat keskimäärin vain 5 neliömetriä, kun Euroopassa niitä on keskimäärin 50 neliömetriä. Nämä pienemmät pakkauserät edellyttävät enemmän pakkausmateriaalia (kuormalavoja, kynsiä, foliota jne.), joita Marin Baturov hankkii paikallisesti.

Marin Baturovin lisääntynyt kauppa Japanin kanssa on tuottanut odottamatonta hyötyä eurooppalaisille kuluttajille. ”Japanissa asiakas on kuninkaallinen”, Gueorguieva ja Marin Baturov ovat parantaneet asiakaspalveluaan täyttääkseen nämä korkeat vaatimukset eurooppalaisten asiakkaidensa eduksi. Tämä osoittaa, miten EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimus – ja itse asiassa kaikki EU:n kauppasopimukset – aiheuttavat heijastusvaikutuksia, jotka hyödyttävät meitä kaikkia.

Yhteydet

Jaa tämä sivu: