Οδηγός για την εισαγωγή υπηρεσιών
Σχεδιάζει η εταιρεία σας να εισαγάγει υπηρεσίες από χώρες εκτός της ΕΕ; Η ενότητα αυτή σας βοηθά να κατανοήσετε αν η εταιρεία σας είναι έτοιμη για εισαγωγή και περιγράφει τα διάφορα στάδια της διαδικασίας εισαγωγής.
4 Βήματα για τηνεισαγωγήυπηρεσίας
Βήμα 1: Κατανόηση του τρόπου εισαγωγής των υπηρεσιών
Κατά κανόνα, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι εισαγωγής της υπηρεσίας σας από μια αγορά εκτός της ΕΕ (που ονομάζεται επίσης «» τρόποι παροχής). Αυτές ορίζονται σε διεθνή συμφωνία, και συγκεκριμένα στη γενική συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών (τρόπος 1):
Αν η εταιρεία σας έχει την έδρα της σε μία χώρα και εισάγει υπηρεσίες από έναν προμηθευτή σε άλλη χώρα, αυτή καλείται διασυνοριακή παροχή.
Μόνο η υπηρεσία διασχίζει τα σύνορα.
Αυτού του είδους οι υπηρεσίες παρέχονται συχνά μέσω διαδικτυακών πυλών, τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Παράδειγμα:
Μια ασφαλιστική εταιρεία εγκατεστημένη στην Ισπανία λαμβάνει συμβουλές εμπορικής προώθησης από προμηθεύτρια εταιρεία στις ΗΠΑ.
Άλλα παραδείγματα υπηρεσιών που συχνά εξάγονται μέσω διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών περιλαμβάνουν:
- έρευνα αγοράς
- στατιστική ανάλυση
- παροχή συμβουλών επικοινωνίας, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την εμπορική προώθηση
- επαγγελματικές υπηρεσίες (όπως νομικές, αρχιτεκτονικές, λογιστικές υπηρεσίες)
- σχετικές με τον υπολογιστή υπηρεσίες
- τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες
- ταχυδρομικές υπηρεσίες
Κατανάλωση υπηρεσιών στο εξωτερικό (τρόπος 2):
Εάν μια εταιρεία παρέχει υπηρεσία στην εγχώρια αγορά της σε αλλοδαπό πελάτη, αυτό ονομάζεται κατανάλωση υπηρεσιών στο εξωτερικό. Πρόκειται γενικά για λιγότερο σημαντικό τρόπο παροχής υπηρεσιών κατά την εισαγωγή υπηρεσιών. Ο πελάτης διασχίζει τα σύνορα και κάνει χρήση της υπηρεσίας σε ξένη αγορά.
Παράδειγμα:
Ένας Ιταλός πελάτης ταξιδεύει στη Νότια Κορέα και διαμένει σε ξενοδοχείο ή Dines σε εστιατόριο, καταναλώνοντας έτσι τις υπηρεσίες στη Νότια Κορέα.
Εμπορική παρουσία στο εξωτερικό (τρόπος 3):
Εάν μια αλλοδαπή εταιρεία αποκτήσει παρουσία στην ΕΕ, αυτό μπορεί να αναφέρεται ως εμπορική παρουσία στο εξωτερικό.
Αυτό συνεπάγεται το άνοιγμα θυγατρικής, υποκαταστήματος ή γραφείου αντιπροσωπείας σε άλλη χώρα.
Παράδειγμα:
Μια αμερικανική τράπεζα ανοίγει υποκατάστημα στη Γαλλία ή μια καναδική κατασκευαστική εταιρεία αποφασίζει να ιδρύσει θυγατρική στη Γερμανία.
Στους τομείς στους οποίους είναι συνήθης αυτή η μορφή παροχής υπηρεσιών περιλαμβάνονται:
- χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
- τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες
- περιβαλλοντικές υπηρεσίες
Γενικά, η εγκατάσταση μιας ξένης εταιρείας σε άλλη χώρα καλείται άμεση ξένη επένδυση.
Παρουσία φυσικών προσώπων στο εξωτερικό (τρόπος 4):
Εάν η εταιρεία σας εισάγει μια υπηρεσία μέσω υπαλλήλου ο οποίος ταξιδεύει από μια ξένη χώρα στην ΕΕ για να παράσχει προσωρινά μια υπηρεσία στην εταιρεία σας, τότε εισάγετε μια υπηρεσία μέσω της παρουσίας φυσικού προσώπου στο εξωτερικό.
Τα διάφορα είδη προσωπικού μπορούν να παρέχουν την υπηρεσία στην εταιρεία σας:
- ενδοεταιρικώς μετατιθέμενα πρόσωπα:
Πρόκειται για υπαλλήλους αλλοδαπής εταιρείας (συχνά διευθυντικά στελέχη, διευθυντικά στελέχη, ειδικούς) που μεταφέρονται στην εμπορική παρουσία της εν λόγω εταιρείας σε χώρα εντός της ΕΕ. - επιχειρηματίες επισκέπτες:
Πρόκειται για παραμονή μικρής διάρκειας διάρκειας λίγων μηνών (συχνά περιορισμένη σε 3 μήνες) χωρίς αμοιβή στη χώρα της ΕΕ. Οι επιχειρηματικοί επισκέπτες βρίσκονται συνήθως σε ανώτερη θέση στην αλλοδαπή εταιρεία και είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης στην αγορά-στόχο. - πάροχοι υπηρεσιών επί συμβάσει:
Πρόκειται για υπαλλήλους αλλοδαπής εταιρείας που παρέχουν υπηρεσίες βάσει σύμβασης που έχουν συνάψει με τελικό καταναλωτή στην ΕΕ. Οι πάροχοι υπηρεσιών επί συμβάσει αποστέλλονται στο εξωτερικό, καθώς η αλλοδαπή εταιρεία δεν έχει εμπορική παρουσία στην ΕΕ και καθώς η προσωρινή διαμονή τους στην ΕΕ είναι απαραίτητη για την εκτέλεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών.
Εκτός από αυτές τις κατηγορίες προσωπικού εταιρειών, οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες που είναι αυτοαπασχολούμενοι εμπίπτουν επίσης στην κατηγορία της παρουσίας φυσικού προσώπου στο εξωτερικό:
- ανεξάρτητοι επαγγελματίες:
Πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους που παρέχουν υπηρεσίες βάσει σύμβασης παροχής υπηρεσιών σε ξένη χώρα.
Οι τομείς που συχνά παρέχουν υπηρεσίες μέσω εργαζομένων στο εξωτερικό περιλαμβάνουν υπηρεσίες ΤΠΕ, υπηρεσίες μηχανικού ή επαγγελματικές υπηρεσίες ή άλλες υπηρεσίες που βασίζονται σε υποστήριξη μετά την πώληση.
Παραδείγματα:
- εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριών, οι οποίες αποστέλλουν τους εμπειρογνώμονές τους σε θέματα ΤΠ για να παράσχουν συμβουλές σχετικά με ένα έργο ή να εγκαταστήσουν λογισμικό σε τοπικό επίπεδο·
- μηχανολογικές εταιρείες, οι οποίες αποστέλλουν το προσωπικό τους για επιτόπιες εργασίες σε έργα·
- δικηγόροι που ταξιδεύουν για να παρέχουν συμβουλές σε πελάτες που βρίσκονται σε άλλη χώρα·
- βιομηχανικές εταιρείες, οι οποίες αποστέλλουν το προσωπικό τους για υπηρεσίες προγραμματισμού και συντήρησης
Γενικά, η ίδια υπηρεσία μπορεί να παρέχεται με διαφορετικούς τρόπους: Για παράδειγμα, νομικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται στον πελάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τρόπος 1), από εγκατεστημένη συνδεδεμένη εταιρεία στο εξωτερικό (τρόπος 3) ή από την παρουσία δικηγόρου στο εξωτερικό (τρόπος 4).
Βρείτε μια αγορά και έναν πωλητή
Για την εισαγωγή υπηρεσιών από χώρες εκτός της ΕΕ, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την αγορά και τον πωλητή από τον οποίο επιθυμείτε να εισαγάγετε.
- Τα εμπορικά επιμελητήρια μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με διάφορες αγορές και επιχειρηματικούς εταίρους και να σας κατευθύνουν στις σχετικές εκθέσεις.
- Οι πάροχοι ειδικών ειδήσεων ή τα πρακτορεία προώθησης του εμπορίου στη χώρα σας ή στην επιλεγμένη αγορά εισαγωγής που καλύπτει την ανάλυση της αγοράς και την αξιολόγηση των επιχειρηματικών ευκαιριών μπορεί να είναι χρήσιμα. Οι φορείς αυτοί συχνά παρέχουν μελέτες σχετικά με βασικούς τομείς εισαγωγών.
- Οισύμβουλοι και οι σχετικές τράπεζες μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές.
Πώς να επιλέξετε την αγορά εφοδιασμού σας;
Ελέγξτε τις δυνητικές εισαγωγικές αγορές για να αξιολογήσετε κατά πόσον υπάρχει παροχή της υπηρεσίας σας.
Οι εμπορικές στατιστικές θα δείξουν αν η χώρα στην οποία ενδιαφέρεστε εξάγει ήδη την υπηρεσία και πού καταλήγει η εξαγωγή.
- Ελέγξτε τις εμπορικές στατιστικές της δυνητικής σας αγοράς προμήθειας.
Πώς μπορούν να βρεθούν πιθανοί προμηθευτές;
Αφού επιλέξετε μία ή περισσότερες αγορές προμήθειας, εξετάστε τους πιθανούς εμπορικούς εταίρους και τις επιχειρηματικές επαφές.
Μπορείτε να βρείτε εταίρους και επαφές στη διεύθυνση:
- Εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται ειδικά για τους αγοραστές και τους πωλητές. Για παράδειγμα, το Enterprise Europe Network διοργανώνει τακτικές εκδηλώσεις αντιστοίχισης για συγκεκριμένους τομείς, στις οποίες συμμετέχουν και εταιρείες από τρίτες χώρες.
- Εκδηλώσεις ή βοήθεια που παρέχουν τα Εμπορικά Επιμελητήρια για την ανάπτυξη επαφών μεταξύ δυνητικών επιχειρηματικών εταίρων.
Ελέγξτε αν η εταιρεία σας μπορεί να επωφεληθεί από εμπορική συμφωνία της ΕΕ
Η ΕΕ συχνά συνάπτει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ.
è Ελέγξτε αν η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα από την οποία επιθυμείτε να εισάγετε στην ενότητα «Αγορές».
Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ μπορεί να καλύπτουν το εμπόριο υπηρεσιών σε βασικούς τομείς και συχνά μειώνουν ή ακόμη και εξαλείφουν τους φραγμούς για τις εξαγωγές στους εν λόγω τομείς. Παραδείγματα τέτοιων βασικών τομέων είναι:
- χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,
- τηλεπικοινωνίες,
- θαλάσσιες μεταφορές,
- υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών
- ψηφιακό εμπόριο.
Πώς επωφελείται η εταιρεία μου από μια εμπορική συμφωνία;
- Παροχή ενός πιο σταθερού και προβλέψιμου συνόλου κανόνων για εσάς όταν συναλλάζεστε με ξένες αγορές
- Διασφάλιση ότι η νομοθεσία της τρίτης χώρας δεν εισάγει διακρίσεις εις βάρος των προϊόντων της ΕΕ
- Δημιουργία νέων και καλύτερων ευκαιριών εξαγωγής για την εταιρεία σας και διευκόλυνση των επενδύσεων στο εξωτερικό.
Τι συμβαίνει εάν η υπηρεσία μου δεν καλύπτεται από συμφωνία της ΕΕ;
Εάν η ΕΕ δεν έχει ακόμη συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα στην οποία επιθυμείτε να εξάγετε ή εάν ο τομέας ενδιαφερόντων σας δεν καλύπτεται από συγκεκριμένη συμφωνία, θα πρέπει:
- ελέγξτε τους όρους πρόσβασης στην αγορά που απαριθμούνται στη Γενική Συμφωνία του ΠΟΕ για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών.
Τα μέλη του ΠΟΕ αναφέρουν εκεί τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στις εξαγωγές υπηρεσιών στον πίνακα υποχρεώσεών τους.
Αξιολόγηση των απαιτήσεων της αγοράς
- Οι απαιτήσεις θα εξαρτηθούν από το πού επιθυμείτε να εισαγάγετε και από τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να εισαγάγετε (βλ. βήμα 2).
Μπορείτε να διερευνήσετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις στην επιλεγείσα αγορά προμήθειας στην ενότητα «Αγορά».
Ποιες απαιτήσεις πρέπει να ελέγξετε για τη διασυνοριακή παροχή (τρόπος 1);
- Απαιτήσεις έγκρισης και αδειοδότησης: Αυτό σημαίνει ότι ο αλλοδαπός σας προμηθευτής ενδέχεται να χρειαστεί να διαθέτει ορισμένες άδειες για να παρέχει την υπηρεσία στην ΕΕ.
- Απαίτηση αμοιβαίας αναγνώρισης διπλωμάτων και προσόντων: τα σχετικά πτυχία και άλλα προσόντα των παρόχων υπηρεσιών στο εξωτερικό πρέπει να γίνονται δεκτά από την ΕΕ προκειμένου να μπορείτε να εισάγετε υπηρεσίες από αυτούς. Αυτό ισχύει για ορισμένες εισαγωγές επαγγελματικών υπηρεσιών: Παράδειγμα: ενδέχεται να μην επιτρέπεται σε αλλοδαπό ελεγκτή να ελέγχει τον λογαριασμό μιας εταιρείας της ΕΕ και, ως εκ τούτου, εσείς ως εταιρεία της ΕΕ δεν μπορείτε να εισαγάγετε αυτή την υπηρεσία από την εν λόγω χώρα.
- Ειδικοί περιορισμοίσε ορισμένους τομείς υπηρεσιών στην ΕΕ: Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένες φορές περιορισμοί και περιορισμοί στις ασφαλιστικές υπηρεσίες. Ομοίως, ορισμένες εισαγωγές προϊόντων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μπορεί να απαιτούν «ισοδυναμία» (παρεχόμενη από την ΕΕ) προκειμένου να τα εισαγάγετε από την εν λόγω χώρα.
Ποιες απαιτήσεις πρέπει να ελέγξετε για κατανάλωση στο εξωτερικό (τρόπος παροχής 2);
Η κατανάλωση στο εξωτερικό πραγματοποιείται όταν ο πελάτης ταξιδεύει εκτός της χώρας του και καταναλώνει υπηρεσία που παρέχεται εκεί.
- Η εταιρεία που σας παρέχει τις υπηρεσίες της θα πρέπει να ελέγξει τυχόν απαιτήσεις που ισχύουν στη χώρα της για να σας παράσχει την υπηρεσία. Ως εκ τούτου, αυτό είναι γενικά λιγότερο σημαντικό για εσάς ως εισαγωγέας υπηρεσιών της ΕΕ.
Ποιες απαιτήσεις πρέπει να ελέγχετε για την εμπορική παρουσία (τρόπος παροχής 3);
Ορισμένες χώρες της ΕΕ μπορεί να έχουν απαιτήσεις εμπορικής παρουσίας όταν πρόκειται για εισαγωγή υπηρεσίας από τρίτη χώρα.
- Απαιτείται τοπική παρουσία: Ορισμένες υπηρεσίες, για παράδειγμα ορισμένες ασφαλιστικές υπηρεσίες, δεν μπορούν να παρασχεθούν στην ΕΕ χωρίς τοπική εμπορική παρουσία του παρόχου στην ΕΕ.
Ποιες απαιτήσεις πρέπει να ελέγχετε για την παρουσία φυσικών προσώπων (τρόπος παροχής 4);
Η εισαγωγή μιας υπηρεσίας απαιτεί πολύ συχνά από έναν υπάλληλο να ταξιδέψει από μια ξένη χώρα στην ΕΕ για να παράσχει προσωρινά μια υπηρεσία στην εταιρεία σας. Για παράδειγμα, ένας μηχανικός αλλοδαπής εταιρείας ενδέχεται να χρειαστεί να ταξιδέψει στη χώρα σας για να επικαιροποιήσει μηχάνημα/λογισμικό ή να συντηρεί εξοπλισμό. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των προσώπων κατά την παροχή υπηρεσιών κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι απαιτήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Απαιτήσεις μόνιμης κατοικίας: οι πάροχοι υπηρεσιών μπορεί να είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένη η εταιρεία σας.
- Απαιτήσεις ιθαγένειας: οι πάροχοι υπηρεσιών μπορεί να είναι υπήκοοι της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένη η εταιρεία σας.
- Απαιτήσεις αδειοδότησης και πιστοποίησης: οι αλλοδαποί πάροχοι υπηρεσιών ενδέχεται να πρέπει να προσκομίσουν ειδικές άδειες, προγράμματα κατάρτισης, εκπαιδευτικά ή άλλα πιστοποιητικά επαγγελματικών προσόντων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν ορισμένα πιστοποιητικά είναι έγκυρα στην ΕΕ. Μπορεί επίσης να συμβεί ότι πρέπει να παρέχονται από οντότητες της ΕΕ για ορισμένα επαγγέλματα/υπηρεσίες.
- Απαιτήσεις για τις επαγγελματικές θεωρήσεις και άδειες εργασίας: ενδέχεται να ισχύουν απαιτήσεις προσωρινής διαμονής και θεώρησης και να καθορίζεται, για παράδειγμα, αν επιτρέπεται στον αλλοδαπό εργαζόμενο να μεταφέρει τον/την σύζυγο ή τα τέκνα του/της κατά τη διάρκεια της διαμονής.
- Εξέταση των οικονομικών αναγκών/εξέταση της αγοράς εργασίας: η ΕΕ μπορεί να απαιτήσει από την αλλοδαπή εταιρεία να αποδείξει ότι το τοπικό εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της υπηρεσίας.
- Περιορισμοί εισόδου/ποσοστώσεις: ορισμένοι περιορισμοί ή ποσοστώσεις εισόδου μπορούν να εφαρμόζονται για την παροχή υπηρεσιών από το εξωτερικό σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
- Απαιτήσεις σχετικά με τα εκπαιδευτικά και άλλα προσόντα: είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν ορισμένα αλλοδαπά πιστοποιητικά είναι έγκυρα στην ΕΕ.
Τι άλλο πρέπει να μάθετε;
Πρέπει επίσης να προσδιορίσετε τους φορολογικούς κανονισμούς που ισχύουν όταν αγοράζετε υπηρεσίες από χώρες εκτός ΕΕ. Είναι πιθανό να αγοράζετε υπηρεσίες από παρόχους εκτός ΕΕ χωρίς ΦΠΑ, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένα είδη υπηρεσιών.
Όταν αγοράζετε υπηρεσίες από χώρα εκτός ΕΕ, οι εν λόγω υπηρεσίες θεωρείται ότι έχουν παρασχεθεί στη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένη ή έχει μόνιμη παρουσία η εταιρεία σας. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες που αγοράζετε μπορούν να παρέχονται στη χώρα σας της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δηλώσετε τον ΦΠΑ για την αγορά και να εγγραφείτε στα μητρώα ΦΠΑ.
Ορισμένες υπηρεσίες δεν καλύπτονται από την απαίτηση αυτή. Οι εξαιρέσεις αυτές συνήθως εξαρτώνται από τους κανονισμούς της χώρας της ΕΕ στην οποία η εταιρεία σας έχει μόνιμη παρουσία.
Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες;
- εμπορικά επιμελητήρια
- Πρεσβεία της χώρας-στόχου
- σύμβουλοι και τράπεζες εξαγωγών
- Δίκτυο «Enterprise Europe Network»
- τελωνεία
- Υπουργεία ή ρυθμιστικοί φορείς στη χώρα στόχο
- οδηγός για επιλεγμένες εμπορικές συμφωνίες
- Πληροφορίες σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ
Ο κατάλογος ελέγχου σας: 4 Βήματα για την εισαγωγή υπηρεσίας
Βήμα 1: Κατανόηση του τρόπου εισαγωγής των υπηρεσιών
- Αποφασίστε πώς επιθυμείτε να εισαγάγετε την υπηρεσία
Βήμα 2: Βρείτε μια αγορά και έναν πωλητή
- Επιλέξτε τη νέα σας αγορά εισαγωγής και αξιολογήστε την ανταγωνιστικότητα της υπηρεσίας (σημαντικό για να συμπεριλάβετε το σχετικό κόστος εισαγωγής στον υπολογισμό των τιμών)
- Προσδιορισμός δυνητικών πωλητών
- Προσδιορισμός οργανισμού/ιδρύματος/εταίρου για τη στήριξη των διατυπώσεων της διαδικασίας εισαγωγής (για παράδειγμα, για την κατάρτιση συμβάσεων, τον έλεγχο των όρων πληρωμής, τους περιορισμούς μεταφοράς κεφαλαίων στη χώρα του πωλητή)
Βήμα 3: Ελέγξτε αν η εταιρεία σας μπορεί να επωφεληθεί από εμπορική συμφωνία της ΕΕ
- Ελέγξτε αν η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα από την οποία επιθυμείτε να εισάγετε
- Εξέταση των όρων πρόσβασης στην αγορά στον πίνακα δεσμεύσεων
Βήμα 4: Αξιολόγηση των απαιτήσεων της αγοράς
- Αξιολογήστε αν εφαρμόζονται περιορισμοί ή απαγορεύσεις στις εισαγωγές υπηρεσιών σας
- Ελέγξτε ποιες απαιτήσεις ισχύουν για την εισαγωγή της υπηρεσίας σας
- Εάν θέλετε ένας από τους υπαλλήλους της εταιρείας του πωλητή να συνοδεύει την υπηρεσία που εισάγετε, ενημερωθείτε επίσης για τις ειδικές απαιτήσεις που ισχύουν
- Προσδιορίστε τους φορολογικούς κανονισμούς που ισχύουν όταν αγοράζετε υπηρεσίες από χώρες εκτός ΕΕ